Kahramanmaraş ve Gaziantep Akademisyenleri Kenevirin Üretime Dönüşmesi İçin Buluşacak!

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Eylül 2023 17:53
Kahramanmaraş ve Gaziantep Akademisyenleri Kenevirin Üretime Dönüşmesi İçin Buluşacak!
Yazı İşleri Müdürü

Türk akademisyenler ve kuruluşlar, kenevir bitkisinin AR-GE çalışmalarına odaklanarak yeni bir yatırım ekosistemi oluşturma yolunda önemli adımlara başladılar.

Türk akademisyenler ve kuruluşlar, kenevir bitkisinin AR-GE çalışmalarını hızlandırmak ve yeni bir yatırım ekosistemi oluşturmak amacıyla İstanbul'da bir araya gelecekler. Bu önemli buluşmanın öncülüğünü Gaziantep Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin iki önde gelen profesörü üstleniyor.

KENEVİR BİTKİSİNİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

GAÜN Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Güneşoğlu ve KSÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Balcı liderliğinde, 16 farklı ilde ekim izni bulunan kenevir bitkisinin işlenmesi ve ekonomiye katkı sağlaması için bir çalışma başlatıldı.

turk-akademisyen-ve-kuruluslar-kenevir-bitkisinin-uretime-donusmesi-icin-istanbulda-bulusacak.webp

ÖNEMLİ BULUŞMA

Bu çalışma çerçevesinde, 22 özel sektör kuruluşu, 3 Teknoloji Transfer Ofisi ve 4 farklı üniversiteden akademisyenler, 15 Eylül'de Entertech İstanbul Teknokent'te bir araya gelecekler. Bu önemli buluşmada, TÜBİTAK'ın çatısı altında ve finansal destekle kenevir bitkisinin biyopolimer, tekstil, otomotiv, elektronik, savunma sanayi, kimya, eczacılık ve ilaç sektörleri için yeni ürünlerin geliştirilmesi konusu ele alınacak.

ULUSLARARASI ÇALIŞTAYLAR

Akademisyenler ve kuruluşlar, bu buluşmanın ardından gelecek aylarda uluslararası katılımlı çalıştaylar düzenlemeyi planlıyorlar.

KENEVİRİN ÇEŞİTLİ KULLANIM ALANLARI

Prof. Dr. Cem Güneşoğlu, kenevir bitkisinin çevre dostu ve birçok sektörde kullanılabilen bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE'DE KENEVİR FARKINDALIĞI ARTIYOR

Prof. Dr. Onur Balcı, Türkiye'de devletin 2019'da başlattığı destekle kenevirin farkındalığının arttığını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TEDARİK ZİNCİRİ

Kenevir ürünlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, ekim alanlarının planlanmasındaki zorluklar nedeniyle sürdürülebilir üretim ve tedarik zinciri oluşturmanın zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Onur Balcı, bu buluşma ve projelerle bu darboğazların üstesinden gelmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu sayede, kenevirin ticarileşmesi konusundaki sorunların tekrarlanmaması amaçlanıyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.