Kış lastiği bir kayıp değil, tamamen bir tedbirdir
Bal As Uzman Oto Lastik İşletme Sahibi Ümra Balık, ağustos ayında yaşanan ekonomik sarsıntı, lastik alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar ve kış lastiğinin önemi konularında gazetemize açıklamalar yaptı.
Oto lastiğin günümüz standartlarında ciddi oranda önem arz ettiği ve tedbirli hareket ettiklerini vurgulayan Balık; “Neredeyse günümüz şartlarında marketlerden sonra biz geliyoruz. Sektör zaruri bir ihtiyaç olduğu için şuana kadar olumsuz yönde çok etkilendiğimiz söyleyemeyiz. Araç trafiği bu yoğunlukta sürdüğü sürece bu sektörün durma ihtimali yok. İnsanlar ekonomik tedbir olarak ne zaman kontak kapatırsa o anda birinci dereceden etkilenenler sektörler arasına gireriz. Yine de geçen yıla göre kıyaslarsak yüzde 10 gibi bir kaybımız var. Bu kayıpta bugünün şartlarında gayet normaldir. Ekonomik istikrarsızlığın büyüme olasılığı ve seçimden sonra olası doların yükselmesi durumlarında lastiğin yüzde 70 hammadde girdisi dövizle olmasından kaynaklı olarak bizi de etkiler. İnsanlar ihtiyaçlarını erteler. Şuan kimse lastik ihtiyacını ertelemeyi düşünmüyor neticede can güvenliği ama ekonomik sarsıntı büyürse bireylerin ihtiyaçlar hiyerarşisi elbet değişiklik gösterecektir. İnsanlar seçim sonrası döviz kurlarının yükselmesi gibi bir beklenti içerisine de girdi. Temennimiz olmaması yönünde, olduğu takdirde lastikte bu durumdan nasibini fazlasıyla alacak. Mart ayı sonrası toplumda ekonomiyle ilgili bir takım dedikodularda var ve bu durum olumlu yönde değil. Kendimizce bir esnafın nasıl tedbir alması gerekiyorsa tedbirlerimizi alıyoruz ama rüzgârın estiği yönde bizde yöneleceğiz. Bizde kriz beklentisine girmeden ürünlerimizi alıp satma düşüncesiydik lakin herkeste olduğu gibi bizde nisan ayını görmek istiyoruz” dedi.
MAL SATMAYA GELMİYOR, MEVCUT KONUMUMUZU KORUMAYA GELİYORUZ
Ekonomik dalgalanmanın etkilerini minimize etmek adına bir takım çalışmalar yaptıklarının altını çizen Balık; “Ticari tedbirleri almamızla birlikte toptan yüksek meblağlı satışlara girmeden, ihalelerden uzak durarak ayakta durmayı biraz daha etken hale getirdik. Vadeli satışları neredeyse bitirdik. Bugün işyerimizi gelirken mal satmaya değil mevcut konumumuzu korumaya geliyoruz. Eski hızımız kalmadı tedbirli hareket etmek zorundayız.
KIŞ LASTİĞİ BİR BİLİNÇDİR
Coğrafi konum neresi olursa olsun lastiklerin mevsimlere göre otomobillerde ayarlanması gerektiğine atıf yapan Balık; “Daha öncesi dönemlerde bütün Türkiye’de kış lastiği uygulaması zorunluyken Kahramanmaraş’ta özel araçlar bu kapsam dışında kalıyor sadece ticari araçlar giriyordu. Valilikten gelen açıklamayla Kahramanmaraş merkezde Şoförler ve Otomobilciler Odasıyla yapılan çalışma neticesinde ticari araçlarda da kış lastiği zorunluluğu kaldırıldı. Bunun bir gaflet neticesinde meydana geldiğini düşünüyorum. Ticari araçları düşündüğümüzde, okul servislerine çocuklarımızı emanet ediyoruz ve bu araçlarda kış aylarında kullanımı ciddi derecede önemli olan bir etken olan kış lastiği kullanımı yok ve bu büyük bir handikap. Kış lastiği bir kayıp değil, tamamen bir tedbirdir, olması olağan bir unsurdur. Aslında kış lastiği bir bilinçtir alınması gereken bir önlemdir. Bunu örneklendirerek; kış aylarında aniden kuzey ilçelerimize gidilmesi gerektiğinde yada kış şartlarının daha yoğun geçtiği bir vilayete seyahatimiz söz konusu olduğunda güvenlik alt seviyelerde kalacaktır. Kış lastiği bilinci de gelişiyor yasalar bunun önünü açtı. İnsanlarda kış lastiği konusunda artık daha bilinçli daha çok fikir sahibi” ifadelerini kullandı.
YERLİ ÜRETİM DÜNYAYLA YARIŞIR HALDE
Yeni lastik alınırken özellikle yerli lastiklerin alınması gerektiğine değinen Balık; “Lastik alırken öncelikle Türk markalarının tercih edilmesinden yanayım. İthal lastiklerin birçok ekstra maliyeti var gümrük vergisi, marka değeri gibi birçok unsur da bunlardan bir kısmı. Bilinen markalar isimlerini çok ciddi rakamlara satıyor. Bugün Türkiye’de de son teknoloji çok güzel lastikler üretiliyor ve dünyayla yarışır hale geldi. Yaz aylarında yazlık, kış aylarında kış lastiği kullanılması gerekiyor. Bunu basit bir şekilde örneklendirecek olursak; Nasıl bireyler olarak yaz ayların kışlık, kış aylarında da yazlık ayakkabılar kullanamıyorsak araçlarımızda da mevsimine göre lastik tercihimizi yapmalıyız” dedi.
LASTİKLERİNİZİ ÖZENLE MUHAFAZA EDİYORUZ
Lastiklerin saklanması konusunda zorluk çekenlere de ayrıca lastik oteli hizmeti sunduklarını belirten Balık; “İnsanların lastikleri nerede muhafaza edeceğiz diye kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek içinde lastiklerin sorunsuz şekilde yapısı bozulmadan muhafaza edilmesi için ücretsiz lastik oteli hizmeti veriyoruz. Sezon boyunca lastikleri muhafaza ederek yazın yazlık, kışın kışlık lastik kullanımını kolaylaştırıyoruz. Müşterilerimiz sürekli olarak lastiğin yeni üretimi olanları yönünde talepleri oluyor. Ankara Ticaret Odasının yaptığı açıklamaya göre lastiğini raf ömrü 10 yıldır. Lastik müşterinin aracına takıldıktan sonra güneş, çamur, yağmur unsurlarını gördükten sonra çürümeye başlar. Bir yıllık lastiğe bayat gözüyle bakılmamalıdır” sözlerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.