KSÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı Gerçekleştirildi

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ekim 2016 08:55
KSÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı Gerçekleştirildi

KSÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı Gerçekleştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2016 -2017 akademik yılı açılış töreni Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak katılımı ile gerçekleştirildi. 2016-2017 akademik yılı Başbakan Yardımcısı Kaynak tarafından verilen “Bölgesel Krizler ve Türkiye” konulu açılış dersi ile başladı.

KSÜ 2016-2017 akademik yılı açılış töreni öncesi ilk etkinlik 15 Temmuz Kahramanı Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in adının verildiği parkta gerçekleştirildi. KSÜ Senatosunun 29.07.2016 tarih ve 2016-20 sayılı toplantısında alınan kararla “Şehit Astsubay Ömer Halisdemir” meydanı olarak adlandırılan meydanın açılışını Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci ve il protokolü üyeleri Kur’an tilaveti ve dualar eşliğinde birlikte yaptı. Ayrıca meydanda oluşturulan 15 Temmuz ve Şehit Ömer Halisdemir fotoğraflarının yer aldığı sergi protokol tarafından gezildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Bandosu Mehteran Ekibi de törende kısa bir mehteran dinletisi sundu.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir meydanının açılışının ardından KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen akademik yıl açılış törenine geçildi. İstiklal marşı ve KSÜ tanıtım filmi gösterimiyle başlayan program Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı öğretim elemanlarının müzik dinletisi ile devam etti.

Törenin açılış konuşmasını Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yaptı. Vali Özkan, “İlimizin en önemli zenginlik kaynağı, ilimize en büyük katma değer katan kurumumuz, üniversitemizin açılışının hem ilimiz, hem tüm insanlık açısından, öğrencilerimize hayır ve bereket getirmesini, iyi ve başarılı bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum” dedi.

Üniversitelerin kültür yaşamımızdaki yerine ve önemine değinen Vali Vahdettin Özkan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz gerçekten üniversitelerin, eğitimin, öğretimin, mağrifetin değerini bihakkın bildiğimiz zaman, hem bireysel olarak, hem aile olarak, hem toplum olarak kalkınma sürecini gerçek anlamda yakalayabiliriz. Aslında bu iklim içerisinde yetişen öğrencilerimiz, genç nesil, bunu çok iyi özümsedikten sonra bu kalkınma süreci çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.”

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ise üniversite hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında İslam coğrafyasında yaşanan olaylara ve insanlık dramlarına dikkat çekerek bu konuda en büyük görevlerden birinin de akademisyenlere düştüğünün altını çizdi. Rektör Deveci, “Bugün Türk-İslam dünyasının içerisinde bulunduğu dönemi, fetret dönemi olarak nitelendirmek sanırım yanlış olmaz. İki asra yakın bir süre gerileme ve savunma halindeyiz. Bu durumun iyi incelenmesi, etüt edilmesi gerekmektedir. Bu işte Türk aydınına ve akademisyenlerine büyük işler düşmektedir. Diğer taraftan Türkiye’nin 21. Yüzyıl için belirlediği vizyon, misyon, küresel güç olma, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında üniversitelere ve akademisyenlere önemli işler düşmektedir.” şeklinde konuştu.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmak... 
Alçak bir ölüm varsa, eminim, budur ancak.’ dizelerini hatırlatan Rektör Deveci, “Milli Şairimiz Mehmet Akif bu dizeleri söylerken bir milletin yaratıcılığının ve azminin büyük bir güç olduğunu biliyordu. Millet olarak darda kaldığımız her durumda adeta yeniden doğar, şahlanır ve kükremiş sel gibi bendimizi çiğneyip aşmasını da biliriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu necip milletin 15 Temmuz 2016 tarihinde gösterdiği kahramanlık buna en taze örnektir. Bu vesileyle bu şanlı direnişin sembollerinden biri olan ve Üniversitemizde adını yaşattığımız Ömer Halis DEMİR ve tüm şehitlerimize de bir kez daha Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı, gazilerimize acil şifalar diliyoruz.” dedi.

Akademisyenlere de seslenen Rektör Deveci sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Değerli akademisyenler, bu ruhla, bu inançla işimize yine, yeniden dört elle sarılmalıyız. Bu aziz milletin, gönül ve kültür coğrafyamızda bizden ışık bekleyen milyonların diline, gönlüne, ruhuna tercüman olmalıyız. Bu azmi ve sorumluluğu eğer ruhumuza kadar hissetmez isek, Hocalı, Srebrenitsa, Halepçe gibi tarihe yüz karası olarak geçen katliamları, burada yaşanan ve gelecekte yaşanacak olan olaylara seyirci kalmak zorunda kalırız. Balkanların, Kafkasların ve Ortadoğu’nun huzur ve sükûna kavuşması, burada yaşayan masum ve mazlum milletlerin kurtuluş reçetesi bizim yeniden ayağa kalkmamızdan geçiyor.”

KSÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Feyzullah Eren Aşçı da öğrenciler adına kısa bir selamlama konuşması yaptı. Aşçı “Tüm konsey ekibiyle şehrimizin ve üniversitemizin değerlerini yüceltmek, Rektörlük-Konsey işbirliğinde öğrenci kardeşlerimizin kişisel gelişimlerinde kendilerine gereken tüm imkânı sağlamak ve cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Asım’ın neslinin yetişmesine katkıda bulunmak adına canla başla çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

İlk Dersi Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Verdi: “Bölgesel Krizler ve Türkiye”

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak “Bölgesel Krizler ve Türkiye” konulu açılış dersini verdi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin kuruluş çalışmalarında ve temel atma törenlerinde de bulunma şansına sahip olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bundan sonra yeni bir atılım dönemine girecektir umudundayım. Neden? Rektör hocamla konuştuk daha önce telefonla, maille yatırım teklifleri ile ilgili önümüzde çok önemli hedefler var. Bunu bir şans olarak kullanmak istiyorum ki ben Kahramanmaraş Milletvekiliyim. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi biz siyasetçiler olarak, Kahramanmaraşlılar olarak hep biraz ihmal ettiğimizi düşündüm. İşte o görev bizim şimdi. Bu kayıp yılları telafi etmeliyiz bir an önce.” diye konuştu.

Rektör Deveci tarafından üniversite ihtiyaçlarının kendisine iletildiğini ve bu konuda bilgilendirildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Kaynak bu sorunların çözümü için büyük bir gayret içerisinde olacaklarını vurguladı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin 15 Temmuz darbe girişimi karşısında demokrasi ve milli iradenin yanında yer alışından övgü ile bahseden Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi adını aldığı o büyük zatın Sütçü İmam’ın 1919 Ekiminde gösterdiği kahramanlık ve reflekse benzer bir refleksi 15 Temmuzda göstermiş. 15 Temmuzda darbeye karşı milli iradenin yanında olduğunu 16 Temmuz olmadan 15 Temmuz saat 24’ doğru web sayfasına koyarak hem telin etmiş, hem de demokrasinin yanında olduğunu beyan etmiş tebrik ediyorum. Zaten Sütçü İmam’a yakışan, olması gereken bu idi. Nasıl Milli Mücadelenin ilk kıvılcımını o Sütçü İmam tabancasına sarılıp silahını ateşlemesiyle başlatmışsa, beklide akademik âlemde ilk tepkiyi KSÜ’nün vermesi aslında bizim o refleksimizden hiçbir şey kaybetmediğimizi gösteriyor.” şeklinde konuştu.

“Bölgesel Krizler ve Türkiye” başlığında dünya gündemini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, dünyanın üç büyük sorununun; göçmen sorunu, terör ve radikalizm olduğunu belirtti. Kaynak, "Dünyada alt üst oluşlar yaşanıyor. Şu anda dünyada en büyük göç hareketlerini yaşıyoruz. Dünyada 21 milyondan fazla insan mülteci durumunda, göçmen durumunda. Bir kısmı yasal, bir kısmi yasa dışı. 5’ten büyük dünyanın, daha doğrusu 5’ten küçük dünyanın belirlediği kurallarla, kaidelerle 1951 Cenevre Mülteciler Sözleşmesi yapılmış. Ama bugün 21 milyon insan göçmen. Göçmen meselesinin en çok etkilediği dünyadaki belli başlı ülkelerden birisiyiz" dedi.

Ülkeyi kasıp kavuran terör örgütüne yön veren ülkeleri eleştiren Kaynak, konuşmasının devamında ise, “Şöyle bir İslam dünyası düşünebilir miyiz: Ölen öldüren Allah-u Ekber diyerek silahına sarılıyor. Eğer diğeri vurulmuşsa o da şehadet kelimesi getirerek o da Allah-u Ekber diyor. Ölenin de öldürenin de Allah-u Ekber dediği bir din anlayışı olabilir mi? El-Kaide’yi oluşturdular. El-Kaide’yi üretenler El-Kaide’yle savaş için İslam dünyasına gittiler. DAEŞ’i üretenler şimdi Suriye’de, Irak’ta DAEŞ’i temizlemek için işgal ya da başka hangi amaçla? 65 ülke hepsi orada. 910 kilometre Suriye sınırımız var. 300 kilometreye yakın Irak’a kara sınırımız var. Ve bizim orada kardeşlerimiz var, akrabalarımız var” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Başbakan Veysi Kaynak’a Rektör Deveci tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Törende ayrıca 2016-2017 akademik yılında KSÜ’yü ilk tercihleri arasında göstererek yerleşen öğrencilere de protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Tören sonunda katılımcılara yemek ve aşure ikramı yapıldı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.