Kahramanmaraş'ta 7 bin 600 yıllık gümüş halka bulundu

Domuztepe Höyüğü'ndeki 2024 kazılarında 7 bin 600 yıllık gümüş halka gibi önemli buluntular ortaya çıktı. Çalışmalar, metalurji tarihine ışık tutuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Eylül 2024 16:25

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde bu yıl gerçekleştirilen kazı çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Halil Tekin'in başkanlığında yürütülen çalışmalar sırasında birçok önemli bulguya ulaşıldı.

Kazı değerlendirme toplantısında konuşan Doç. Dr. Halil Tekin, bu yılki çalışmaların sonucunda silolar, mühürler, çocuk mezarları ve gümüş bir halka gibi önemli buluntulara rastladıklarını belirtti.

7 BİN 600 YILLIK GÜMÜŞ HALKA

Tekin, 2024 kazılarında en dikkat çekici bulgulardan birinin gümüş bir halka olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu halka, dünya metalurji tarihindeki önemli bir keşif olarak değerlendiriliyor. Gümüşten yapılmış bu küçük halka, bir çubuğun halka şeklinde dönüştürülmüş olmasıyla dikkat çekiyor. Gümüşün arkeolojideki varlığına dair daha önceki bilgilerimiz, günümüzden yaklaşık 5500 yıl öncesine kadar uzanıyordu. Ancak Domuztepe'de bu kullanımı 7 bin 600 yıl öncesine, yani 2 bin yıl öncesine kadar geri götürebiliyoruz. Bu bulgu, dünya metalurji tarihi açısından son derece heyecan verici."

Gümüş halkanın 7 bin 600 yıl öncesine ait olduğunu belirten Tekin, "Muhtemelen bu halka bir bebeğin bileğine takılmış olabilir. Analizler yapılacak ve bu bulgu hakkında daha fazla bilgi edineceğimizi umuyorum." dedi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.