Kahramanmaraş'ta Depremzedelere Yeni Bir Umut: KDV Muafiyeti!
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından atılan önemli bir adım, Resmi Gazete'de yayımlandı. Detaylar haberimizde.
Bu karar, Kahramanmaraş'ı da içine alan genel hayata etkili afet bölgesini kapsamaktadır. İşte kararın ayrıntıları:
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI (AFAD) İLE İMZALANAN PROTOKOL
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile yapılan protokol çerçevesinde, depremzedelere bağışlanacak konutların inşası için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına verilen hizmetler özel bir vergi avantajına sahip olacak. Bu hizmetler, Katma Değer Vergisi (KDV) müstesnası sayılacak ve yılsonuna kadar geçerli olacak.
Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Kahramanmaraş Dahil 24 İl İçin Uyarı! 7 ve Üzeri Deprem!
AFET BÖLGESİNDE İNŞAAT HİZMETLERİ VE KDV MUAFİYETİ
Genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, AFAD ile yapılan protokol kapsamında depremzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına sunulan hizmetler, Katma Değer Vergisinden muaf tutulacak ve 31/12/2024 tarihine kadar geçerli olacaktır.
Bakın Kahramanmaraş'ın Osmanlı Dönemindeki Adı Neymiş!
VERGİ İNDİRİMİ VE İADE
Bu çerçevede yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle tahsil edilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden düşülecektir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, ilgili mükellefin talebi üzerine bu Kanunun 32. maddesi hükümleri uyarınca iade edilecektir.
Korkunç Tarih Verildi, Acil Uyarı Geldi: Kahramanmaraş, Adana, Kayseri, Malatya, Mersin!
YETKİLİLER VE SÜRE UZATIMI
Süreyi bir yıla kadar uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir. Ayrıca, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlama, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Bu karar, afetzedelere destek olma amacı taşımaktadır ve bölgedeki yeniden yapılanma sürecini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
İşte o karar:
YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 5/2/2008 tarihli ve 26778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İzin belgesi almaya hak kazanan yapı denetim kuruluşları, denetim faaliyeti yürütebilmek için 16 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen denetçileri istihdam etmekle yükümlü olup, aksi takdirde aynı fıkra kapsamında haklarında Bakanlıkça gerekli işlemler yürütülür.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Mücbir durumlar
GEÇİCİ MADDE 17- (1) 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinin Elbistan ve Pazarcık İlçeleri merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Bakanlıkça yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucunda ildeki inşası tamamlanarak kullanıma açılan yapılardan en az %20’sinin kullanılamaz (orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık) durumda olduğunun tespit edilmesi halinde, bu durumdaki her bir il için bir kereye mahsus ikiden az olmamak üzere 12 nci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca belirlenen o ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısının %10’u sayıda (küsuratlar bir üst tam sayıya tamamlanır) kuruluşa daha Merkez Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlıkça yapı denetim izin belgesi verilir.”
MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.