Pandemi Sürecinde Ekmek İsrafı Arttı
Covıd-19 salgınında evde yapılan ekmek, Kahramanmaraş’ta satışları azalttı. Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, “Fırınlarda maya ve un satıldığını görmemiştik...
Covıd-19 salgınında evde yapılan ekmek, Kahramanmaraş’ta satışları azalttı. Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, “Fırınlarda maya ve un satıldığını görmemiştik. Pandemi sürecinde fırınlarda ekmek kadar un ve maya da satıldı” dedi. Öte yandan Güneş, Pandemi sürecinde ekmek isaflarının arttığını söyleyerek, “Ekmekler artık çöpe gitmesin” dedi.
“Fırınlarda maya ve un satıldığını görmemiştik. Pandemi sürecinde fırınlarda ekmek kadar un ve maya da satıldı” dedi. Öte yandan Güneş, Pandemi sürecinde ekmek isaflarının arttığını söyleyerek, “Ekmekler artık çöpe gitmesin” dedi.
Covıd-19 salgının Türkiye ve Kahramanmaraş’ta yayılması vatandaşların alışkanlıklarını da değiştirdi. Pandemi ile temel ihtiyaç olan ekmekte israf sayısı artarken, ev yapımı ekmekler vatandaşın ilgi odağı oldu. Öyle ki, Fırıncılar Odası Başkanı Güneş, salgın nedeniyle bağlarda ve evlerde yapılan ev ekmekleri ile fırın ve marketlerdeki satışların düştüğünü söyledi. Başkan Güneş Covıd-19 sürecini şöyle değerlendirdi:
EKMEK KADAR UN VE MAYA SATTIK
Pandemi sürecinde iş potansiyelimiz yüzde 50’ye indi. Kahramanmaraş’ta insanlar şehir merkezindeki yoğunluktan kurtulmak için bağ ve bahçelere gitti. Yine şehir merkezinde kalan vatandaşlar evdeki boş vakitlerinde kendi ekmeklerini kendileri yaptı. Fırından maya ve un sattığımızı daha görmemiştim ama pandemi sürecinde ekmek kadar un ve maya sattık. Tabi diğer sektörlerle kıyasladığımız zaman üretimlerimize ara vermeden devam ettik.
‘HİJYEN YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI’
Süreçte, oda olarak her zaman sahada vatandaş ve esnafın yanında yer aldık. Hijyene çok dikkat ettik. Tüm fırınlar belirli aralıklarla dezenfekte edildi. Maske ve eldiven kullanımına dikkat edildi. Fırınlarda yüzde 100’ün üzerinde hijyen arttı.
BAŞARININ TEK ADRESİ BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemi Türkiye’de pandemi sürecindeki başarının tek adresidir. Süreçte alınan hızlı kararların ve uygulamaya konmasında başkanlık sistemi oldukça etkili oldu.
ÜRETİM VAR AMA YERETLİ DEĞİL
Pandemi ile birlikte üretimin önemini bir kez daha anladık. Buğday rekoltesi 20 milyon ton olan Türkiye’de tüketim 18 milyon ton. Biz hala ithal buğday getirtiyoruz. Bizim üreticimize destekler sağlanmalı. Türkiye’de üretim var ama yeterli değil. Yerli üreticiye verilen destek esnafa da yansımalı. Esnaf bu ülkenin lokomotifidir. Bana göre sanayici ikinci plandadır. Devletimizin esnafa yönelik yaptırımlar yapması gerekiyor.
EKMEK İSRAFI ARTTI
İsraflarının önüne bir türlü geçemedik. Tüm vatandaşlarımız biraz daha dikkat etmeli ve duyarlı olmalı. Kentte ekmek israfı normal şartlarda yüzde 10’a tekabül ediyorken, pandemi sürecinde bu israf yüzde 18’e çıktı. İnsanlarımız sokağa çıkma yasaklarında fırınlar açık olduğu halde ekmek stoğu yaptı. Her bir birey elini vicdanına koysun ve yiyebileceği kadar ekmek alsın” ifadesini kullandı.
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.