KALİDA İNŞAAT KOMİTESİ VE ODA BAŞKANLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KONUŞTU

Yayınlanma:
Güncelleme: 00 0000 00:00
KALİDA İNŞAAT KOMİTESİ VE ODA BAŞKANLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KONUŞTU

KALİDA İnşaat Komisyonu, Kentsel Dönüşüm ve Kahramanmaraş’ta Konut arz-talep dengesini konuşmak üzere Oda Başkanları ve Yapı Denetim Firmalarının sahipleriyle bir araya geldi. Kervanhan tesislerinde bir araya gelen sektör temsilcileri Kahramanmaraş’ta ke

   Mimarlar Odası, Harita Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası Başkanları ve Yapı Denetim firmalarının yanında KALİDA İnşaat Komitesi üyesi müteahhitlerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan KALİDA İnşat Komitesi Başkanı İbrahim Çakmak, “Bu kadro ile bizler Kahramanmaraş’ı inşa ediyoruz ve şehrimizin yeniden yapılanması adına yol alıyoruz. Birlikteliğimiz bu yüzden önem arz ediyor.”dedi.

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının tarihi bir fırsat olduğuna değinen Başkan İbrahim Çakmak, “Bu çalışmalar yapılırken şehrimizin konumuna dikkat edilmeli. Avrupa ülkelerinde özellikle Fransa ve Almanya’da, 1950-1960’ta dar gelirlilerin ev sahibi olmaları için sosyal konutlar yapılmış. Şimdilerde bu çok katlı binaların insan fıtratına ve yaşam biçimine uygun olmadığı görülmüş, bu binalar yakın bir geçmişte bir bir yıkılarak yerine 2-3 katlı, nitelikli ve daha önemlisi tip proje olmayan uygulamalara geçilmiştir.”dedi.

Kalida Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Karcıoğlu  ise, “ Yerel dokuyu canlandıracak, anımsatacak konutların inşa edilmesi şehrimize turizm açısından da faydalı olacaktır. Her yere apartman dikme mantığı ilerleyen yıllarda huzursuzluğa sebep olacak. Sivil toplum kuruluşları bu çalışmalara vakit geçmeden daha fazla gündemlerinde yer vermeli. Türkiye 40-50 yıldan beri gecekondulaşmadan kurtulamadı. Kanun ve yönetmelikler uygulanmadıkça kaçak yapılaşmanın önüne geçilemeyecek ve kentsel dönüşümde hedeflenenler gerçekleşmeyecektir.” dedi      

Belediye Eski Başkanı ve Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hacı Ali Özal,   yeni kanunun K. Maraş için güzel bir şans olduğunu ifade etti. Hem deprem bölgesinde hem de heyelan oluşan bir yerde bulunan Kahramanmaraş’ın daha çok tedbir alması gerekiyor, diyen Başkan H. Ali Özal “Şehrin eski yerleşim alanları turizm açısından çok önemli.”dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şener Yener, “Binaların durum tespiti yapılmalı, her konut sahibi veya yetkili kurum, durum tespiti yaptırmak için müracaatta bulunmalı. Bu işleri, ilgi odaların tek başına yapmaları mümkün değil. Belediye ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu işin içinde olmalı. Durum tespiti yapılmadan bu işe başlamak doğru değil.”dedi.

Mimarlar Odası Başkanı M. Enver Erdal ise, bina yapmadan önce insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Başkan Erdal,“Bizi birbirimize bağlayan sosyal dokuların kaybedilmemesi için yapılacak inşaatların ve imar planının çok boyutlu düşünülmesi gerekir.”dedi. İnsanlarımızı birbirine bağlayan ve dostlukların paylaşıldığı ekonomik ve sağlıklı evler yapmak için kolları sıvamalıyız. Bu konuda az gayret gösteriliyor. Daha çok günü kurtarma anlayışı var.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.