KSÜ, Adını Aldığı Ecdadı Sütçü İmam’ı Dualarla Andı

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Kasım 2017 11:55
KSÜ, Adını Aldığı Ecdadı Sütçü İmam’ı Dualarla Andı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), adını gururla taşıdığı Milli Mücadele Kahramanı Sütçü İmam’ı, Rahmet-i Rahman’a yürüyüşünün 95. Yılında Çınarlı (Bektutiye) Cami bahçesinde yer alan kabri başında andı.

Çınarlı (Bektutiye) Cami bahçesini dolduran KSÜ personel ve öğrencileri, inancından aldığı güçle namusuna el uzatan düşman karşısında kahramanca duran Sütçü İmam’ı dualarla andı. Sütçü İmam için ilk olarak Cuma namazı öncesinde Mevlid-i Şerif okunurken Cuma namazının ardından ise KSÜ İlahiyat Fakültesi öğrencileri ve üniversite personeli tarafından okunan hatimlerin duası, cami bahçesinde KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları tarafından yapıldı.

Anma programına Rektör Deveci’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları, KSÜ personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katılırken KSÜ Rektörlüğü anma programına katılanlara çeşitli ikramlarda bulundu.

ksu,-adini-aldigi-ecdadi-sutcu-imam’i-dualarla-andi.jpg

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından, adı üniversitemizde gururla yaşatılan Sütçü İmam’ın hakka yürüyüşünün 95. sene-i devriyesi münasebetiyle bir basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan bildiride;

“Milli Mücadelemizin kahramanlık timsali olan ve 1878 yılında Maraş’ta doğan Sütçü İmam, fakir bir ailenin çocuğu olup Uzunoluk Camii’nin imamlığını “Allah rızası için” yapmakta; geçimini sağlamak için ise caminin biraz altındaki küçük dükkânında süt satmaktadır. Asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinmektedir.

Tarihte Sütçü İmam (Uzunoluk ) Olayı diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Milli Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür. Bu tarihte Fransızlardan güç alan Ermeniler, Maraş sokaklarında dağılmış, önlerine gelen Türklere hakaretler ediyor, millete, dine ve mukaddesata dil uzatıyorlardı. O gün bir grup Fransız-Ermeni devriyesi Uzunoluk caddesinden kışlaya dönerken Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan üç Müslüman-Türk kadınına saldırarak peçelerini yırtar ve “Artık burası Türklerin değildir. Fransız memleketinde peçe ile gezilmez.” diye bağırırlar. Olayı gören Türkler, Ermenilere ihtarda bulunarak yollarına devam etmelerini söylediler ise de Ermeniler kötü sözler sarf ederek silahla karşı koyarlar. Olay sırasında Çakmakçı Sait silahla yaralanır ve daha sonra şehit olur. Bu sırada Sütçü İmam, bu çirkin olaydan dolayı hemen silahına sarılarak; “-Durun bre densizler! Durun bire köpek soyları! Namus günüdür.” diyerek silahını ateşler. Ermenilerden biri ölür biri de yaralanır. Diğerleri ise çareyi kaçmakta bulur. İşte adı geçen bu tarihte Maraş’ın kahraman, yiğit ve cesur bir evladı olan Sütçü İmam, işgalci Fransız ve Ermeni saldırganlara karşı Türk’ün namus ve şerefine uzanan kirli elleri kırmış, milli Mücadelenin ilk kurşununu atarak bu kutsal mücadelenin fitilini ateşlemiştir.

ksu,-adini-aldigi-ecdadi-sutcu-imam’i-dualarla-andi2.jpg

Atılan bu ilk kurşun öyle etkili ve anlamlı bir kurşun ki, Maraş’ta 72 gün sürecek bir mücadeleyi başlatmış, Maraş halkı kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla tek bir yürek olmuştur. Sütçü İmam Olayı, aynı zamanda Maraşlıların kemikleşmiş cesaretinin, yiğitliğinin en güzide şekilde ortaya konulduğu gündür. Maraş halkının bu cesareti, Sütçü İmam’ın şahsında tecelli etmiştir. Bugünden sonra nice yiğitler Sütçü İmam’ın açtığı bu yoldan kutsal bir mücadeleye girişmek için meydanlara çıkmışlar, Fransız ve Ermenilere karşı “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülizar olmaz.” parolasıyla amansız bir savaşa girişmişlerdir.

Sütçü İmam Olayı, İstiklal Mücadelesinde büyük devletlerin üstün silah gücüne karşı, imkânsızlıklar içinde varını yoğunu, canın, kanını ve her şeyini özgürlük ve bağımsızlık yolunda gözünü kırpmadan veren bir halkın destan yazdığı günün habercisi olmuştur. 31 Ekim 1919 günü, nice yiğitlerin, erkeği kadınıyla birliğin, beraberliğin ve vatan savunmasında cesaretin bayraklaştığı bir gün olmuştur. Bugün Maraşlının bayrağı eline alıp, “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” anlayışı ile şehadete yürüdüğü gündür. Bugün ‘namus davası, din bahsi’ deyip göğsünü düşmana siper eden; evini, ocağını kendisi yakan, tek düşüncesi vatan olan Maraşlının vatan aşkının coştuğu gündür. Bugün Maraş’ın “Kahramanmaraş” olduğu gündür.

Cesaret ve kahramanlığın eşsiz timsali Sütçü İmam, daha sonra 22 gün süren harbe katılır. Maraş’ın kurtarılmasında olağanüstü gayret sarf eden Sütçü İmam, attığı ilk kurşunla zalime karşı mazlumun yanında durmuş; O’nun bu hareketi sadece Maraşlılara değil tüm mazlum milletlere umut kaynağı olmuştur. Hiç kuşu yok ki binlerce yıllık ecdadımızın namusunu koruyan, zalime karşı “dur” diyen Sütçü İmam’ın ruhu, günümüzde de hepimize ışık tutacaktır.

Adını tarihe altın harfle yazdıran ve üniversitemize isim babası olan kahraman ecdadımız Sütçü İmam, 25 Kasım 1922 tarihinde vefat eder. Cenazesi bugün bulunduğumuz bu Çınarlı (Bektutiye) Cami mezarlığına defnedilir. Ölümünün 95. Yılı münasebetiyle başta Sütçü İmam olmak üzere gözlerini kıpmadan bu güzelim vatanımız için canlarını hiçe sayan, kanlarını sebil eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.” ifadeleri yer aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.