Ramazan öncesi turizmde Ortadoğu pazarı yükselecek
Ramazan öncesi turizmde Ortadoğu pazarı yükselecek
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ortadoğu bölgesinden bu yıl Türkiye’ye gelecek turist sayısında %4-6 arasında artış beklendiğini açıkladı.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ortadoğu bölgesinden bu yıl Türkiye’ye gelecek turist sayısında yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artış beklendiğini açıkladı. TÜROB, Dubai’de gerçekleştirilen bölgenin en önemli fuarı ATM Turizm Fuarı sonrasında, son iki yıldır Türk turizminin can suyu olan Ortadoğu bölgesini mercek altına aldı. Başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Ortadoğu bölgesinden turizm beklentilerini bir rapor ile açıklayan TÜROB, 2017 yılında Ramazan ayı öncesi ve özellikle sonrasında bölgeden Türkiye’ye talepte artış beklendiğini kaydetti.
Sağlık turizmi tanıtılmalı
Son dönemlerde Türkiye’de meydana gelen birtakım terör saldırıları ile siyasi gelişmelerin pazarda olumsuz algı olarak kendisini gösterdiğne işaret edilen raporda, "Bölgeden Türkiye’ye sağlık, wellness, kaplıca, terapi, estetik ve tedavi amacı ile gelecek turist sayısında önemli potansiyel görülüyor. Bu alanda tanıtım çalışmaları arttırılmalı" denildi.
İyimser beklentilere karşın TÜROB, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye olan turizm talebinin hızla Azebaycan ve Gürcistan’a yöneldiğine de dikkat çekti. Raporda, "Nitekim, ülkenin önemli ucuz maliyetli havayolu kuruluşlarından FlyDubai, Haziran-Eylül 2017 döneminde Gürcistan’da ikinci uçuş noktası olarak Dubai-Batum ve Azerbaycan’ın Qabala şehirlerine sefer düzenleyecek" bilgisine yer verildi.
Laptop yasağından günde 15 bin kişi etkileniyor
TÜROB’un raporunda özetle şu tespitlere yer verildi:
2016 yılında Ortadoğu’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında düşüş gösterdi. Irak yüzde 62, BAE yüzde 26 ve Katar yüzde 9 düşüş; Bahreyn yüzde 28, Ürdün yüzde 25, Suudi Arabistan yüzde 18 ve Kuveyt yüzde 3 artış gösteren pazarlar oldu.
İstanbul’a gelen toplam ziyaretçi sayısı içerisinde Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin payı istikrarlı artışını sürdürüyor. 2010 yılında toplam ziyaretçiler içerisinde yüzde 10 olan Arap turistlerin payı 2016 yılında yüzde 21.5’e yükseldi.
ABD, bazı şehirlerden ABD’ye düzenlenen havayolu seferlerinde getirilen kabin içi elektronik cihaz yasağının günde ortalama 15 bin yolcuyu olumsuz etkilediği, uygulamanın 14 Ekim 2017’de kaldırılmasının beklendiği açıklandı. Uygulama, Türkiye, BAE, Suudi Arabistan, Fas, Mısır, Katar ve Kuveyt çıkışlı uçuşlarda geçerli. Etkilenen havayolu kuruluşları ise THY, Royal Jordanian, Egypt Air, Saudi, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates ve Ethiad Airways. Benzer uygulamayı İngiltere’de devreye soktu ve Türkiye, Lübnan, Tunus, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’den İngiltere’ye giden uçaklarda aynı uygulama yapılıyor.
Ortadoğu bölgesinden İngiltere’ye giden turistlerin lüks tüketim ve alışveriş harcamaları dikkat çekiyor. Visit Britain açıklamasına göre, 2016 yılında Katar bin 923 dolar, BAE bin 663 ve Suudi Arabistan vatandaşları ise kişi başı ortalama bin 570 dolar harcama yaptı. BAE vatandaşlarının Aralık ayı harcamalarının diğer dönemlere oranla üç kat artış gösterdiği belirtildi.
Türkiye’nin Ortadoğu’da yakaladığı en önemli avantajlar; din, ortak kültür, doğa, vizelerin kaldırılması, ulaşım seçeneklerinin fazla olması ve Türk dizi filmlerinin televizyonlarda sıkça gösterilmesi olarak ortaya çıkıyor.
Irak ve Libya vatandaşlarına 2016 yılında vizesiz seyahatin kaldırılması ile Türkiye’ye gelecek Irak ve Libyalı turist sayısında gerileme trendinin sürmesi bekleniyor. Yemen, Irak, Suriye ve Libya’da süren güvenlik problemleri ile terör saldırılar, BAE ve Mısır ile süren siyasi ilişkilerimizin turizmi olumsuz yönde etkileyerek bu ülkelerden gelecek turist sayısında düşüş bekleniyor.
İran, İsrail ve Suudi Arabistan ile yürütülen üst düzey siyasi ilişkilerin turizmi olumlu yönde etkilemesi ve bu ülkelerden gelecek turist sayısında artış bekleniyor. Lübnan, Ürdün, Katar, ve Bahreyn 2017 yılı için artış beklenen diğer pazarlar olacak.
İsrail ile gelişen siyasi ilişkiler turizme olumlu yansıyor. 2016 yılında İsrailli turist sayısında yüzde 31 artış kaydedildi.
Başkenti Abu Dhabi olan Birleşik Arap Emirlikleri, yedi emirlikten meydana gelen bir federasyon. Bu emrlikler Abu Dhabi, Dubai, Şarjah, Ras al-Khamiah, Ajman, Fujairah, Umm al-Qaiwain olarak sıralanıyor.BAE, 370 milyar dolarlık nominal GSYIH ile Ortadoğu ve Afrika ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve İran’dan sonra en büyük üçüncü ekonomiye sahip. Satın alma gücü paritesine göre 70 bin dolar kişi başına milli gelir ile Katar’dan sonra ikinci sırada geliyor.
KAYNAK:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.