Ömrü tükendi diye üzülmeyin pil ustası imkansız denileni başardı
“Yıllar öncesinde şarjı bir hafta dayanan cihazlar kullanırken son günlerde bir gün dayananlara şükür eder olduk” diyen Pil Ustası Mustafa Tunç okurlarımız için pil kullanımına dikkat çekti.
Cihaz şarjları yarıya düştüğü zaman kullanıcının kendini yalnız hisettiğini söyleyen Mustafa Tunç şunları kaydetti; Teknoloji kullanıcılarının en çok yakındığı konulardan bir tanesi bataryalar. Telefonların bataryalarından hiçbir zaman memnun olmadık. Önceden bir haftalık bataryaları beğenmezdik ama şimdi bir gün yetecek bataryalara razı olduk. Bu yüzden bütün markalar telefonlarını satarken batarya ömrünü ve pil kapasitesini ön planda tutuyor. Telefonun, tabletin ya da laptopun şarjı yarıya düştüğü zaman kullanıcısı kendini güvende hissetmiyor. Sadece kişiler değil artık bütün hayat sistematiği bunlara bağlı hale geldi. Artık köşe başlarında jetonlu telefonlar yok. Telefonun yoksa kalabalık içinde yalnız ve terk edilmiş bir hal alıveriyor bazı kişilerde.
Öncelikle Telefon pilleri, Laptop pilleri, Tablet pilleri ve daha adını söylemediğim çoğu cihazlar batarya ve pillerinde çok sayıda sensor ve korumayla donatılmıştır. Orijinal pillerin hemen tamamında Laptop pillerindekine benzer bir kullanım sınırlayıcı vardır. Bu demek oluyor ki ürünü aldığınız firmaya her zaman orijinal olsun diye alacağınız yedek pil ve bataryalar konusunda mecburi kalıyorsunuz.
Günümüz teknoloji ürünlerinin piyasada kalma süresi az olduğundan yedek parça sıkıntısı da bir o kadar fazla oluyor. Özellikle Çin gibi ülkelerden gelen ucuz ürünler ve kalitesiz parçalar çok büyük bir sorun olmuş durumda. Piyasa ucuz ve kalitesiz çok fazla ürünle işgal edilmiş. Para verseniz bile düzgün pil bulma şansınız çok az. Kalitesiz piller cihazlarda güç kaybı, ekran kaybolması, reset ve donmalara neden oluyor.
KULLANICILARIN NE YAPMASI GEREKİR?
Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki her geçen gün yeni ürünler yeni icatlar ortaya çıkıyor. Aslında kullanıcıların aldığı cihazların pilini ve özelliklerini çok iyi bilmesi gerekiyor. Benim tavsiyem biraz da olsa teknolojiyi bilmek ve okumak gerekiyor.
Günümüzde en çok kullanılan cep telefonları için bugünün şartlarına göre kullanılan li-ion ve li-polimer bataryalarınızı şarj ederken her zaman şarj etme zamanı olarak bataryanızın kalan şarj süresini en az yüzde 20 veya 25 olarak ayarlamanız gerekir. Yani bataryanız şarjı seven cinsten bir batarya. Bu yüzden yüzde 20’nin altına düşmeden şarj etmeniz gerekiyor. Bu bataryalar şarjı sevdiğinden dolayı sıfırlamanız onu bozacaktır. Kısaca akıllı telefonların şarjını sıfırlamadan şarja takınız. Bu bataryalar enerjiyi algılamazsa kendini bozuyor diyebiliriz. Pilleri bozan diğer nedenlerden bir tanesi de sıcaklıktır. Sıcaklık, tüm pillerin düşmanıdır. Ama yüksek sıcaklıktan kaçmak her zaman mümkün olmuyor. Bataryaya en çok zarar veren sıcaklık türlerinden bir tanesi de batarya şarj olurken diğer yandan deşarj edilmesi. Yani şarjdayken telefonla uğraşılması. Cihazlar bu şekilde kullanıldığından aşırı ısınır ve patlamaya kadar gidebilir.
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.