KSÜ’DEN ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ’A FAHRİ DOKTOR UNVANI
KSÜ’nün davetlisi olarak Kahramanmaraş’a gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde “Temel Haklar ve Anayasa” konulu bir konferans verdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan konuşmasında, Üniversite olarak şehir-sanayi ve üniversite işbirliğine öncelik verdiklerinin altını çizdi. Ülkenin içinden geçtiği sürece de değinen Rektör Karaaslan “ Bu süreç kendimizle barış sürecidir. Sonunda milletin sağduyusu galip gelecektir.” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Senatosunun kararı ile 2457 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14/b-5 maddesi uyarınca, Türkiye’de evrensel hukuk normları çerçevesinde demokrasinin yerleşmesi ve kurumsallaşmasına katkı sağlayan yorumları, hukukun üstünlüğünü esas alan üslubu, sağduyulu tavrı, insanlık onuru, temel hak ve özgürlükler ile kuvvetler ayrılığı ilkelerini özenli ve ısrarlı vurgulamaları, hukukun ilkelerine gösterdiği bağlılık, Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak entellektüel birikimini yansıtan söylemi, Türkiye’yi hukuk alanında her yönüyle daha ileriye götürme konusundaki arzusu, Anayasa Mahkemesindeki liderliği, vizyonu ve bitmez tükenmez gayretiyle verdiği çabalar ve üstün hizmetlerinden dolayı, Sosyal Bilimler Alanında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a Fahri doktora payesi verildi.
Doktor olmanın kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek sözlerine başlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç “ Zor günlerde bu ülkeye ışık olmuş bu şehirde olmak ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden bu payeyi almak benim için gurur verici” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, yeni Anayasa tartışmalarının ardından halkın Anayasa konusunda bilgilendiğinden bahsettiği konuşmasında, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına da değindi ve ‘Uzlaşma komisyonu ne yazık ki uzlaşamama komisyonuna dönüşmüştür. Bu konuda ne yazık ki çok ümitli değiliz.’ dedi.
Halkın ilk kez kendi anayasasını yapmak üzere harekete geçtiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ‘Geldiğimiz noktada çok olumlu bir sonuçtan bahsetmek mümkün değil.’ şeklinde konuştu.
Yeni anayasa çalışmalarında uzlaşma gerçekleşmezse bunu gerçekleştirmeyenlerin faturayı ödeyeceğine değinen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Sivil bir anayasanın yapılamamasının yasaları ancak darbecilerin yapabileceği algısını oluşturacağı ve bu sonucun darbeleri tetikleyen bir sonuç olacağının altını çizdi.
“Anayasa eşittir insanlık onurudur” diyen Kılıç, “İnsanı şerefli yapan aklıdır, vicdanıdır. İnsanlık onuru da bu şekilde ortaya çıkan bir değerdir. İnsan onuru, mahkemelerin adalet duygusunu güvence altına almasıdır.” dedi.
Bu ülkede herkese eşit davranılacak evrensel anlayışın hüküm süreceğine inandığını belirten Kılıç, aydınlık bir Türkiye’nin de müjdesini verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.