O binbaşıya tazminat ayıbı!
NATO tatbikatındaki ‘hedef skandalı’nı ortaya çıkaran kahraman Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt’un casusluk kumpası nedeniyle talep ettiği tazminatın mahkemece reddedildiği ortaya çıktı
Norveç’teki NATO tatbikatında yaşanan skandalı ortaya çıkaran Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt, başarısıyla gündem oldu. Bozkurt, tatbikatta Cumhurbaşkanı Erdoğan adına sahte hesap açıldığını fark ederek bu hesap üzerinden düşman kuvvetler arasında mesajlar atıldığını gördü. O mesajlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşmanla işbirliği içinde silah anlaşmaları yapan bir kişi olarak gösteriliyordu. Atatürk de düşman olarak hedefe konmuştu. Bozkurt, skandalı ortaya çıkardıktan sonra üslerine haber verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da tatbikattan derhal çekilin talimatı verdi. NATO’nun Türkiye’den üst üste özür dilediği skandalı ortaya çıkaran FETÖ’nün kumpasında mağdur olan Binbaşı Bozkurt, yüzbaşıyken hakkında askeri casusluk soruşturması başlatıldı ve 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Yıllar süren yargılamanın ardından beraat eden Bozkurt tekrar TSK’ya döndü.
Kumpas nedeniyle 4 gün gözaltında kalan ve hakkında yakalama kararı olduğu için 13 ay firari olan donanmanın ilk kadın deniz hava taktik komutanı Bozkurt’un maddi ve manevi kayıpları için talep ettiği tazminat tutarlarını alamadığı öğrenildi. KARAR’ın edindiği bilgilere göre, Bozkurt’un avukatı Donanma Komutanlığı’nın bulunduğu Kocaeli’de 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Maliye Bakanlığı’ndan 71 bin TL maddi ve 1 milyon TL de manevi tazminat talebinde bulundu. Gerekçede de, 2 yıl süren yargılama sonucunda Bozkurt’un 5 yıl 10 ay hapis cezası aldığı ve Yargıtay’ın da 5 Aralık 2013’te cezayı onadığı kaydedildi. Karar üzerine AYM’ye bireysel başvuru yapıldığı belirtilerek, Yüksek Mahkeme’nin savunma hakkının kısıtlandığı, tanıkların dinlenmediği ve sadece dijital delillerle yargılama yapılamayacağından bahisle yeniden yargılama kararı verdiği kaydedildi. Yeniden yargılama sonucunda ise İstanbul Anadolu 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi 29 Ocak 2016’da Bozkurt’a beraat verdiği hatırlatıldı.
Bozkurt’un, 25-28 Ekim 2010 tarihleri arasında 4 gün haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltında kaldığı belirtilen gerekçede, firari kaldığı dönem de anlatıldı. Buna göre Bozkurt, 1 Ocak 2014 ile 20 Ocak 2015 tarihleri arasında 13 ay süreyle kaçmak zorunda kaldı. Celseleri takip ettiği ilk süreçte de 5 bin TL harcama ile 20 bin TL de avukatlık ücreti ödedi. Gerekçede, kaçmak zorunda kaldığı 13 ay boyunca da ağır ruhsal çöküntü yaşadığına vurgusu yapıldı. Bu süreçte ayrıca 2 yıl süreyle memuriyet kıdemi de durduruldu. Bozkurt, tüm yaşadığıklarından dolayı 71 bin TL maddi ve 1 milyon TL de manevi tazminat talebinde bulundu.
GEREKÇE: HAKSIZ ZENGİNLEŞME
Ancak bu talebin Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ce 26 Ekim 2016’da reddedildiği ortaya çıktı. Mahkeme davacının, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurması halinde firariyken ödenmeyen maaşlarını alabileceğini bildirdi. Avukatlık ücreti olarak ödenen 20 bin TL ve bu süreçte harcadığı 5 bin TL’nin de maddi tazminat koşullarını oluşturmadığını açıklayarak tazminat talebini reddetti. Mahkeme manevi tazminat olarak istenen 1 milyon TL’nin haksız zenginleşmeye neden olabileceğini gerekçe göstererek sadece 5 bin TL’yi gözaltı tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıya verilmesine hükmetti. Bozkurt’un avukatı ise bu kararın ardından İstanbul İstinaf Mahkemesi’ne itiraz etti. Ancak İstinaf da maddi tazminat talebini reddedti ancak 5 bin liralık miktarı 10 bine çıkarmaya karar verdi.
KAYNAK:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.