Kütüphaneler bölge semineri Kahramanmaraş’ta yapıldı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi, Goethe İnstitut ve Günışığı Kitaplığı işbirliği ile ‘Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri Kahramanmaraş’ta yapıldı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 19-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen seminere; Adıyaman Üniversitesi, Amasya Merzifon Belediyesi, Ankara Üniversitesi, Antakya Belediyesi, Batman Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Oğuzeli Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Karacaoğlan Kütüphanesi, Pülümür Belediyesi Türk Kütüphaneciler Derneği Viranşehir Belediyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden kütüphane ile ilgili yetkililer katıldı.
Seminerin açılış konuşmaları bölümünde Türk Kütüphaneciler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Sadullah Kılıç, Goethe İnstitut Kütüphane ve Bilgi Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Terkivatan, Günışığı Kitaplığı’ndan Ş. Banu Ünal, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal birer selamlama konuşmaları yaptılar.
Açılış konuşmaları bölümünde son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, kitap ve kütüphanelerin insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Daire Başkanı Kabakcı yaptığı konuşmasında; “Bugün kütüphane ve kitabın konuşulacağı güzel bir toplantıdayız. Ülkeler ve milletler kitaplarla ve kütüphanelerle barıştığı dönemlerde ileri gitmişler medeniyetler oluşturmuşlar.
Dünyada Peygamberler en ilkel ve en geri toplumlara gelirler. Dünyanın en geri toplumu Araplar cahiliye toplumu Peygamberimize ‘Oku’ emri ile gelen Yüce Kur’an-ı’mızla birlikte çok kısa süre içerisinde dünyanın iki süper gücünü ortadan kaldırmış, Endülüs Medeniyeti’ni oluşturmuş, Orta Asya’nın içlerine kadar gitmiştir.
Oysaki Peygamberimize oku emri geldiğinde elinde bir metin de yoktu. O senin yaratılışını oku dedi. Senin anatomini oku dedi. O okuma neticesinde bir medeniyet dünyaya geldi. Ama bu bizim medeniyetimiz ne zaman kitaptan ve kütüphanelerden koptuk, ne yazık ki okumaz yazmaz hale geldik; şu gün içerisinde bulunduğumuz sömürge ve yarı sömürge ülkeler halinde dünyanın tüm çilesini çeken halklar olarak yaşamımıza devam ediyoruz.
Bunun için kütüphaneler ve kitaplar çok önemli. Büyük Usta Yunus öyle diyor: Elif okuduk ötürü / Pazar eyledik götürü/ Yaratılanı hoş gördük/ Yaratandan ötürü diyerek insanlık anlayışının medeniyet çizgisinin en üst sınırlarında bize örneklik ediyor.
Bizim mesleğimiz çok kutsal. Hz Ali Efendimiz; Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ diyor. Peygamber Efendimiz o günün en uzak ülkesi Çin olduğu için İlim Çin’de de olsa öğreniniz diyor. Biz bunlardan koptuğumuz zaman sürekli ezilen ve yönetilen halklar olarak yaşamaya devam edeceğiz.
Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bugün İstanbul’da dahil olmak üzere Türkiye’de 24 halk kütüphanesi bir de gezici kütüphane olmak üzere 25 kütüphaneye sahip bir şehiriz. Bundan dolayı da Türkiye’de bir örneklik teşkil etti.
Hemen her mahallemize bir kütüphane ve bir butik spor salonu yapmak suretiyle öğrencilerimizi ve gençlerimizi hem okumaya teşvik etmek ve spor yaparak bir spor dalına mensup olmalarını sağlamak için gayret ediyoruz.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Halk kütüphanelerinde çalışan personellerimiz başta olmak üzere bugün burada bulunan tüm kütüphane çalışanlarımız öyle çalışmalıyız ki, her gelen öğrencimize bir ana-baba şefkati ile karşılamamız ve bağrımıza basmamız gerekiyor. Bunun ötesinde her şeyden önce de bizlerin okuması lazım ve farkına varmamız lazım.
Bugün burada bulunan ve diğer illerden şehrimize gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyor, seminerin olumlu ve verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ve Ankara Üniversitesi Bilgi Hizmetleri ve Yayınevi Koordinatörü Prof. Dr. Doğan Atılgan, bünyesinde bulundurduğu halk kütüphane hizmetlerinden dolayı Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı’ya birer plaket vererek teşekkür ettiler.
Daha sonra ise eğitim seminerine geçildi ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Bülent Yılmaz kürsüye gelen eğitim seminerine başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.