Kahramanmaraş'ta Çiftçilere Sumak Fidesi Üretimi Başladı

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ağustos 2024 12:39
Kahramanmaraş'ta Çiftçilere Sumak Fidesi Üretimi Başladı
İmtiyaz sahibi

Su istemeyen ve dağlık arazilerde kendiliğinden yetişen sumak bitkisi, artık seralarda fidesi üretilerek çiftçilere sunulacak.

Sumagron Tarım’ın sahibi Ali Sefa Polat, kıraç arazilerde tarımı yeniden canlandırmayı hedefleyen önemli bir projeye imza attı.whatsapp-image-2024-08-08-at-12-30-24-1.jpeg

Su istemeyen ve dağlık arazilerde kendiliğinden yetişen sumak bitkisi, artık seralarda fidesi üretilerek çiftçilere sunulacak.

-Susuz Alanlarda Üretim İmkanı

Sumak, susuzluğa dayanıklılığı sayesinde öne çıkıyor. Türkiye'nin yüzde 80'inin İran ve Irak’tan kaçak yollarla sumak ithal ettiğini belirten Polat, bu bitkinin öneminin daha da arttığını ifade etti. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde salatalarda ve kebaplarda sıkça kullanılan sumak, ayrıca ağrı kesici, ateş düşürücü, iltihap giderici ve kan sulandırıcı özellikleri ile dikkat çekiyor.

OBRUK PROBLEMLERİNE ALTERNATİF ÇÖZÜM

Konya Ovası'nda meydana gelen obrukların nedenlerinden birinin aşırı sulama olduğunu kaydeden Polat, sumak üretiminin, mısır ve buğday gibi yoğun su tüketen bitkilere alternatif sağlayabileceğini vurguladı. Sumak, kıraç arazilerde yüksek verim sağlayarak çiftçilere önemli bir gelir kaynağı sunuyor. Dekar başına yaklaşık 190 kilo sumak üretilebiliyor ve bu ürünün satış fiyatı kilogram başına 125 lira olarak belirlenmiş. Bu da çiftçilerin dekar başına 23 bin 750 lira gelir elde etmesini sağlıyor.

YÜKSEK TALEP VE KAR POTANSİYELİ

Sumak üretimi, Ankara, Konya, Amasya ve Sivas gibi bölgelerde yüksek talep görüyor. Sumak yaprağının ilaç sanayinde, meyvesinin ise gıda sektöründe değerlendirildiği ifade ediliyor. Ürünün farklı satış formları için fiyat aralıkları şöyle: posası 65 lira, püsküllü hali 125 lira, tane hali 200 lira, toz hali ise 300 lira. Akıt formunun fiyatı ise 500 liraya kadar çıkabiliyor.

Sumagron Tarım, sumak fidelerini tüpleyerek çiftçilere ulaştırıyor ve proje bazlı çalışmalar yapıyor. Dekara 125 adet fidan dikimi gerçekleştiren firma, ilk yıl içinde sadece bir kere sulama yapılmasını öneriyor. İlk yıl dikim maliyeti 16 bin 150 lira olan sumak, ikinci yılda kar marjını iki katına çıkarma potansiyeline sahip.

Polat, çiftçilere arazilerini değerlendirme ve sumak üretimi konusunda tam destek sağladıklarını belirtiyor. "Öncelikle saha tespitlerimizi yapıyoruz, ardından rezervasyon ve nakliye süreçlerini düzenliyoruz. Daha fazla bilgi için bize 0532 330 96 44 numaralı telefondan veya YouTube ve Facebook üzerinden ulaşabilirsiniz” diyerek çağrıda bulundu.

İlgili Haberler

KAYNAK: Sha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.