KSÜ’nün 'Uğur böceği' kupayla döndü
Öğrencilerimiz TÜBİTAK tarafından düzenlenen 14. Alternatif Enerjili Araç Yarışlarından kupayla döndü.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan KSÜ Otomotiv Geliştirme Takımı tarafından tasarlanan ve üniversitemiz laboratuvarlarında imal edilen “Uğur Böceği” isimli elektromobil aracıyla, 86 üniversite takımının katıldığı ve 39 takımın teknik kontrolleri geçerek yarışmaya hak kazandığı Alternatif Enerjili Araç Yarışları’ndan kupayla döndü.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2005 yılından itibaren üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle (Alternatif Enerjili Araç Yarışları)'nın bu yıl 14.sü düzenlendi. Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde alternatif enerji ile çalışan araçların katıldığı yarışma Elektromobil, Hidromobil ve Otonom olmak üzere üç kategoride yapıldı.
Elektromobil kategorisinde yarışmaya katılan KSÜ Otomotiv Geliştirme Takımı “Uğur Böceği” isimli elektrikli aracı ile ilk kez 2017 yılında katıldı ve kısa sürede lider takımlar arasına adını yazdırmayı başardı. 2017 yılında 70 takım arasından 15. olan takım, bu yıl 6-12 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilen etkinlikte Cuma günü gerçekleştirilen 1. Etap yarışlarında grup 2.si olan ekibimiz, Pazar günü düzenlenen final etaplarında ise Türkiye 6.lığı derecesini aldı. Takımlara enerji tüketimlerine dayanılarak verilen performans ödüllerinin yanında, araç tasarımı ve üretimine ilişkin yarış dışı ödüller de verildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin Uğur Böceği adlı aracına yerleşik şarj biriminin performansı ve paketlemesinin yanında yürür mekanik aksamlarının sağlıklı işlemesi sebebiyle Elektromobil kategorisinin Teknik Tasarım Ödülünü almaya hak kazanarak bu yarışlardan 15.000 lira para ödülü ve kupayla döndü.
KSÜ Elektrikli Aracı yaklaşık 200 kg ağırlığa sahip olup, saatte 70 km hızla gidebilmektedir. Geçen yıl aracımız 100 km de 3550 Wh enerji harcarken yapılan elektronik ve mekanik AR-GE çalışmaları neticesinde performansı arttırılarak 100 km deki harcadığı enerji miktarı 2850 Wh e düşürülmüştür. Toplam 30 turdan (yaklaşık 60 km) oluşan yarış etaplarını eksiksiz tamamlayabilen ender araçlardandır.
KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Zekeriya Pak, Uğur Böceği’nin ulaştığı başarıda emeği geçen KSÜ Otomotiv Geliştirme Takımında bulunan öğrencileri ve Uğur Böceği’nin tasarlanmasında akademik danışmanlık yapan öğretim elemanlarını tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Uğur Böceği tasarım ekibinin elde ettikleri Türkiye 6.lığı derecesi ve Teknik Tasarım alanında Türkiye şampiyonluk ödülü ile ülke çapında ses getiren bir çalışmaya imza attıklarını ifade eden Rektör Vekili Pak, bundan sonraki hedefin Türkiye 6.lığı derecesini geliştirerek ilk 3’te yer almak olduğunu söyledi.
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahit Güneş, aracımızı sadece üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamından aldığımız destekle yaptıklarını, dışarıdan herhangi bir sponsor destek almadıklarını, bu başarıyı elimizdeki kısıtlı imkanlarla elde ettiklerini ve aracın tasarım aşamalarının öğretim üyelerimizin danışmanlığında kendi laboratuvarlarımızda öğrencilerimiz tarafından yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Mahit Güneş, bu çalışmada emeği geçen KSÜ Otomotiv Geliştirme Takımına, destekleyen bütün öğrencilere teşekkür ederek projenin bu noktalara gelmesinde büyük çaba sarf eden ve takımın akademik danışmanlığını yapan Dr. Öğr. Üyesi Erdal Kılıç’a ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ermurat’a ayrıca teşekkür ettiğini ve başarılarının devamını dilediğini belirtti.
Prof. Dr. Mahit Güneş, “Ekibimizin yeni hedefinin yarışın Elektromobil kategorisinde ilk üçte bir başarı elde etmek ve sürücüsüz bir araç tasarlayarak Otonom Araç kategorisinde de iyi bir derece almaktır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.