Saçaklızade Mahallesi Adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesinde yer alan Saçaklızade Mahallesi hakkında merak edilenler
Belediye meclisinin 08.03.2000 tarihli oturumunda alınan 1/11 sayılı kararla bazı mahalle sınırlarının değiştirilmesi ve yeni mahalleler oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kararla Tavşantepe Mahallesi’nden bölünen kısıma Saçaklızade Mahallesi ismi verildi. Mahallenin güney sınırının Dr. Sait Bulvarı, batı sınırının dere, doğu sınırının 51. Sokak, kuzey sınırının ise açık tutulmasına karar verildi.
Mevcut haliyle kuzeyinde Ahırdağı, güneyinde Süleyman Paşa Bulvarı’nın ayırdığı Osman Gazi Mahallesi, batısında Bekir Büke Caddesi ile sınır olan Tavşantepe Mahallesi, doğusunda ise Ahmet Ak Caddesi’nin ayırdığı Çamlık Mahallesi yer almaktadır. Yeni yerleşim yeri olan mahalle sınırları içerisinde Saçaklızade Camii yer almaktadır.
Mahalleye ismi verilen Saçaklızade, şehrin yetiştirdiği büyük alimlerimizden Eş-Şeyh Muhammed bin Ebi Bekir El Mer’aşi ve Saçaklızade Osman Efendinin mensubu olduğu bir ailedir. Osman efendi Trabzonun Of ilçesinde özellikle Çaykara Paçan Köyü ve çevresinde meşhurdur. Burasının İslamlaşmasında emeği geçmiştir. En meşhurları ise Eş-Şeyh Ebi Bekir’dir. Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 1650’ler civarıdır. Maraş’ta doğmuş ve ilköğrenimini Maraş’ta tamamlamıştır. Tefsi’i Tibyan sahibi Muhammed Efendi ve Darendevi Hamza Efendilerde okur ve icazet alır. Alelusul tahsilini ikram eder. Daha sonra Şam’a gider. Orada Abdülganiy Nablusiden Hadis, Tefsir, Tasavvuf okur. İcazet ve hilafet alır Maraş’a döner. Halka-i tedris oluşturur. Talebelere ders verir. Eserler te’lif eder. Eşşeyh Saçaklızade diye anılır olur. 1730-40 arası vefat eder.
Bir rivayet Maraş’ta ölmüş ve şehrin kıble cihetindeki mezaristanına gömülmüştür. Diğer bir rivayete göre Antep Kilis arası bir mevkide ölmüştür. Antep’te medfundur. Saçaklızade ailesi aslen Maraşlıdır Maraş’ın içindendir. Çukuroba Mahallesi’ndedir. Bugün ailesinden parçalar Maraş’ta ve Maraş’a bağlı Türkoğlu’nun bir köyünde vardır. Eserlerinin sayısı kütüphaneler iyi taransa yüze yakındır. Ancak bunların büyük çoğunluğu bugün makale denebilecek çapta küçük eserlerdir.
Eserlerinin bazıları çok erken dönemde basılmıştır. “Cühdül Mukil ve Şerhi” gibi. Mantıkla alakalı eserleri Camiulezherde okutulmuştur. En kıymetli eserlerinden biri olan “Tertibül Ulüm” üstüne Cidde Camiatülmelik Üniversitesi ve İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde mastır yapılmış ve ayrıca Darülbeşairilislamiyye tarafından da Beyrut-Lübnan da 1983 de basılmıştır. Bunun dışında “Kitabuddad” gibi bir kısım eserleri de basılmıştır.
Çağında temel klasikler yerine şerhleri okutulmasına karşı çıkması ile dikkat çekmiştir.
İbrahim Çetintaş tarafından “Saçaklızade ve ilimlerin sınıflandırılması” adıyla onun hakkında bir doktora tezi de yapılmıştır.
Eserleri; Haşiye Tefsi-i Keşşaf, ala Suretil Bakara, Aynü’l-Hayat fi Beyani’l Münasebat fi Süeti’l Fatiha, Risale fi Ayatil Müteşabihat, Risale Ayetil Kürsi, Haşiye ala Şerh-i Dibace-i Tarikat-ı Muhammediyye, teshilü’l- Feraiz, İsmetül Ezhan, Sübhatül kadr, di Medhi Melekil, Kadir, Selsebiül-Meani vs.
Bu eserlerden anlaşılan Saçaklızade bütün İslami ilimlere vakıf bir büyük alimdir.
Saçaklızade’nin bütün eserleri için kıymetli bir çalışma da Mehmet Bilmen’in hazırladığı, “ Saçaklızade Mehmet Efendi (Ö.1145- 1698) hayatı ve Süleymaniye kütüphanesinde bulunan yazma eserleri katoloğudur.
Tertibü’l-Ulum adlı eseri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Doç. Dr. Zekeriya Pak ve Yrd. Doç Dr. M. Akif Özdoğan tarafından tercüme edilmiş ve 2009’da Ukde kitaplığı içerisinde neşredilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.