Özel projede sona doğru
Özel projede sona doğru
Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürlüğü’nün başlattığı, Söğütlü Çayı’nda sel ve taşkın olaylarını ortadan kaldırmayı amaçlayan özel projede sona yaklaşıldı.
Çayın yukarı kısımlarından ayrı olarak Söğütlü Mahallesi ile Elbistan ilçe merkezi arasında kalan 5 kilometrelik bölümde 1 Mart 2016’dan beri aralıksız olarak devam eden çalışmalarda ‘drag line’ olarak adlandırılan sallama kepçeler devreye girdi. 5 adet drag line isimli makinenin yanı sıra çok sayıda kamyon, kazıcı-yükleyici, dozer ve ekskavatörün görev yaptığı projenin her detayı, drone vasıtasıyla havadan kayıt altına alınıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürlüğü, Söğütlü Çayı’ndaki ıslah çalışmalarını, kaynağa yakın noktadan yaklaşık 20 kilometreyi karış karış düzenleyerek, Elbistan ilçe merkezine kadar ulaştırdı. Termik Köprüsü yakınlarına ulaşan projenin son ayağında ise, köprü ile Söğütlü Çayı’nın Ceyhan Nehri’ne döküldüğü alandaki rekreasyon ve şehir geçişi projesinde de son rötuşlar yapılıyor. Projenin tamamlanma aşamasına geldiği belirtilirken, yapım ihalesi de zaman geçirilmeden gerçekleştirilecek. Böylece Söğütlü Çayı’ndaki taşkın önleme çalışmaları sona ermiş olacak.
Sette düzenlemeleri ile yükseltmelerinin yapıldığı Söğütlü Çayı’nda yaklaşık 4 aydır süren çalışmalar kapsamında yatak temizliği ve genişletilme çalışmaları da devam ediyor. Daha düz bir akış istikametine kavuşan Söğütlü Çayı’nda aynı zamanda yeni kıyı yolları da inşa ediliyor. 40 metre genişliğe ulaşan çay yatağının kapasitesi, Ceyhan Nehri’nin şehir içerisindeki debisinden 20 kat daha fazla su taşıyabilecek.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sel olayları ve taşkınlar nedeniyle, çiftçilerin ve vatandaşların korkulu rüyası olan Söğütlü Çayı’ndaki ıslah çalışmalarında gelinen son nokta hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin 204. Şube Müdürü Hikmet Böke, 1 Mart 2016 başlayan projenin son bölümünde yoğunlaştıklarını söyledi.
Çay yatağındaki ıslah çalışmalarının 5 adet sallama kepçe (drag line) ve diğer iş makinelerinin desteği ile sürdürüldüğünü kaydeden Böke, “DSİ 20 Bölge Müdürlüğümüz ve Afşin 204. Şube Müdürlüğü olarak 2014 yılı Mart ayından beri Söğütlü Çayı’nda kapsamlı bir ıslah çalışması sürdürüyoruz. 2014 ve 2015 yıllarında Söğütlü Çayı’nın yukarı kesimleri dediğimiz ve sel olaylarından en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Söğütlü-Türkveren Mahalleleri arasındaki kısım başta olmak üzere yaklaşık 15 kilometrelik alanda ıslah çalışması yapıldı. Bu bölgelerde çayın su kapasitesi yer yer 6 kat arttırılarak, çiftçilerin korkulu rüyası olan muhtemel taşkınların, bundan sonraki yıllarda en az zararla atlatılmasını amaçladık. Böylece hem çiftçimiz ve vatandaşlarımız rahat bir nefes aldı. Hem de ürünlerinin taşkın riski dışında kalmasıyla milli ekonomiye büyük katkı sağlandı” dedi.
Söğütlü Çayı’nın toprak kayıplarına dayanacak uzun soluklu bir ıslah çalışmasıyla, çiftçilerin korkulu rüyası olmaktan çıkacağını belirten Böke, “Söğütlü Çayı Islah Projesine göre çay yatağı taban genişliği 40 metre, kenar sette yükseklikleri 2,5 metre, her iki tarafta bulunan işletme bakım yolu genişliği 6 metre olacak. Tabi burada en önemli konu, çay yatağının su taşıma kapasitesinin ulaştığı nokta. Çiftçilerimizin korkulu rüyası olan Söğütlü Çayı’nda 30 metreküplük debi değerlerinde bile taşkın yaşanırken, bu yaklaşık 7 kat artarak 200 metreküpe ulaştı. Islah projesinde çay yatağında ‘S’ çizen noktalar düzeltilerek, suyun daha düz bir yatakta akması sağlandı. Bu projemizin uzunluğu 5 kilometreydi. Şuanda Mart ayında başladığımız projenin son kısımlarına gelmiş bulunuyoruz. Çay yatağının yapısından dolayı sallama kepçe olarak tabir edilen drag line makinelerle ağırlıklı olarak çalışıyoruz. 5 adet sallama kepçemiz görev yapıyor. 3’ü Termik Köprüsü civarında, diğer ikisi ise daha üst kısımlarda çalışıyor. Bu özel makinelere ek olarak ekskavatörler, dozerler, kamyonlar ve kazıcı-yükleyicilerimiz de çalışmalara destek veriyor” diye konuştu.
KAYNAK: İha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.