KSÜ Tıp Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı, Rektör Deveci’nin Katılımıyla Gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Kurul Toplantısı ve Yeni Atanan Öğretim Üyelerinin Akademik Kurula Takdim...
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Kurul Toplantısı ve Yeni Atanan Öğretim Üyelerinin Akademik Kurula Takdim Töreni, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin katılımlarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. “Geçmişteki etnik ve mezhepsel kavgalar bugün de İslam coğrafyasında görülürken bizler yine tarihimizdeki güzel örnekleri alarak atılım yeteneğini yeni baştan devreye sokmak zorundayız. Nasıl ki ceddimiz bilim ile aklın, akıl ile adaletin, adalet ile liyakatin terkibini oluşturmuş ve eğitim sistemini kurarak bir devşirme olan çocuktan Osmanlının en güzide sadrazamını yani Sokullu Mehmet Paşa’yı yetiştirebilmişse biz de bugün kendi çocuklarına bile milli ve yerli şuur vermekten aciz tüketim çılgınlığının mağduru gençlerin milli ve yerli bir terbiye ile yetişmesini sağlayan eğitim sistemini kurmak ve yeni baştan kendi paradigmamızı hâkim kılmak zorundayız. Çünkü yeryüzü coğrafyasında Ümmet-i Müslümanın bizden beklentileri var.” diyen Rektör Deveci, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla belirttiği gibi 'geçmişsiz bir gelecek olmaz.' Bilirsiniz ki geçmişin milli ruha nüfuz etmiş adeta cilt-deri mesabesinde olan temel değerlerini güncellemek, çağın her tuzağına karşı yeni mukavemetler kurmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
“Bilmenizi isterim ki bizim medeniyetimiz biten, yok olan bir medeniyet değildir. Bilfiil olmasa da bilkuvve yaşayan bir medeniyettir. Bu medeniyetin bilim yuvası olarak üniversitelere, dolayısıyla sizlere çok ciddi görevler düşmektedir.” diyen Rektör Deveci, bilim adamlarını çalışma prensipleri açısından üç ana başlık altında değerlendirdi. “Birincisi, karıncavari bilgindir. Karınca ne yapar? Devamlı toplar, taşır ve yuvasına yığar, kışın yemek için; ama getirdiklerini hiç işlemez. Bazı bilginler böyledir; sürekli olarak malumat toplarlar ve yığarlar. Bunlara biz Osmanlı Türkçesinde malumatfuruş diyoruz. İkinci tür ise örümcekvari bilgindir. Örümcek ne yapar? Devamlı ağ örer, bekler, bir sinek oradan uçacak da, takılacak da onu yiyecek. Bazı bilginler böyledir; devamlı teori üretirler, kavram yaratırlar, model oluştururlar ama içleri boştur. Çünkü fizibilitesini yapmazlar. Arşiv belgesi okumaz, yazma eser incelemez ya da gidip alan araştırması yapmaz; masa başı felsefe ve bilim yaparlar hatta yer yer siyasilerin işlerine soyunmaktan yer yer bilim tüccarı olmaktan çekinmezler ve en önemlisi artı değer üretmezler. Üçüncü kısım bilgin ise arıvari bilgindir. Alması gereken özleri alır, içinde yoğurur ve bunu bala dönüştürür. Bu örneklerden hareketle belirtmek gerekirse ülkemiz bu bilim ve teknoloji çağında bal yapan bilginlere ihtiyaç duymaktadır. Bırakalım siyaseti siyasetçiler, ticareti tüccarlar yapsın!” dedi.
Yetişmiş insan gücü bulunmayan toplumların güçlü devletlerin sömürgesi olmaya mahkûm olduklarını hatırlatan Rektör Deveci, “Bu sebeple daha çok çalışmak, daha çok üretmek, daha zengin ve bayındır hale gelmek zorundayız. Bunun için de teknoloji üreten, bilim üreten kurumlar olmak zorundayız. Bir bilim adamının kütüphanede geçen zamanı ile uykuda geçen zamanı eşit ise inanın çağın gerisinde kalacağız demektir.” ifadelerini kullandı.
“Bizler ve makamlarımız geçici. Aslolan devlet ve milletimizin güçlü, müreffeh olması ve aydınlık içerisinde varlığını devam ettirmesidir. Sadece güç ve bilim kaba kuvveti, sadece hikmet ve irfan dünyayı ihmal etmeyi doğurmaktadır. Bizim ihtiyacımız bilgi ile hikmeti, kültür ile irfanı birleştirip insanî bir terkibe ulaşmaktır.” diyen Rektör Deveci, “Yerel değerlerden, şehrin ihtiyaçlarından, milli dokudan, kısacası milletten uzak bir şekilde bilim adamı cüppelerini, halkımız ile aramızda bir duvar haline dönüştürmemeliyiz. Devletimizin imkânları ile giydiğimiz bilim adamı cüppeleri ne siyasetin, ne ticaretin, ne de tahakkümün bir aracı olarak bize verilmiştir.” şeklinde konuştu.
Özellikle sağlık alanında kullanılan ekipmanlar açısından dışa bağımlı olduğumuzu anımsatan Rektör Deveci, “Biyomedikal Araştırma Merkezimizi resmi olarak kurduk. İnşallah değişik projelerle bilimsel çalışmalar da yaparak ülkemizin dışa bağımlılığının azaltımasına zamanla katkı sağlarız.” dedi.
Tıp Fakültesi morfoloji binasının 450 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığını söyleyen Rektör Deveci, binanın derslerin verileceği yıldız şeklinde tasarlanan bloğunun 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılına hazır olması için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Morfoloji binasının tamamlanmasıyla birlikte Tıp Fakültesi öğrenci kontenjanını yarısı yabancı öğrencilerden oluşmak üzere 400’e kadar çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Rektör Deveci, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini Tıp Fakültesi üzerinden dünyaya tanıtmış olacağız.” diye konuştu.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Deveci’nin açılış konuşmalarının ardından, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Mert, Tıp Fakültesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin akademik kurulu bilgilendirdi.
Açılış konuşmalarının ardından 2016 ve 2017 yılında Tıp Fakültesi bünyesinde göreve başlayan akademik personelin akademik kurula takdimi ve biniş giydirme törenleri yapıldı. 2 yıllık sürede göreve başlayan 33 akademik personelin binişlerini Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci giydirdi.
2017 yılında KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında göreve başlayan Prof. Dr. Kadir Güzin’e özel teşekkürlerini ileten Rektör Deveci, kendilerini üniversitemiz bünyesine katmaktan son derece memnun olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Kadir Güzin ise kendilerini KSÜ ailesine davet eden Rektör Deveci’ye teşekkürlerini ifade etti. Prof. Dr. Güzin, “KSÜ’de bulunmaktan son derece memnunum. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarıma sıcak ve samimi yaklaşımları için teşekkür ediyorum. KSÜ gerçekten donanımlı, gelişmiş bir üniversite ve mevcut imkânlarla KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde onkoloji ve jinekoloji alanında yapılamayacak ameliyat yok.” şeklinde konuştu.
Tören 2016-2017 yılları arasında Tıp Fakültesine atanan öğretim üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ve ardından verilen kokteylle son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.