Peyzaj artık toplumumuzun vazgeçilmezi
Green Dora Peyzaj Mimarlığın kurucusu Buğra Kahveci, Kahramanmaraş’ta dünden bugüne peyzaj çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.
HABER: ABDULLAH YILDIZ
İnşaat sektöründe peyzajın öneminin gittikçe arttığını belirten kahveci, şehirlerin gelişmesi için belediyelerin özel sektör hassasiyeti ile çalışması gerektiğini vurguladı.
2015 yılında kurulan ve Kahramanmaraş’ta Tasarım, Projelendirme, Proje Yönetim, Yapısal- Bitkisel uygulama ve Danışmanlık konusunda hizmet veren Green Dora Peyzaj kurucusu Buğra Kahveci ile Kahramanmaraş’ta Peyzajın gelişimini konuştuk. Peyzaja olan merakının küçük yaşlarda başladığını ifade eden Kahveci peyzajın tarihi gelişimi hakkında da aydınlatıcı bilgiler verdi. Kahveci,
“Peyzaj benim çok sevdiğim ve merakla öğrenmek istediğim bir alandı. Dolayısıyla üniversite öğrenimimi peyzaj üzerine yaparken aynı zamanda küçük bir fidanlıkta çalışmaya başlamıştım. Tasarıma dayalı olduğu için yapmaktan son derece keyif aldığım bir iş.
İlk başladığımda sokak arasında küçük bir ofisimiz vardı. Zamanla hem çalışan sayımız arttı hem de ofisimizi genişlettik. Tabi sahada çok daha yoğun çalışıyoruz. Zaten proje hayal ürünüdür, asıl iş onu gerçeğe taşımaktır. Nitekim bu noktada özellikle yaz aylarında sahada daha kalabalığız. Hem inşaat firmaların yükünü üzerinden alıyoruz hem de kendi projelerimizi hayata geçirmiş oluyoruz.
Peyzajın tarihi 7. Yüzyıla kadar dayanır. Nitekim Babil’in Asma Bahçeleri ilk peyzaj örneklerindendir. Kelime olarak Fransızcadır ve dilimizde ‘manzara’ anlamına gelir. Zaten peyzajın anavatanı ve en iyi örnekleri de batıdadır. Ülkemize ve Kahramanmaraş’a doğru geldiğimizde ise peyzajın anlamı da biçimi de ciddi değişiklikler gösterir.”
İKİ GÖZ ODALI BİR EVİMİZ OLSUN DEVRİ BİTTİ
Peyzajın insanı doğaya yaklaştıran bir alan olduğunun altını çizen kahveci bu yönüyle vazgeçilmez bir insan ihtiyacı olduğunu iddia etti. Kahveci, refah seviyesi yükseldikçe insanların peyzaja olan taleplerinin arttığını söyleyerek peyzajın toplumumuzda gitgide önem kazandığını vurguladı.
“Peyzaj bence kesinlikle bir insan ihtiyacıdır. Çünkü yeni yerleşim yerlerini doğal alanlardan elde ettiğimiz arazilerin üzerine yapıyoruz ve sert zeminlere dönüştürüyoruz. Bu noktada peyzaj insanı doğaya yakınlaştırma amacı taşır. Sonuç olarak yeşili kullanıyoruz. Ağacın olduğu yerde yaşam olur. Bakınız artık bir iki bloktan oluşan küçük apartmanlar yapılmıyor. Artık dört beş apartmanlardan oluşan siteler yapılıyor ve yaşam alanları oluşturuluyor. Son dönem inşaat reklamlarına baktığınızda peyzajın hep ilk planda olduğunu görürsünüz. Artık geçmişten günümüze peyzaj ciddi anlamda önem verilen bir alan haline geldi.
Önceden iki göz odalı bir evimiz olsun mantığı vardı. O devir bitti. Artık insanlar bize, ‘Kaç tane otoparkınız var, kaç metre kare yeşil alanınız var, çocuk oyun alanınız ne kadar’ gibi sorular soruyorlar. Bu şekilde oluşturulan talepler neticesinde peyzaj ülkemizde şehrimizde gelişerek önem kazanmaya devam ediyor.”
Sektörde faaliyet gösteren firmaları değerlendiren Kahveci 25 üyeden sadece 8’inin aktif çalıştığını ifade ederek peyzaj alanında hizmet vermenin şartlarından ve piyasa koşullarından bahsetti.
“Şehrimizde peyzaj mimarlığı alanında faaliyet gösteren firma sayısı çok az. Sebepleri arasında öncelikle peyzajın yeni bir sektör oluşu nedeniyle yeterince talep olmayışı bir etken. İkincisi zor bir sektör olduğunu söyleyebilirim. Ciddi zaman, emek ve maliyet gerektiriyor. Sahada bir takım olmak zorunda. Odaya kayıtlı 25 üye var. Bu üyelerin yalnızca 8-10 tanesi aktif olarak çalışıyor. Kurumsal anlamda uygulamalı olarak sadece biz hizmet veriyoruz diyebiliriz. Aktif olarak hizmet veren diğer firmalar daha çok bireysel müşterilerle çalışıyorlar. Biz inşaat şirketleriyle çözüm ortağı mantığıyla çalışıyoruz. Binayı kaba inşaat bittikten sonra alır, son görünümüne kavuşturana kadar ki tüm ayrıntılarını yapar ve teslim ederiz.”
MÜŞTERİLERİN TALEPLERİ HER ZAMAN SEKTÖRE YÖN VERİR
Geçmişten günümüze inşaat sektöründe yaşanan değişimlerin müşteri talepleri doğrultusunda şekillendiğine işaret eden Kahveci, “Önceki dönemlerde arsa parselinin büyük bölümü binalar kaplıyordu. Şimdi geniş kullanım alanları olan siteler yapılıyor. Özellikle binevler bölgesinde yüksek maliyetli daireler satılıyor hatta son dönemde milyonluk dairelerin sayısı arttı. Bu insanların evleri için kanunda öngörülen araç otopark sayısı 3/1 oranında. Ancak gerçekte buna uyamazsınız çünkü genelde bu imkanlar dairesinde yaşayan insanların evleri için en az 2 araçlık otopark yeri vermemiz gerekir. Kanunlardan ziyade müşterilerin talepleri her zaman sektöre yön verir” şeklinde konuştu.
BELEDİYELER ÖZEL SEKTÖR HASSASİYETİYLE ÇALIŞMALI
Şehirlerin gelişmesinde peyzajın büyük önem taşıdığını ifade eden Kahveci, bu çerçevede belediyelerin çalışmalarını da değerlendirdi. Belediyelerin peyzaja ciddi kaynaklar ayırdığını ifade eden Kahveci “Özel sektör hassasiyetiyle çalışılmalı” dedi.
“Peyzaj çalışmalarına eski Belediye Başkanı Mustafa Poyraz döneminde başlanmıştı. Şehrin çeşitli bölgelerinde ki mesire alanlarının temelleri hep o dönemde atılmıştır. Çok eleştirilmişti ama şimdi baktığımızda bu hamlelerin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Belediyelerimiz peyzaja çok ciddi kaynak ayırıyor.
Ancak planlamada problem olduğunu düşünüyorum. Günübirlik değil de daha uzun vadeli işler yapılmalı. Özellikle peyzaja harcanan maddi kaynakları da düşünecek olursak ne kadar hassas olunması gerektiğini daha iyi anlarız. Belediyeler biraz daha özel sektör hassasiyeti ile çalışmalı. Özel sektör de ben bir hata yaparsam bedelini kendim ödemek zorunda kalırım. Fakat belediyelerde durum böyle olmuyor. Bu yüzden özel sektör hassasiyeti ile çalışılmalı diyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.