Kahramanmaraş’ta Roma dönemine ait antik suyolu bulundu
Kahramanmaraş’ta yol yapımı esnasında 2 bin yıllık antik su kanalı bulundu.
Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesinde yol yapısı sırasında Roma dönemine ait suyolu bulundu.
Çağlayancerit-Adıyaman Gölbaşı yol yapımı esnasında, iş makinesinin kazı çalışması sırasında fark edilen suyolu, bölge halkını heyecanlandırdı. Çalışmalarının sonlandırıldığı bölgede Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuru ile Çağlayancerit Belediyesi inceleme başlattı.
İlçeye bağlı Aksu Mahallesinden başlayıp, Bozlar Mahallesine kadar uzanan suyolunun uzunluğu yaklaşık 10kilometre. Karayoluna mesafesi 40 metre olan suyolunun yüksekliği 1.65 santimetre. Antik dönemde inşa edilen suyolunda geçmiş zamanlarda yaşanan çökme nedeniyle bazı bölümleri kapandığı belirlendi.
Suyolunun koruma altına alınması için Kahramanmaraş Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü başlattığı çalışma kapsamında; Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ niteliği taşıdığından aynı kanunun tespit ve tescil ile ilgili 7. maddesi uyarınca taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi ve korunma alanını gösteren haritanın uygun olduğu kararı alınmıştır.
Konuyla ilgili Çağlayancerit Belediye Başkanı Hanifi Sarıaltun, şunları kaydetti: “Çağlayancerit İlçesi Bozlar Mahallemizde, Küçükcetit-Aksu Mahallesi arasındaki antik suyolu yol çalışmaları esnasında ortaya çıktı. Daha öncede bazı kalıntıların olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu antik suyolu, yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin edilmektedir. Kültür bakanlığımızdan, devletimizden bu antik suyolunun ortaya çıkarılıp, turizme, kültürümüze sunulmasını bekliyoruz. Çağlayancerit Belediyesi olarak bölgede karayollarıyla yürüttüğümüz yol çalışması büyük ölçüde tamamlanmıştı. Çalışmaların antik suyolunun araştırılmasına manisi yoktur. Antik suyoluna paralel Şanlıurfa’da ki Göbekli Tepe gibi değerler, paralel bir kültür değeri olarak ülkemizin hizmetine sunulur. Bu nedenle antik suyolunun Kültür Bakanlığımızca acilen araştırılıp ve bu kültür kervanına katılmasına ülkemiz adına yarar olduğunu düşünüyorum.”
KAYNAK: Sha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.