KSÜ’de “Sigarasız Hayat Kaliteli Yaşam” Konulu Panel Düzenlendi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSÜKAM) ve Tıp Öğrenci Topluluğu tarafından ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle “Sigarasız Hayat Kaliteli Yaşam” konulu panel düzenlendi.
KSÜ Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını KSÜKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yekta Gezginç yaptı. Panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Gezginç, panelin faydalı olması temennisinde bulundu.
Panel oturumu öncesinde KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Soner Okan ve Okutman Dr. Arzu Mustafayeva tarafından piyano ve keman dinletisi gerçekleştirildi.
Müzik dinletisinin ardından KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erşahan’ın başkanlığını yürüttüğü panel oturumuna geçildi.
Panelde ilk sözü alan KSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Atilla tütün kullanımının tarihi ve tütünün zararlarına ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunun resmi olarak ilk kez 1964’te ilan edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Atilla, kapalı alanlarda sigaranın ilk kez 2004’te İrlanda’da yasaklandığını, ülkemizde ise 17 Ocak 2008’de kamusal alanlarda tütün ve mamullerinin kullanımının yasaklandığını söyledi.
Sigaranın yanı sıra nargile gibi tütün mamullerinin de olumsuz etkilere sahip olduğuna ve tütünün başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Nurhan Atillla, Kahramanmaraş’ta kullanımı yaygın olan ‘Maraş Otu’nun santral sinir sistemini etkileyerek erken bunamaya neden olduğunun altını çizdi.
KSÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Fındıklı ise “Sigara Bağımlılığı ve Bırakma Yöntemleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sigara bağımlılığın nasıl oluştuğu ve sigara bırakmanın davranışsal etkileri hakkında katılımcıları bilgilendiren Doç. Dr. Fındıklı, sigara alışkanlığını azaltmada önemli olan etkenleri; kararlı olma, hatırlatıcı unsurları ortadan kaldırma, farklı faydalı alışkanlıklar edinme, spor, bol su tüketimi ve diş fırçalama şeklinde sıraladı.
Panelin son sunumunu gerçekleştiren KSÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raziye Şule Gümüştakım ise sigara bağımlılığının farmakolojik tedavisi hakkında bilgiler verdi. Yapılan nikotin bağımlılık testi sonucunda bağımlılık düzeyine göre ilaç ve nikotin yerine koyma tedavisine başlandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gümüştakım, sigara bağımlılığının tedavisinde kullanılan farklı ilaç grupları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Soru cevap bölümü ile son bulan panelin ardından KSÜKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yekta Gezginç tarafından panelistlere teşekkür belgeleri takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.