KÖYLERİMİZ, MUHTARLARIN ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARI İLE KALKINACAKTIR

Yayınlanma:
Güncelleme: 00 0000 00:00
KÖYLERİMİZ, MUHTARLARIN ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARI İLE KALKINACAKTIR

Türkiye’de 50 binin üzerinde muhtar olduğunu, bu muhtarların yerel yönetimlerin temelini oluşturduğunu söyleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, muhtarların halkın sorunlarının tespitinde ve çözüm yoll

    TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesinde AK Parti İlçe Başkanlığında bölge muhtarlarını dinledi. Köylerin kalkınmasında özellikle muhtarlara büyük görevler düştüğünü, Yeni Büyükşehir Kanunu ile büyükşehir içerisinde kalan belde ve köylerde muhtarlıkların daha anlamlı hale geldiğini ifade eden Pakdil, “Muhtarlık yerel yönetimin en alt birimi olmakla birlikte halka en yakın olanıdır. Muhtarlar seçilmiş şahsiyetler olarak atanmışlara göre daha bağımsız bir pozisyona sahiptirler. Muhtarlarımızın, Kanunda belirtilmiş görev alanları çok olmasına rağmen, belirtilmiş görevlerin dışında birçok işi kendilerine görev edinmişlerdir.  Her ne kadar bu kurumumuzun değerinin zaman unutulmasına rağmen, muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Türkiye'de ortalama her bin 200 kişiye bir muhtar düşüyor. Bu da onların sistem içerisinde ne kadar ehemmiyetli bir yerleri olduğunun bir göstergesidir. Zira Türkiye'de 34 bin 495 köy, 15 bin 198 mahalle olmak üzere tam 50 bin 693 muhtarlık bulunuyor. Muhtarlık, aslında Osmanlı döneminde başlayan köklü bir yönetim sistemidir. Demokrasimizin bu kadar köklü bir ayağı olan Muhtarlıklarız, kendilerini değişen ve dönüşen dünyaya göre yeniden dizayn etmek gibi bir sorumlulukları bulunuyor. Çünkü değişimin arkasında kaldığınız zaman temsilcisi olduğunuz kitleye yeterli ölçüde faydalı olamazsınız” şeklinde konuştu.

KIRSAL KALKINMADA MUHTARLARIN ROLÜ

Kırsal kalkınma modeli içerisinde muhtarlara önemli görevler düştüğünü sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Muhtarların yaptıkları işler sadece ücret karşılığında bazı belgeleri vermekten ibaret değil. Gerçi resmi olarak böyle gözükse de muhtarların büyük bir çoğunluğuna halk tarafından daha büyük bir misyon yüklendiği bir gerçektir.   Muhtarlık deyince genellikle köy ve mahalleler birlikte değerlendiriliyor. Oysa köy muhtarlığı mahallelerden oldukça farklıdır. Mahallelerde azaların hemen hemen hiç bir etkinliği yokken, köylerde ihtiyar azaları belediye meclisi gibi çalışıyor. Olaya bu açıdan baktığımızda kırsal kalkınmada muhtarlarımıza önemli görevler düşmektedir. Özellikle tarım ve hayvancılık konusunda devletin verdiği teşviklerin, desteklerin halka anlatılmasında, yeniliklerin buralarda uygulanmasında muhtarların bir uzman gibi çalışması gerekmektedir. Halkımızın bilinçlendirilmesinden tutun da sorunların tespitine kadar her aşamada muhtarlarımıza ciddi görevler düşmektedir. Köylerimiz muhtarlarımızın özverili çalışmaları ile kalkınacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.