Komandoların yerli silah ve mühimmat ile yaptığı operasyonel faaliyetler ise göz doldurdu.
Komandolar nefes kesti...Savaş provası!


Mehmetçik nefes kesen savaş provasında 6 kategoride 127 parkurda psikolojik ve fiziki dayanıklılık testinden başarıyla geçti.





Günümüz muharebe ortamının yiğit savaşçıları, mavi bereli komandolar, eğitimlerine yuvaları olan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında devam ediyor.

Dünyanın en zorlu askeri eğitimlerinin verildiği birlikler arasında yer alan merkezde komandolar eğitimlerini; çok yönlü olarak her türlü tehdit ortamına hazırlıklı olacak şekilde, hava ve arazi şartlarına, yılmadan, yorulmadan, en üst seviyedeki görev bilinci ile sürdürüyor.


Komandolar, meskun mahallerde en iyi şekilde muharebe ederek, düşmanlarını en kısa sürede etkisiz hale getirebilmek için öğretmenleri gözetim ve kontrolünde de eğitim alıyor.

Ardından kontrollü şekilde ilerleyen komandolar, evlere girerek terörist kılığındaki düşmanları etkisiz hale getiriyor.

Türkiye ve yurt dışında düzenledikleri operasyonlarla düşmanın korkulu rüyası haline gelen Türk ordusunun en önemli unsurlarından komandolar, operasyonel faaliyetler öncesi zorlu bir eğitim sürecine tabi tutuluyor.


Bu eğitimlerde, ani baskın yapan ekipler önce mahaldeki belirtilen alanları adeta sise boğuyor.








Konusunda uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimde mavi bereli komandolar, dikenli tel altında sürünme, muhabere ortamından yaralı taşıma, tazyikli su altında kütük taşıma ve yanan bir suyun altından dalış yaparak geçti.

Karaburun Özel Eğitim Merkez Komutanlığında içinde su, kara, dağcılık olmak üzere 6 kategoride 127 zorlu parkurda, komandolar psikolojik dayanıklılıklarını en üst seviyeye çıkarak şekilde eğitim görüyor.


Gerçeğini aratmayan eğitimlerde, komandoların verilen sürede parkurları tamamladıkları görüldü.

Aynı merkezde Eğirdir Gölü kenarına 2002 yılında Türk mühendisler tarafından inşa edilen 76 metre uzunluğundaki çok maksatlı kulede zorlu eğitimlerin verildiği yerler arasında yer alıyor.

Sabahın erken saatlerinde başlayan eğitimlerde komandolar, özel engel parkurunda ise fiziki beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, cesaretlerini kırılmaz seviyeye getirmek amacıyla, sallanan toplar arasından dengeli ve hızlı şekilde geçiş, ahşap kuleye tırmanma ile 3 bölümden oluşan file engelinden sürünerek ve yürüyerek geçti.

Bu inişler mavi berelilerin muhabere ortamında yada bir bölgeye yapılan operasyonda bölgeye hızlıca ve etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor.

Komandolar kulenin 46 metrelik bölümünden ‘kaplan’,‘örümcek’ ’kalça’ adı verilen yöntemlerle iniş yapıyor.








Bu merkezdeki eğitimlerle komandoların, cesaret ve öz güvenlerinin gelişmesi, muharebe stresine alışması, yükseklik korkusunu yenmesi, güçlü bir iletişimin yanı sıra dağcılık yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Komandoların, her türlü sese alışkanlık ve ateş altında ilerleme yeteneklerini geliştirmek için sızma parkurundan geçiyor.


Üzerlerinden geçen binlerce merminin altında sürünerek ilerleyen komandoların bu zorlu eğitiminde alana döşenmiş patlayıcılar da geçiş anında yüksek bir sesle patlıyor.


76 metreden gerçekleşen ‘helikopter’ yöntemiyle de komandoların operasyon noktasına helikopterle hızlı ve güvenli şekilde inişi hedefleniyor.

Tam teçhizatlı tırmanma eğitimlerinin de verildiği kulede komandolar, metrelerce yüksekliğe tırmanarak operasyon ortamında karşılaşacakları engelleri geçebilme yeteneğini kazanıyor.


Tam bir savaş provasını andıran parkurda, patlama alanlarına yakın bölgeden geçtikten sonra mevziye ulaşan komandolar, eğitmenlerinin taarruz emriyle de düşman saflarına giriş yapıyor.


Buradaki eğitimlerinin ardından yine sızma yeteneklerini geliştirmek için öğretmenleri eşliğinde dağlık arazideki sızma parkuruna geçen komandolar, bulundukları doğa koşullarına uygun şekilde kamufle oluyor, kendilerine önceden bildirilen koordinatlara dağlık arazide ilerliyor.

















