Kahramanmaraş’a TKDK desteği ile yarım milyon dolarlık yatırım

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2019 10:15
Kahramanmaraş’a TKDK desteği ile yarım milyon dolarlık yatırım

Kahramanmaraş Şahin Kayası mevkiinde güneş enerjisi santrali kurulumu yapan İbrahim Atcı, yaklaşık yarım milyon dolarlık yatırımında TKDK desteği kullandığını belirterek, GES(Güneş Enerjisi Santrali) hakkında önemli bilgiler aktardı.

Başvuru ve kurulum sürecini gazetemiz ile paylaşan İbrahim Atcı, geçen hafta itibari ile ürettikleri elektriği satmaya başladıklarını söyledi. Atcı; “Biz daha önce de bir kurulum yapmıştık. İlk olarak AKEDAŞ’a başvurumuzu yaptık. Oradan bir çağrı mektubu almaya hak kazandık bu mektuptan sonra proje aşamasına geçtik ve gerekli kurumlar ile görüşerek imara çıktık. Daha sonra TKDK’nın hibesi olduğunu fark ettik. Bizim alanımıza bir hibe olması bizi sevindirdi. Bizim projemizin şartları da uyuyordu. Başvurumuz onaylandıktan sonra süreci başlattık ve TKDK’nın yüzde 55’lik hibesi ile kurulum aşamasına geçtik. Geçtiğimiz hafta itibari ile üretimlerimize başladık” dedi.

kahramanmaras’a-tkdk-destegi-ile-yarim-milyon-dolarlik-yatirim4.jpg

DEVLETİMİZ GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLIYOR

Enerji konusunda gerekli desteklerin sağlandığını belirten Atcı, ‘Devletimiz ekonomimizin gelişmesi adına çok ciddi destekler veriyor’ dedi. Atcı, açıklamasında; “Özellikle enerji sektörü ile alakalı devletimizin gerekli desteği verdiğini düşünüyorum. En azından 10 yıl üretilen elektriği alım garantisi var. Bu bile büyük bir destektir ve çok iyi fiyatlardan alıyorlar. Bu da diğer anlamda yük bir destektir. Şu anda AKEDAŞ veya diğer dağıtım firmaları, HES veya RES’lerden aldıkları elektriğin fiyatı daha düşük. Güneş enerjisinden elde edilen elektriği neredeyse iki katına alıyor. TKDK anlamında baktığımızda tarıma yönelik enerji üretiminde çok ciddi destekler var. Turizm alanlarına verdiği desteklerden de haberdarız. Devletimiz ekonomimizin gelişmesi adına çok ciddi destekler veriyor” ifadelerini kullandı.

kahramanmaras’a-tkdk-destegi-ile-yarim-milyon-dolarlik-yatirim1.jpg

10 YIL SONRASI NE OLACAK ÇELİŞKİSİ VAR

Hükümetin sağladığı imkanları yerinde bulan Atcı, 10 yıl alım garantisinin ardından herhangi bir uygulama olmamasının yatırımcıları çelişkiye ittiğini söyledi. 10 yıl sonrasını göremedikleri için yatırımdan çekinenler olduğunu belirten Atcı, yine de devletin o enerjiyi almasından ümitli olduğunu iletti. Atcı; “Bizim sektörümüzde 10 yıl alım garantisi var. Ama 10 yıl sonra alınmayacak gibi bir algı var. 10 yıl sonrasının belirsizliği yüzünden yatırımcılar biraz da çekimser davranıyorlar. Hükümetimiz bu konuda gerekli çalışmalarını yapsa yatırımların daha da artacağını düşünüyorum. Şu anda zaten lisanssız tesis olarak ülkemizde 10 yılı dolduran bir santral yok. Yeni yeni yayılmaya başlayan bir sektör. İlk çağrı mektupları 2011 yıllarında verildi. Dolayısı ile en uzun süre çalışan santral 6-7 yıllıktır. 10 yıl sonra ne olacağını göreceğiz ama bu konuda Enerji Bakanlığımızın gerekli çalışmamaları yapacağını düşünüyorum. Ve GES yatırımlarının ülke ekonomimizde çok ciddi bir paya sahip olacağını düşünüyorum. Ortalama 400 bin dolarlık bir yatırım maliyetimiz oldu. Biz bunun yüzde 55’ini TKDK’dan alıyoruz. Bir kısmını destek olarak aldığımız için amorti süremiz daha kısa olacak. Şu anki planlarımıza göre ortalama 3-4 yılda amorti edeceğiz gibi görünüyor” sözlerine yer verdi.

kahramanmaras’a-tkdk-destegi-ile-yarim-milyon-dolarlik-yatirim2.jpg

4 yıldır sektörün içerisinde olduklarını belirten Atcı; “Bu sektörün 4 yıldır içindeyim. Şu ana kadar verilen çağrı mektubu 6 bin 600 megavat. Biz şu anda kurulu gücü 5 bin megavatı aştık. Türkiye genelinde bu büyük bir başarıdır. Bu yılın sonunda 6 bin çağrı mektubu dolacaktır. Enerji anlamında çok güzel bir sektörün içerisindeyiz. Doğaya herhangi bir zararı yok. Lisanssızlarda araziye kurma işi kapandı. Bizim yaptığımız son aldığımız yer oldu. Arazilere kurulmanın önünün açılması ile sektör daha iyiye gidecektir. 10 yıl meselesinden dolayı sektörde bir çekimserlik var. Bugün baktığınız zaman bir gayrimenkul aldığınızda aylık getirisi 800 lira, ama aynı gayrimenkul parası ile bir enerji tesisinden hisse alsanız, 800 liranın en az 3 katı para kazanırsınız. Yani enerjiye yatırım oldukça mantıklı, özellikle bu günde. Ama 10 yıl sonrasının karanlık olması herkesi çekimser davrandırıyor. Ülkemizdeki elektrik ihtiyacının yüzde 5’i güneşten elde ediliyor. O kadar santral görüyoruz ama enerjimizi çok az karşılıyor. Yaygınlaştırılması gerekiyor. Enerjide dışa bağımlı olmamız bize çok zarar veriyor. Kendi elektriğimizin en az yüzde 50’sini yenilenebilir kaynaklardan üretebilmiş olsak her şey çok daha güzel olacaktır” mesajını paylaştı.

kahramanmaras’a-tkdk-destegi-ile-yarim-milyon-dolarlik-yatirim3.jpg

BİZDE HER ZAMAN DESTEK VERDİLER

Kurulum aşamasında Ekinox Enerji ile çalışmalarını yürüttüklerini belirten Atcı, Ekinox Enerji İşletme Müdürü Murat Aksu’dan övgü ile bahsetti. Atcı, her konuda her zaman destek sağlayan Ekinox Enerjiye yönelik şu ifadeleri kullandı; “Ekinox Enerji kurulum desteğimizi sağladı. Diğer tesislerimizin de bakımlarını yapıyorlar. Oldukça uzman bir kadrosu var. Diğer tesisimizin kurulumunu başka firmaya yaptırmıştık, çok sıkıntı yaşadık. Ama Ekinox Enerji ile çalışmaya başladıktan sonra her şey sistemli bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Zayhıf olan üretimlerimiz normale bindi. Hep beraber Kahramanmaraş’ta örnek bir proje kurduk. Bizim farklı yerlerde de santrallerimiz var ama bu kurulumunu yaptığımız santralimiz çok güzel oldu. Bu konuda bizimle sonuna kadar birlikte olan Ekinox Enerji ve ekibine teşekkürlerimizi iletiyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.