Köroğlu Caddesi Adını Nereden Almıştır?

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mart 2025 14:23
Köroğlu Caddesi Adını Nereden Almıştır?
Editör

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Köroğlu caddesi tarihi ile insanları uzun bir yolculuğa çıkarıyor işte Köroğlu caddesinin tarihi

Mahallenin batısında Sürmeli Bey Caddesi ile Yavuz Selim Caddesi’nin kesişme noktasından başlayarak Hacı Murat Caddesi’ne iner. Namık Kemal Mahallesi ile sınır çizgisini oluşturur.

Caddeye ismi verilen Köroğlu’nun asıl adı Ruşen Ali’dir. 16. Yüzyıl Halk şairlerimiz içerisinde kavganın, özgürlüğün sembolüdür. Doğum, ölüm tarihleri bilinmeyen, bir eski efsane kahramanıdır. 3. Murat zamanında (1574-1595) Osmanlı ordusuyla İran Savaşlarına katıldığı (1578-1584) bilinmektedir.

Bolu Beyi’nden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan sembolüdür.

Köroğlu: yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir Türk’tür. Köroğlu destanımız ise Anadolu Türklüğünün y7üreğinde yaşayan tutkularla, isteklerin, değerlerle inançların sembolüdür.

Babası Yusuf, Bolu Beyi’nin seyisidir. At meraklısı olan Bolu Beyi, seyisi Yusuf’u cins bir at almaya gönderir; fakat Yusuf’un getirdiği tayı beğenmez, adamın gözlerine mil çektirir Yusuf tayı ve oğlunu alıp memleketten çıkar. Ruşen Ali, babasının tarif ettiği tarzda, tayı karanlık bir odada besler. Tay, belli bir zaman sonra kanatlanır, eşsiz bir küheylan olur. Yusuf ile Ruşen Ali, Aras Irmağı’na gider, orada Bingöl’den inecek olan üç sihirli köpüğü beklerler. Yusuf, köpükleri içince, tekrar görmeye başlayacak, gençleşecek ve Bolu Bey’inden intikamını alacaktır. Fakat, Ruşen Ali köpükleri kendisi içer, babasına köpüksüz su verir. Yusuf buna bir yandan üzülür, bir yandan da oğlu intikamını alacak bir yiğit olacağı için sevinir. Bu sihirli üç köpükten biri Köroğlu’na ebedi hayat, biri yiğitlik, biri de şairlik sağlar. Yusuf oğluna intikamını almasını tavsiye ettikten sonra ölür. Ruşen Ali Kırat’ı ile birlikte dağa çıkar. Köroğlu diye ün alır, bir derebeyi gibi yaşamaya başlar, her savaşta üstün gelir; bezirganlardan, beylerden, paşalardan aldıklarını yoksullara dağıtır. Delikli demir (tüfek) icat olunup da eski yiğitlik gelenekleri bozulunca, arkadaşlarına dağılmalarını tavsiye eder. “ sır olur “, Kırıklar ‘ a karışır.

Köroğlu; halk şairlerimiz içerisinde de kavganın ve özgürlüğün sembolüdür. Şiirlerinde coşkun bir seslenişle yiğitlik, dostluk, aşk, doğa sevgisi çok sade bir dille anlatılır. Bu şiirler, hikayeci aşıkların nesirle anlatılan hikayeleri arasına serpiştirilmiştir. Yirmi dördü bulan bu hikayeler, Türklük dünyasına yayılan bir Köroğlu destanının doğuşunu hazırlamıştır.

Köroğlu Destanı’nın bölgelere göre çok farklı anlatım şekli vardır. Maraş bölgesinde anlatılan farklı bir varyantı yıllar yılı dilden dile anlatıldıktan sonra Hacı Ali Özturan tarafından derlenerek “ Maraş Ağzı Köroğlu “ adıyla kitaplaştırılmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.