Malik Ejder Mahallesi Adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesinde yer alan Malik Ejder Mahallesi hakkında merak edilenler
Belediye Meclisi’nin 08.03.2000 tarihli oturumunda alınan 1/11 sayılı kararla bazı mahalle sınırlarının değiştirilmesi ve yeni mahalleler oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kararla Barbaros Mahallesi’nden bölünen kısma Malik Ejder Mahallesi ismi verildi. Mahallenin batı sınırının Av. Mehmet Ali Kısakürek Caddesi, doğu sınırının Eviç sokakla güney çevre yoluna bağlanması, güney sınırının ise açık tutulması kabul edildi.
Mevcut durumu ile kuzeyinde Sümbüllü Mahallesi, doğusunda Barbaros Mahallesi, batısında ise Oruç Reis Mahallesi bulunmaktadır. H. Dede Mehmet camii ve Barbaros İlköğretim okulu mahalle sınırları içerisinde yer alır.
Mahalleye ismi verilen Malik Ejder (Eşter) tabindendir. Aslen Yemen’li bir asker olup adı Malik lakabı ise Eşter (Ejder)’dir. Yemame savaşlarında meşhur olmuştur. Hz. Ömer (r. a.) zamanında Maraş’ın fethine katılmış, İslam ordularının özellikle Bizans ile yaptığı savaşlarda büyük yararlılıklar göstermiştir. Savaşlarda gösterdiği kahramanlıkları destansı bir dille anlatılmış ve mitolojik unsurlar da katılarak günümüze dek taşınmıştır. Hz Ali’nin hilafeti döneminde etkin görevlerde bulunarak sağ kolu olmuştur. Askeri dehası ve yiğitliği örnek alınmış, güreşçilerin piri olarak kabul edilmiştir.
Hz Ali tarafından Mısır’a vali olarak tayin edilmesi üzerine mahiyeti ile birlikte görev yerine giderken Kalzum denilen yerde 657’de zehirlenerek öldürüldüğü yerdedir. Maraş’a getirilip bir tepe üzerine gömüldüğü de rivayetler arasındadır.
Maraşlı’daki mücadele rushunun manevi lideri olan Malik Bin Ejder yiğitliği, askeri dehası ve güreşçilerin piri olması hasebiyle Maraşlıların gönlünde yer etmiş, makam sahibi olmuş ve hakkında doğaüstü efsaneler oluşturulmuştur.
Onun vefat haberini alan Hz. Ali çok üzülmüş, ağlamış ve “Ben Hz. Peygambere göre neysem o da bana öyleydi” demiştir.
Mezarı olarak bilinen yerde Kahramanmaraş Belediyesi onun adına bir cami yaptırmış ve mesire yeri açmıştır.
Maraş insanı ona bir makam vermiş, hakkında birçok efsane oluşturmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.