Kahramanmaraş'ta Depremin Şanslı İlçesi: Türkoğlu
Asrın felaketi olarak tarihe geçen 6 Şubat’taki çifte Kahramanmaraş depreminden en çok etkilenen ilçelerden birisi de Türkoğlu idi. 6 bin 500 bina ve bağımsız bölümün zarar gördüğü Türkoğlu’nda 730 civarında vatandaşımız hayatını kaybetti.
Asrın felaketi olarak tarihe geçen 6 Şubat’taki çifte Kahramanmaraş depreminden en çok etkilenen ilçelerden birisi de Türkoğlu idi. 6 bin 500 bina ve bağımsız bölümün zarar gördüğü Türkoğlu’nda 730 civarında vatandaşımız hayatını kaybetti. Ancak Türkoğlu’nda daha önce kaymakamlık yapmış, ilçeyi çok iyi bilen şu anki Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’un Koordinatör Vali olarak atanması ve Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’un özverili çalışmalarıyla Türkoğlu ilçesi çok hızlı bir koordinasyon ve başarılı kriz yönetimiyle depremin en şanslı ilçelerinden biri oldu.
Depremin Türkoğlu’na verdiği hasarı ve deprem sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendiren Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, “Türkoğlu’muzun eski kaymakamlarından ve şu anda Karaman Valisi olan Sayın Tuncay Akkoyun ilçemize Koordinatör Vali olarak atandı. Daha önce Türkoğlu’nda kaymakamlık yaptığı için sevindik. Türkoğlu’nu ve halkımızı yakından tanıyan biri olması, ilçemizin ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi bilmesi nedeniyle çok hızlı bir koordinasyon sağlayarak vatandaşlarımızın yaralarını daha hızlı sardık. Düzce ve Kayseri’nin Kocasinan Belediyesi’nin de kardeş belediye olmasıyla ilçemizde daha başarılı bir kriz yönetimi yaşandı.” dedi.
OKUMUŞ: BÜYÜK BİR YIKIM YAŞADIK!
Çifte Kahramanmaraş depremini dünyanın en büyük afetlerinden biri olarak adlandıran Başkan Osman Okumuş, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş depremleri, asrın felaketiydi. 11 şehri etkileyen belki de dünyayı en çok etkileyen afetlerden biriydi. Deprem anında apartmanda 6’ncı kattaki dairemdeydim. Çok şiddetli bir depremle uyandık ve yaklaşık 1 dakika süren depremin ardından ailemizle birlikte belediye binamızın önündeydik. Tabi depremin şiddeti büyüktü o yüzden de büyük bir yıkım yaşadık. Şu anda Türkoğlu merkezde orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkılmış binalarla birlikte bağımsız birim olarak 6 bin 650 civarında yıkılacak bina ve işyeri var. Beldelerimizle birlikte de yaklaşık bin 350 civarında da yıkılmış bağımsız birimimiz vardı. Diğer taraftan hasar tespit çalışmaları ve itiraz süreçleri devam ediyor. Orta hasarlı, ağır hasarlı ve acil yıkılacak toplam 6 bin 650 civarındaki binaların yerine de TOKİ tarafından kalıcı konutlar yapılacak.”
“TUNCAY AKKOYUN VALİMİZ GELİRKEN BOŞ GELMEMİŞ”
Türkoğlu’na Koordinatör Vali olarak ilçenin eski kaymakamlarından birinin atanmasının ilçe için büyük şans olduğunu belirten Okumuş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Depremin ilk günü akşam saat 18.00 civarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla da Türkoğlu’muzun eski kaymakamlarından ve şu anda Karaman Valisi olan Sayın Tuncay Akkoyun ilçemize Koordinatör Vali olarak atandı. Daha önce Türkoğlu’nda kaymakamlık yaptığı için sevindik. Türkoğlu’nu ve halkımızı yakından tanıyan biri olması, ilçemizin ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi bilmesi nedeniyle çok hızlı bir koordinasyon sağlayarak vatandaşlarımızın yaralarını daha hızlı sardık. Sonuçta bu uygulama çok güzel bir uygulama. Burada Belediye Başkanı da Kaymakam da olsak hepimiz depremzedeyiz. O yüzden kriz yönetimi için çok iyi düşünülmüş bir uygulama. Tabi Tuncay Akkoyun Valimiz gelirken boş gelmemiş. Yaklaşık 50 kişilik teknik ekibi, 40 ton mazot ve birçok yardımla beraber geldi. İlk iş olarak Hükümet Konağı ve belediyemizin fiziki tespitleri yapılarak Hükümet Konağı, koordinasyon merkezi olarak belirlendi. Hemen akşamında AFAD’dan 150 tane personel ve teknik ekipman geldi. Valimizin beraberinde gelen ekip ve ekipmanla beraber depremin ikinci günü biz 25 ayrı enkazda arama kurtarma çalışmalarına başladık. Koordinasyon çok hızlı sağlanarak tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına koşuldu. Depremin 5’inci gününde de biz Türkoğlu’ndaki arama kurtarma çalışmalarını bitirmiştik. Enkazlardan yaklaşık 130 vatandaşımızı canlı çıkarttık. Ama Türkoğlu genelinde 730 civarında da can kaybımız var. Milletimizin bir kez daha başı sağ olsun. Tabi bu sayı biraz artabilir biraz da eksilebilir. Çünkü Kahramanmaraş merkezde oturan ancak Türkoğlu’na defnettiğimiz cenazelerimiz var. Cenazeler tespitleri yapılarak buraya defnedildi.”
“TÜRKOĞLU’NDA KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRI ÖNEM VERDİK”
Türkoğlu’nda kentsel dönüşümü resmi kurumları yenilemeyle başlattıklarını dile getiren Başkan Okumuş, şunları kaydetti: “Türkoğlu’nda biz her zaman kentsel dönüşüme ayrı bir önem verdik. Türkoğlu Belediyemiz ve Hükümet Konağımız da bu kentsel dönüşümün bir parçası. Daha önceki yerlerine millet meydanı yaptık. Çünkü çok eski ve depreme dayanamayacak durumdaydı. Orada adliye lojmanı, kaymakam lojmanı, 100 tane işyeri vardı. Biz, yaklaşık 5 yıl önce buraların yıkımını gerçekleştirdik ve yeni binalar yaptık. Bu süreç içerisinde resmi kurumların yüzde 90’ı yenilendi. Yeni binalarımızı da daha kullanışlı, çağın gereksinimlerine uygun ve deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Bununla birlikte yaklaşık 400 civarında da TOKİ konutları yapıldı. Tabi bizim burası 80 bin nüfuslu. 20 bin nüfus Türkoğlu merkezde, 60 bin nüfus da 44 mahallede kırsalda yaşıyor. Bu vatandaşlarımızın çoğunluğu da tek katlı veya iki katlı evlerde yaşıyor. Kahramanmaraş-Nurdağı istikametine baktığımızda; gelirken Kılılı, Türkoğlu merkez, devamında Beyoğlu ve Şekeroba mahallelerimizde büyük hasarlar var ve bu binaların yüzde 99’u tek katlı veya iki katlı. Sadece belediyemizin önünde bulunan Mahir Ünal Caddesi’nde 2 tane 5 katlı binamız vardı onlar yıkıldı. Atatürk Caddesi’nde de 3 tane 5 katlı bina vardı onlar yıkıldı. Bunların haricindeki 6 bin 650 binanın tamamına yakını bir veya iki katlı binalar. Şekeroba ve Beyoğlu mahallelerimizde 300’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkoğlu merkez ve diğer mahallelerimiz kadar Beyoğlu ve Şekeroba mahallelerimizde kaybımız var.”
“7 BİN CİVARINDA ÇADIR DAĞITILDI”
Türkoğlu’nda başarılı bir kriz yönetiminin sergilendiğini ifade eden Okumuş, Türkoğlu’na 7 bin civarında çadır dağıtımı yapıldığını, dağıtımda da kırsal nüfusu dikkate aldıklarını belirtti. Okumuş, “Depremden sonra birkaç gün içinde zincir marketlerimizi açarak vatandaşlarımızın ihtiyacını karşıladık, çorba dağıtmaya başladık. Gıda ve diğer yardımlar ikinci günün sonunda gelmeye başladı ve bu güne kadar ilçemize 600 civarında yardım tırı geldi. Ben kim ne yardım ettiyse herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü insan zor zamanında bu yardımları bekliyor. İlçemizde organize sanayi bölgesi içerisinde 4 bin ve 10 bin metrekarelik iki tane büyük depo kiraladık ve gelen tırları buraya yönlendirerek 150 gönüllümüzün de katkılarıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtım yaptık. Akabinde barınma ihtiyacı için çadır ihtiyacına yöneldik ve şimdiye kadar 7 bin civarında çadır dağıtıldı. Burada kırsal mahallelerimizdeki vatandaşlarımızı o topraklardan koparmamak için valimizle beraber örnek bir çalışma yaptık. Çadırları bu mahallelerimizde evi orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkılmış vatandaşlarımızın bahçelerine kurduk. Niyetimiz onları mahalle kültüründen koparmamaktı. Dağıttığımız çadırların yüzde 10’unu çadırkentlere, yüzde 90’ını da kırsal mahallelerimize dağıttık. Çadır ihtiyacını çok büyük oranda karşıladık” şeklinde konuştu.
“TÜRKOĞLU-UZUNSÖĞÜT ARASI YENİ YERLEŞİM ALANI OLACAK”
Türkoğlu’na yapılacak kalıcı konutların yerlerine ilişkin de bilgiler veren Okumuş, şu ifadelere yer verdi: “15 gün önce konteynerlerin kurulacağı alanları belirledik. Türkoğlu ve bölgesini 800 dönümlük lojistik merkezine, Beyoğlu ve Şekerobası’nı spor kompleksine, Kılılı bölgemizi de yine spor kompleksine kurduk. Neden spor kompleksine kurduk? Çünkü buralarda yaşam alanlarımız mevcut, sosyal donatı alanlarımız mevcut. Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımız 20 gün önce Kahramanmaraş’a geldi. Kalıcı konutların nereye yapılacağını konuştuk. Kırsalda oturan vatandaşlarımızın merkezde oturması yerine Beyoğlu 10 bin nüfuslu, Şekeroba 9 bin nüfuslu, Kılılı 7 bin 500 nüfuslu. Bu eski 3 beldeye 3 tane TOKİ alanı belirledik. Türkoğlu merkezde de daha önce bizim TOKİ binalarının bulunduğu, Türkoğlu-Uzunsöğüt arasındaki aksın yeni şehir alanı olması için Bakanımızla istişarelerde bulunduk. Jeofizik, jeolojik etütleri şu anda yapılıyor. Herhalde Bakanımızın da söylediği gibi Mart ayı içinde de kalıcı konutların temeli atılır.”
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.