Milli Mücadele kahramanlarından Kısakürekzade Şahap
Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Babası Kısakürekzade Av. Mehmet Ali Bey, annesi Ümmügülsüm Hanım’dır. Tam adı Halil İbrahim Şahabettin’dir. Maraş’ta 1904’de doğar.
Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Babası Kısakürekzade Av. Mehmet Ali Bey, annesi Ümmügülsüm Hanım’dır. Tam adı Halil İbrahim Şahabettin’dir. Maraş’ta 1904’de doğar.
Fransız işgal komutanının emri ile Türk bayrağının kaleden indirilmesi üzerine babası Av. Mehmet Ali Bey’in kaleme aldığı beyannameyi başta Ulu Cami olmak üzere şehrin büyük camilerine götürür. Böylece daha 15 yaşında iken Bayrak Olayı’nın kahramanları arasında yer alır. 25 Ağustos 1985’de vefat eder.
Bayrak Olayının yaşandığı günü şöyle anlatır:
“Ben o zaman 17-18 yaşlarında idim. Babam (Elbistan Gazetesi) adlı el yazısiyle birkaç nüsha gazete yazardı. Babamın verdiği beyannameyi elimle delik cebimde sıkarak evden çıktım. Arkamdan babam da çıktı. Ben beyannameyi Ulucaminin avlusu ortasındaki saathanenin civarına düşürdüm.
Cemaat çoktu. Hemen ele geçti. Elden ele okumağa başladılar. Ve nihayet Şeyh Ali Sezai Efendinin eline vardı, okudu. “Kılacağınız namaz sakıt olur” dedi. Cemaatta bir kaynaşma ve caminin içine itişme başladı. Başka taraflardan da camiye acele gelenler oluyordu.
Az sonra yeşil sancağı çekerek kaleye hücum başladı.
Halk Boğazkesene geldiği zaman ise Kalem reisi (As. Ş. Bşk) Abdullah Bey kalabalığın önüne geçerek “Ey ahali bu sevdadan siz vazgeçin, biz terk-i silah etmiş bir devletiz. Hali hazırda işgal altındayız. Bir devlet-i muazzama ile uğraşılmaz. Sabı sıbyanın kanına giriftar olmayın” gibi sözler söylediyse de, şahlanan kalabalık söylenenleri âdeta duymadı bile. Tek bir kişi dahi dinlemedi. Kalede Osmaniye’den gelen düşmanın süvari jandarmaları vardı. Kale kapılarını kapadılar. Fakat halk dıvarlara, burçlara tırmanarak aştı. Düşman jandarmaları kaçtı. Al bayrağımız kale burcuna takıldıktan sonra Hükümete gidildi.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.