Lavanta Kahramanmaraş tarımında
Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 10 bayan çiftçinin lavanta yetiştiriciliğine başlamasını sağladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Başkanlığının Tarımsal Yeniliklerin yaygınlaştırılması, “kadın çiftçiler yeniliklerle buluşuyor” projesi kapsamında, Kahramanmaraş’ta bir ilk olan 12 bin lavanta fidesi dağıtıldı.
Başlangıç olarak Merkez ilçe Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Andırın ilçelerinde farklı bölgelerde dikilen lavantalar daha sonrasında il genelinde yayılması planlanıyor.
Kahramanmaraş’ta henüz yetiştiriciliği yeni olan Lavanta bitkisinin kadın çiftçilere hem eğitim verilmesi hem de uygulamalı olarak yetiştiriciliğinin yapılması Kahramanmaraş tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği bakımından önem arz etmektedir.
Özellikle arıcılığın yapıldığı bölgelere lavanta fidesi verilerek Kahramanmaraş’ta da lavanta balı ilgili çalışmalar başlamış oldu.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü İhsan Emiralioğlu lavanta yetiştiriciliği hakkında açıklama yaptı.
İl Müdürü Emiralioğlu ‘’ Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı destekleri ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında İlimizde bayan çiftçilere yönelik ‘Lavanta Kokulu Köyler’ isimli bir proje sayesinde Kahramanmaraş da bir ilke imza attık. Lavanta fidelerimiz geldi ve dikimlerini gerçekleştirdik. Lavanta yetiştiriciliğinin her aşaması teknik elemanlarımız tarafından kontrol edilecek. İlimiz için henüz yeni olan bu projenin çiftçilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ dedi ve sözlerine ‘’ Kahramanmaraş’ta Lavanta Yetiştiriciliğinin kadın çiftçilerimiz eli ile yetiştirileceği için çok mutlu oldum ‘’ diye devam etti. Yapılan bu projeyle ilerleyen yıllarda şehrimiz lavanta ile de anılacağının altını çizdi.
Lavanta Kokulu Mahalleler projesinden faydalanarak lavanta fidelerini toplarakla buluşturan bayan girişimci Ayşegül Kızdırıcı, şehirde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Bu tarz projelerin devam etmesi gerektiğini belirten Kızdırıcı: “Lavantanın Kahramanmaraş’ta bayan eliyle yetiştirilecek olması ayrı bir önem taşıdığını düşünmekteyim. Lavantanın çiçeğinden, yağından, kurusundan faydalanacağız. Ayrıca ilimizde görüntüsü ve kokusuyla ayrı bir zevk yaşatacağını düşünüyorum. Bu projeyi öğrendiğimde dikkatimi çekti ve bende faydalanmak istedim. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
İki çeşit kullanılarak dikimleri gerçekleştirilen lavantalar da çeşit özelliklerinin ilimize uygunluğu da tespit edilmiş olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.