Özel Güvenlik Personelleri Haklarını İstiyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Temmuz 2018 11:25
Özel Güvenlik Personelleri Haklarını İstiyor

Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Bekir Sönmez ile Özel Güvenlik Personellerinin sorunlarını konuştuk. Güvenlik personellerinin özlük hakları ve temel disiplin yönetmeliğinden bile mahrum olduğunu hatırlatan Sönmez, ‘5188 sayılı kanun sekt

2004 yılında çıkan kanunla doğan özel güvenlik sektörü hem ticari hemde kanuni olarak pekçok boşluk yer alıyor ve sektörün emekçileri zorluklarla karşı karşıya. Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Bekir Sönmez verilen mücadeleyi ana hatlarıyla okurlarımızla paylaştı.

KANUNDA Kİ BOŞLUKLAR EMEKÇİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

Henüz yeni sayılabilecek bir tarihte 2004’te doğan özel güvenlik sektörünün pek çok yetersizlikle boğuştuğunu ifade eden Sönmez sözlerine şöyle başladı:

“Özel güvenlik işi 2004 yılında çıkan bir kanunla başladı. Ondan önce 657’ye tabi devlet memurluğu vardı. Bir dizi değişikliğin ardından hem ticari hem de kanuni olarak özel güvenlik sektörü doğmuş oldu. Lakin bu sektörün doğmasına neden olan 5188 sayılı kanun sektörün ihtiyaçlarını karşılamıyor. Kanunda boşluklar var. Pek çok mesele ana başlıklarla geçiştirilmiş. Sonrasında yönetmelikler çıkmış fakat çelişkileri gidermeye yetmemiş. Yani bu durum elbette emekçiyi zor durumda bırakıyor. En basitinden özel güvenlik personelinin bir disiplin yönetmeliği yok.”

Sektörde ki sendikalılık oranının yüzde 30’larda olduğu bilgisini paylaşan Sönmez 2016 yılını işaret etti. ‘Sendikacılık cesaret işi’ diyen Sönmez şöyle konuştu:

“Çalışma Bakanlığının Ocak ayı verilerine göre 297 bin aktif çalışan özel güvenlik personeli var. Bu rakam içinde sendikalı çalışan oranı yüzde 30 dolaylarında. Bu rakamlar daha 2016 yılından sonra ivme kazandı. Önceden fabrika işçilerimizin çektikleri sıkıntılar akıllara geliyor ve sendikadan korkuluyordu. Kanun koyucular işlerine geldikleri yerlerde bizleri polis asker statüsüne koyuyorlar. Yani ‘siz güvenlik görevlisisiniz nasıl ki polisler sendika üyesi olamıyorsa sizde olamazsınız’ dendi. Biz bunları aştık. Fakat gelinen noktada şu ortada ki sendika cesaret işi. Çünkü bir işyerine sendika girdiği anda işveren artık dilediği gibi çalışanları kullanamayacak.”

KAHRAMANMARAŞ’TA 2 BİN 500 PERSONELİN 550’Sİ SENDİKALI

Kahramanmaraş’a ilişkin rakamları da paylaşan Sönmez, 2 binin üzerinde çalışanın 550’sini sendikalı yaptıklarını ifade etti. Ayrıca 9 binin üzerinde özel güvenlik sertifikası almış vatandaşın iş aradığını ifade etti. Sönmez şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ta toplam özel güvenlik görevlisi olarak çalışan sayısı 2 binin üzerinde ve bunların 550’si sendikalı. Fakat sıkıntı şurada ki özel sektörde sendikalı çalışmak zor. Sendika emekçiye hak kazandırır. Kamu kurum kuruluşlarında devlet tarafından verilen bir ödenek var. Toplu iş sözleşmelerinde ki kazanımlarda bu yüzden bir sorun yaşanmıyor. Fakat özel sektörde çalışan emekçiler maddi bir kazanım elde ettiklerinde bunun yükü işverene biniyor. Ki bizim kazanımlarımız yük hakem heyetinden çıkar ve kanun hükmündedir. Örneğin biz Kahramanmaraş’ta bir alışveriş merkezinde örneğin 50 civarında güvenlik personeli arkadaşımız çalışmakta. Bu arkadaşlarımızı sendikalı yapmak istediğimizde işveren de personel sayısını 30’a düşüreceğini söylüyor. İşte kanunda ki yetersizlik dediğimiz olay bu. Çünkü bir mekanda kaç güvenlik görevlisi bulundurulacağına ilişkin üst sınır var fakat alt sınır yok. Yani en fazla kaç personel çalıştıracağınız kanunen oranlarla belirlenmiş fakat en az kaç personel bulundurmanız gerektiği belirlenmemiş. Hatta özel güvenlik çalıştıracak diye bir şartta yok.

Kahramanmaraş’ta 11 binin üzerinde sertifikalı yani özel güvenlik görevlisi olmayı hak etmiş arkadaşımız var. Bunun yanında çalışan sayısı 2 bin 500 civarında. Bakın burada da kanunun bir açığı var. Çünkü özel güvenlik görevlisi olmak için yalnızca sağlık şartı var. Öğrenim şartı ortaokul mezunu olmak yetiyor. Şimdi siz ideal şartları koymazsanız kurum ve kuruluşlar bu açığı kendileri kapatarak kendi şartlarını koyuyorlar. Mesela devlet hava meydanları 35 yaş sınırı koymuş. Başka bir kurum 1.70 boy şartı koyuyor. Başka bir kurum en az önlisans mezunu olacak diyor. Bakın bu aradaki uçurumda kanunda ki boşluklardan dolayı oluştu.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.