Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Hatay Dikkat!

Deprem bölgesindeki Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye Gaziantep öğrenciler de açık liseye geçiş yapabilecek. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2023 18:13
Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Hatay Dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açık liselere geçişlerde yapılan düzenlemeleri ve geçiş şartlarını anlatan bir açıklama yaptı. İşte metnin özgünleştirilmiş hali ve ara başlıklar eklenmiş versiyonu:

BAKANLIĞIN DEĞİŞİKLİK AMACI

meb-acik-liseye-gecis-sartlarini-belirledi.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açık liselere geçişlerin zorlaştırıldığı yeni yönetmelik ve geçiş şartlarına dair açıklamalarda bulundu. Mete, bu değişikliklerin amacının okulları ve öğretmenleri güçlendirmek olduğunu belirtti.

DEPREM BÖLGESİ

Deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Örgün ortaöğretim kurumlarındaki sınırlamaların dışında, özel durumu olan öğrencilere açık liseye geçiş izni verilecek. Bu öğrencilerin başvuruları, Bakanlık genelgesi ile detaylı olarak okullara iletilmiştir. Ayrıca, açık liseye geçişte zaruri şartları sağlayan öğrenciler için belgelerle başvuru imkanı sunulacak. Başvuruların kabul edilmesi için 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurulması gerekmektedir.

ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Mete, okul yöneticileri ve öğretmenlerin sorun olarak gördüğü sınıf geçme, devam-devamsızlık, nakil ve geçişlerle ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını vurguladı. Ayrıca destekleme ve yetiştirme kurslarını da yeni yönergelerle ihtiyaçlara uygun hale getirdiklerini ifade etti.

AÇIK LİSELERE KARŞI TEDBİRLER

Cengiz Mete, özellikle salgın döneminde açık liselere geçişin hızlandığını ve açık liselerin asıl amacının dışına çıkarak örgün eğitime alternatif olduğu algısının oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Açık liselerin, örgün eğitim dışında kalan veya örgün öğrenim hakkını kaybeden öğrencilerin uzaktan eğitimle devam ettiği okullar olduğunu belirtti ancak bu okulların öğrencilere akran öğrenmesi ve öğrenci-öğretmen etkileşimi gibi çok yönlü fonksiyonları yerine getirmesinin beklenemeyeceğini kaydetti.

AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİNE GEÇİŞ DÜZENLEMELERİ

Bu nedenle, açık öğretim liselerine geçişleri yeniden düzenlediklerini vurgulayan Mete, öğrencilerin örgün eğitimden ayrılmasının önündeki engelleri ve eğitim kayıplarını önlemeye çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, izinsiz özel öğretim faaliyetlerine engel olmayı amaçladıklarını ifade etti.

ÖĞRENCİ HAKLARINA DİKKAT

Mete, herhangi bir makul gerekçe olmadan öğrencilerin açık öğretime yönlendirilmesinin örgün öğretimin değersizleştirilmesine, eğitimde fırsat eşitsizliğine, kamu kaynaklarının israfına ve öğretmen istihdamındaki planlamaların aksamasına yol açtığına dikkat çekti. Bu nedenle yeni tedbirler alınması gerektiğini ve okulların eğitimin merkezi olarak konumlandırılması gerektiğini belirtti. Açık öğretime geçişle ilgili yapılan yeni düzenlemeleri bu gerekçelerle uygulamaya koyduklarını açıkladı.

ÖZEL DURUMLAR VE İSTİSNALAR

Örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişlerin sınırlandırıldığını hatırlatan Mete, açık liseye geçişlerde istisna durumlarını ve hangi öğrencilerin mazeretlerinin kabul edileceğini açıkladı. Bu istisna durumları arasında milli sporcular, şehit ve gazi çocukları, evde veya hastanede eğitim alanlar, engelli ve özel eğitim öğrencileri gibi gruplar bulunuyor.

BAŞVURU VE BELGELER

Açık öğretime geçiş için gerekli şartların belgelendirilmesi gerektiğini belirten Mete, başvuruların 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılması gerektiğini ifade etti.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.