Kahramanmaraş Türkiye için büyük önem arz ediyor! Neden mi...
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 51. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç...
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 51. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ve beraberinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayi Daire Başkanı Bilal Aktaş da katıldı.
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Öksüz, “Osmanlı İmparatorluğu ile batı ne kadar mücadele ettiyse bugün de hepimiz görüyoruz ki, aynı mücadele Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerinde devam etmektedir.” dedi.
“GEÇMİŞTE EN BÜYÜK HATAMIZ, TEKNOLOJİYİ VE SANAYİYİ İHMAL ETMEMİZ”
Öksüz şunları kaydetti: “Tabi düşmanlarımız çok, bütün batı bizimle uğraştı ama en büyük hatalarımızdan birisi sadece tarım ve hayvancılıkla bir de askerlikle uğraşmamızdı. Teknolojiyi ve sanayiyi ihmal ettik. 19. yüzyıl sanayinin ve teknolojinin öne çıkmaya başladığı bir dönem olmuştur. Eğer Osmanlı, buna ayak uydurabilseydi şu anda çok çok farklı bir yerde olurduk. Savunma Sanayini ben gururla izliyorum ve ülkemiz artık bunun bilincine varmıştır. Yıllarca NATO’ya girdik bize hep dediler ki, “biz sizi koruruz, silahı bırakın siz tarım ülkesisiniz tarımla uğraşın”. Eğer biz özel sektörü bu işin içinde olmaya devam ettirseydik neden Rusların yaptığı silahları yapmayalım. Biz teknolojide o kadar geri bir ülke değiliz. Son derece modern silahlar üretirdik. Şimdi tam silah bize gerek olduğu zaman batı silah vermiyor, gizli ambargolar koyuyor.”
“SAVUNMA SANAYİİNE DESTEK VERMEKTEN ÇOK BÜYÜK GURUR DUYARIZ”
Kahramanmaraş sanayii olarak savunma sanayiine destek vermekten çok büyük gurur duyarız, hepimiz heyecan duyarız. Ama hiç bilmediğimiz bir sektör. Yani hiç bilmediğimiz bir sektörde devletimizin öncülük yapması gerekir. Savunma Sanayi sektörü hem memleketimiz için önemli bir sektör olabilir, bizlere ikinci bir sanayi sahası açar, hem de devletimize çok büyük bir katkıda bulunur.
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise yaptığı konuşmada Eylül ve Ekim döneminde Oda faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Zabun, Kahramanmaraş’ın siyaset ve sanayide Türkiye’nin en etkili ve başarılı kentlerinden birisi olduğunu söyledi. Zabun şöyle konuştu:
“BİRLİK VE BERABERLİK BAŞARIYI GETİRDİ”
Kahramanmaraş, bugün ekonomide dürüst ve çalışkan girişimcileri ile Türkiye’nin gücüne güç katmaktadır. 80’li yıllar sanayileşen ilimiz 2002 yılından sonra ekonomisini 9 kat, ihracatını 6 kat artırmıştır. Bu zaman zarfında, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu listesinde en çok şirketi olan kentler arasında; Denizli, Adana, Konya, Manisa, Tekirdağ gibi sanayi şehirlerini geride bırakarak, 24 şirketi ile ülkemizin en başarılı 8. kenti olmuştur. Bütün bu başarılar, milletvekillerimiz, valilerimiz, belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş dünyamızın birlik ve beraberliği sayesinde gerçekleşmiştir.
“ŞEHRİMİZE YAPILAN YATIRIM VE HİZMETLER GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE YÜKSELMEKTEDİR”
Bugün, çok şükür ki, ilimiz siyaset ve sanayide Türkiye’nin en etkili ve başarılı kentlerinden birisi olmuştur. Bunun bir sonucu olarak, ulaşımdan sağlığa, tarımdan enerjiye, birçok alanda şehrimize yapılan yatırım ve hizmetler gözle görülür şekilde yükselmektedir. Bu duygularla, şehrimize yapılan yatırımlar ve ülkemizin kalkınması adına gerçekleştirilen tüm hizmetler için emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.”
“TÜRKOĞLU LOJİSTİK MERKEZİ, İHRACAT ALANINDAKİ POTANSİYELİ EKONOMİYE KAZANDIRACAK”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla ulaştırma ve lojistik bakımından çok önemli tesislerin açıldığına değinen Zabun, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan ile birlikte açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesislerle Kahramanmaraş, Türkiye’nin en önemli ihracat üslerinden birisi haline gelecek ve bu alandaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirecektir.
“805 BİN M2 LOJİSTİK ALAN KAZANDIK”
80 milyon liralık yatırımla hizmete açılan Türkoğlu Lojistik Merkezi, 1,9 milyon ton taşıma kapasitesi sağlayacak ve ülkemize 805 bin m2 lojistik alan kazandıracaktır. Yine, Ulaştırma Bakanımızın ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen Çalıştayda, Odamızın öteden beri üzerinde durduğu ve ulaşım ile ilgili toplantılarda dile getirdiği Ulaştırma Kompleksi’nin sözünü de Sayın Bakanımız vermiş bulunmaktadır. Bu da hızla hayata geçirilecek ve Kahramanmaraş’ta yenilenen havaalanı terminal binası yapımı ile birlikte hızlı tren garı aynı bölgede konumlandırılarak, Büyükşehir Belediyemizin otogarının da bu bölgeye taşınmasıyla Ulaştırma Kompleksi haline getirilecektir.
“TARIM ÇALIŞTAYINA KATILDIK”
Kahramanmaraş için tarım ve hayvancılığın çok büyük önemi bulunduğunun altını çizen Zabun, şöyle konuştu: Geçtiğimiz Eylül ayının son günlerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla, yine birçok tesisin açılışına ve şehrimizde tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarının görüşüldüğü bir çalıştaya bizler de Odamız adına iştirak ettik.
“TARIM VE HAYVANCILIĞIN SORUNLARINI KONUŞTUK”
Burada, sektör ile ilgili görüş ve önerilerimizi içeren raporumuzu Bakan beye ilettik ve sözlü olarak da üretim politikasının gözden geçirilmesi; Kahramanmaraş’ın, GAP, DAP, KOP ve DOKAP projeleri kapsamında bazı illerde uygulanan hayvancılık desteklerine dahil edilerek düve desteği gibi teşvik unsurlarının hayata geçirilmesi, yine hayvancılık sektörünün şehrimizde gelişimini güçlendirmek adına Et ve Süt Kurumu kombina ve mağazasının ilimizde açılması, pamuk üretimi ve sorunları ile kırmızıbiber üretimi ve sorunlarına da değindik.
“DÜVE DESTEĞİ KAHRAMANMARAŞ’TA DA UYGULANACAK”
Bakan Bey de bu toplantıda bir müjde vererek, düve desteğinin Kahramanmaraş’ta da uygulanması konusunda çalışmalara başlandığını ifade ettiler. İnanıyorum ki, bu destekle birlikte şehrimizde hayvancılık konusunda çok önemli bir ivme yakalanacaktır.”
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerin güncel ve doğru bilgilerle donatılmasının çok önemli bir çalışma alanı olduğuna değinen Zabun, Eylül ve Ekim aylarında bu alandaki faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.
“DOĞAKA DESTEKLERİ YENİDEN BAŞLIYOR”
Özel sektöre yönelik devlet destekleri, KOSGEB’in 1 milyon liraya kadar finansal destek sağladığı yeni destek programı KOBİGEL, Kamu Gözetimi Kurumu’nun finansal raporlama standartları, elektronik ticaret gibi konularda eğitim seminerlerinin gerçekleştirdiğini ifade eden Zabun Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu olarak 2016 yılı başında ilan edilen ve daha sonra durdurulan proje teklif çağrısı yöntemi ile uygulanan mali destek programlarına yeniden başlama kararı aldıklarını söyledi. Zabun, “Kalkınma Bakanlığı’nın onayı ile kesinleşecek olan bu karar, hem ilimiz hem de bölgemiz KOBİ’leri adına çok önemli bir destek sağlayacaktır.” dedi.
Kahramanmaraş’ta sektörel gelişmeyi sağlamak ve bununla birlikte şehrin tanıtımını gerçekleştirmek adına fuar organizasyonlarının stratejik önemi bulunduğunu vurgulayan Zabun, Eylül-Ekim dönemi içerisinde biri şehrimizde 2’si farklı şehirlerde olmak üzere 3 ayrı fuarda Kahramanmaraş’ı ve sektörlerini tanıttıklarını söyledi.
“TARIM MAKİNELERİ FUARI ÇOK ÖNEMLİ”
Zabun şöyle konuştu: 28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında KAFUM Fuar Merkez’inde 3. kez düzenlenen ve açılışını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, hemşehrimiz Nihat Pakdil ve Meclis Başkanımız Hanifi Öksüz birlikte yaptılar. Tarım Fuarı, şehrimizin bu alandaki potansiyelini göstermek bakımından çok önemli bir fuar.
“ANKARA’DA, KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİNDE ŞEHRİMİZİ TANITMA FIRSATINA SAHİP OLDUK”
Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde, açılışını Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile birlikte yaptığımız Kahramanmaraş Tanıtım Günlerinde, 28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında, Kahramanmaraş’ın doğası, turizmi, sanatı, sosyal ve kültürel hayatını Ankaralılara daha yakından tanıtma fırsatına sahip olduk.
“120 ODA VE BORSA İLE BİRLİKTE YÖREX YÖRESEL ÜRÜNLER FUARINDAYDIK”
Her yıl Antalya’da düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, bu yıl da 13-17 Eylül tarihleri arasında 8. kez gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi olarak bizler de Fuarda yer aldık. 120 oda ve borsanın katıldığı YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye illerinden oluşan bölge standı kurularak 3 ilin yöresel ürün ve el sanatları sergilendi.”
“BİRLİK, BERABERLİK VE KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ”
İl protokolü ile birlikte Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından muharrem ayı münasebetiyle düzenlenen Aşure Günü etkinliği ile Pazarcık ilçemizde organize edilen Elif Ana Anma programlarına katıldıklarını söyledi. Zabun, birlik, beraberlik ve kardeşlik ilişkilerinin pekiştirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
“EXIMBANK ŞUBESİ ODA BİNASINDA AÇILIYOR”
Kahramanmaraş’ta sanayi sektörlerinin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına, Türk Eximbank şubesi açılması yönünde girişimlerinin olduğuna değinen Zabun, “Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım beye Nisan ayındaki Meclis toplantımızda ilettiğimiz Eximbank şubesi talebimizi sonuçlandırıyoruz. Burada, 3 kişilik bir ekip ve bir ofis oluşturarak çok yakın sürede Eximbank yapılanması gerçekleşecek ve üyelerimize, sanayicilerimize, ihracatçılarımıza hizmet sunmaya başlayacak. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
“SAVUNMA SANAYİİ İÇİN ALTYAPIMIZ HAZIR”
Zabun, Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ve beraberinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş’ın onur konuğu olarak toplantıda bulunduklarını söyledi. Zabun şöyle konuştu: “Türkiye’nin savunma sanayiinde son dönemde aldığı mesafe müthiş bir gelişmeyi işaret ediyor. Cumhurbaşkanımızın bizzat ilgilendiği bu alandaki her yenilik, her yeni proje bizleri gururlandırıyor, umut veriyor. Ülkemizin bekası adına bizlere güven duygusunu aşılıyor. Bu bakımdan, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız çok kritik bir rol üstlenmiş durumda. Allah yardımcıları olsun, yollarını açık etsin diyorum. Bizler de, Kahramanmaraş iş dünyası olarak; savunma sanayii projelerine katılım sağlayarak hem ülkemizin hem de şehrimizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Savunma sanayiinin geliştirilmesi bakımından gerek tekstil, gerek metal ve gerekse makine gibi alanlarda önemli bir altyapı hazır. Kahramanmaraş, bu konudaki kredi ve teşviklerle birlikte savunma sanayiinde önemli bir üs haline gelebilir.”
“BARZANİ İLE KATALONYA EŞ ZAMANLI GELDİ. TARİHİN BİR CİLVESİ”
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç yaptığı konuşmada, Avrupa'da ibretlik bir olay yaşandığını, Barzani ile Katalonya’nın eş zamanlı geldiğini söyledi. Güvenç, şöyle konuştu: “Tarihin bir cilvesi. Barzani ile ilgili bizi Kürtlere düşman etmeye çalıştılar. Aynı zamanda eş zamanlı bir şey yapıldı. Batı ikiyüzlülüğünü bir kez daha gösterdi."
“Kahramanmaraş'ın savunma sanayii için çok müsait”
Güvenç, savunma sanayisi için sınıra yakın ama güvenli yerlerin önemli olduğunu, bununla da Kahramanmaraş'ın tarif edildiğini söyledi. Kahramanmaraş'ın Milli Savunma Bakanlığı şartlarına göre ideal bir kent olduğunu dile getiren Güvenç, savunma sanayi için şehrin birçok yönüyle müsait olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ın savunma sanayii konusunda mutlaka bir şeyler yapması gerektiğine dikkat çeken Güvenç, hem şehrin buna ihtiyacının olduğunu hem de savunma sanayisinin bu tür açılımlara ihtiyacının olduğunu kaydetti.
“BATI İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ”
Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin değerlendirmede bulunan Güvenç, "Avrupa'da çok ibretlik bir olay yaşanıyor. Barzani ile Katalonya eş zamanlı geldi. Tarihin bir cilvesi. Barzani ile ilgili bizi Kürtlere düşman etmeye çalıştılar. Aynı zamanda eş zamanlı bir şey yapıldı. Batı ikiyüzlülüğünü bir kez daha gösterdi." ifadesini kullandı.
“BÜTÜN BU OYUNLARA RAĞMEN YÜKSELİŞİMİZİ DURDURAMIYORLAR”
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in "En büyük tehlike milliyetçilik. Avrupa Birliğinin küresel anlamda önemli rol oynamasını engelleyerek birlik ve beraberliğimizi baltalamamalıdır" sözlerini hatırlatan Güvenç, şöyle devam etti: "Katalonya'yı bir çırpıda bütün Avrupa Birliği bozdu. Bizim çocuklarımıza, bizlere, Kürt çocuklarına, öbür çocuklara 50 yıldır anlattıkları 'Milletler kaderlerini tayin etmelidir, haktır, özgürlüktür' diyenler söz konusu Katalonya olduğunda, söz konusu kendi gelecekleri olduğunda bitirildi. Adam çok açık bir şekilde diyor ki 'Bölünmek parçalanmak, Avrupa Birliğinin küresel oynamasının önünde engel olur. Buna fırsat vermemeliyiz, vermeyeceğiz.' diyor. Bize ne oluyor ki hala birbirimizle kavga ediyoruz. Bize ne oluyor ki hala çatışıyoruz. Bunu değiştirerek İslam coğrafyası için söyleyebilirsiniz. En büyük engel birbirimizi yememiz. En büyük engel çatışma kültürü. Bu ülkede Alevi ile Sünni'yi, Kürt ile Türk'ü çatıştırmak istiyorlar. Bu İslam coğrafyasında Arap ile Kürt'ü, Kürt ile Türk'ü ve Farslıyı çatıştırmak istiyorlar. Şu Musul ve Kerkük bu kadar gündeme geliyor. Ne Kürt olduğu içindir, ne Arap olduğu içindir, ne de Türk olduğu içindir. Orada 60 milyar dolarlık petrol üretimi var. Buna karşılık da bizlerin kenetlenmesi lazım. Birbirimizi sevmemiz lazım. Birlikte hareket edersek bölgedeki tüm insanların kazanacağını düşünmek lazım. Bütün bu oyunlara rağmen yükselişimizi durduramıyorlar."
“DOST VE MÜTTEFİK OLARAK BİLİNEN ÜLKELER TÜRKİYE'YE KRİTİK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ VERMİYOR”
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş ise Türkiye'nin içerisinde bulunduğu konum itibarıyla birçok görünen veya görünmeyen yurt dışı kısıtlamalara tabi olduğunu vurguladı. Dost ve müttefik olarak bilinen ülkelerin açık olarak "Birçok kalemi vermeyiz" dememekle birlikte konuyu sürüncemede bırakmakta olduğunu ifade eden Aktaş, "Parasını verip tamire gönderdiğimiz malzemeler bile çeşitli bahanelerle zamanında ülkeye dönüşü engellenmekte. Dost ve müttefik olarak bilinen ülkeler Türkiye'ye kritik teknoloji ürünleri vermekte şu anda çok çekingen davranıyorlar. Bu da bizi mutlak yerlilik noktasında motive ediyor." dedi.
"KARA VE DENİZ ARAÇLARINI YERLİ OLARAK ÜRETİYORUZ"
Gittiği özellikle yurt dışı toplantılarda insanları motive etmek için "İnşallah bize ambargo koyarsınız" sözünü çok kez kullandığını dile getiren Aktaş, şunları kaydetti:
"Çünkü ne zaman ki, bir ambargo ya da kısıtlama olmuşsa, Kıbrıs Barış Harekatı buna en güzel örnektir, bir Aselsan doğmuştur. Bugün içinde bulunduğumuz konumda da eminim yeni Aselsan'lar gibi şirketler bu ülkeye kazandırılacaktır. Artık Türkiye kara ve deniz platformlarında kendi ürününü tasarlayan ve üretebilen bir noktaya geldi. Birçok kara ve deniz araçlarını yerli olarak üretiyoruz. Roketler ve füzeler konusunda çok hızlı ilerlemeler var. Kendi mühimmatlarımızı yapıp kullanabiliyoruz. Yazılım tabanlı olan birçok sistemin yüzde 100'e yakını yerli olarak üretilebilmektedir."
Toplantı, soru-cevap bölümüyle tamamlandı. KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayi Daire Başkanı Bilal Aktaş’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek hediye takdim ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.