Kahramanmaraş ekonomide örnek teşkil ediyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2019 13:44
Kahramanmaraş ekonomide örnek teşkil ediyor

Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, 2018 yılı ekonomik değerleri, 2019 yılı öngörüleri, Şehir Ekonomisinin güçlenmesi ve KMTSO’nun Kahramanmaraş’a kattığı değerler hakkında sorularımızı yanıtladı.

Zabun; “örnek teşkil eden kalkınma modeliyle Kahramanmaraş, ekonomide gerçek bir başarı öyküsüne imza atmaktadır” dedi.

2018 YILI EKONOMİSİ NASIL GEÇTİ?

2018 yılı ekonomide döviz kuru manipülasyonları ile birlikte çalkantılı bir seyir izledi. Yılın üçüncü çeyreğindeki eksi büyüme, sanayi üretimindeki daralma, işsizlik gibi ana ekonomik göstergeler bu manipülasyonlardan oldukça etkilendiğimizi ortaya koyuyor.

Ancak, her şeye rağmen Türk özel sektörü motivasyonunu ve ülkesine olan inancını kaybetmeden, kalkınma yolunda koşmaya devam etti.

Türkiye ekonomisinin temel taşı, sanayisiyle, ticaretiyle, ihracatı ve istihdamıyla Anadolu kentlerine örnek teşkil eden kalkınma modeliyle Kahramanmaraş, ekonomide gerçek bir başarı öyküsüne imza atmaktadır. 2018’de ihracatımızı artırdık. 2017 yılı sonunda 948 milyon dolar olan ihracatımızı, 1 milyar doların üzerine, ihracat yaptığımız ülke sayısını ise 114’dan 122’ye ulaştırdık. Yaklaşık 40 milyar liralık ekonomi ve 1800 sanayi işletmesi ile Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz.

2019 YILI EKONOMİSİNİ İÇİN ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR. NELER BEKLİYORSUNUZ?

Bu yıl 6 milyar $ sanayi üretimi, 1 milyar $ ihracat 1,2 milyar $ ithalat, 150 bin kişi istihdam ile 21,4 milyar TL kredi hacmi ve 6,8 milyar TL mevduat üreten Kahramanmaraş, 2019’da sanayi üretimi ve ihracat performansını artıracaktır. Bunun için gerekli moral ve motivasyona sahiptir.

Bugün, içinde bulunduğumuz dünya konjonktüründe, ekonomiye katkımızı artırmak ve ülkemizin küresel ekonomi ve siyasette güçlenmesi için çok çalışarak üretim ve ihracatımızı geliştirerek çok büyük gayret gösteriyoruz.

İnanıyorum ki, 2018 yılına damgasını vuran küresel ticaret savaşları ile birlikte daha da şiddetlenen global pazarlarda, dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan ülkemiz 2019’da yeni başarı hikayelerine imza atacaktır.

Yapısal reformlarıyla, millileşme politikası ve ileri demokrasi hedefleriyle ülkemiz aydınlık yarınlara kavuşacaktır. Bizler de, Kahramanmaraş iş dünyası olarak bu inançla çalışıyor, şehrimizin, ülkemizin kalkınması adına üzerimize düşeni yerine getiriyoruz.

Sanayi ve ticaretiyle, Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden birisi olarak ülkemizin gücüne güç katıyoruz.

ŞEHİR EKONOMİSİ ÖNEMLİ Mİ? GELİŞTİRİLMELİ Mİ? ŞEHİR EKONOMİSİNİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kahramanmaraş’ta ekonominin gelişmesi için sanayi yatırımlarının devam etmesi gerekiyor. Bu yatırımlar için alan üretilmesi Odamızın en önemli gündem konularından birisidir. Bu meselenin çözümü için gerekli tüm girişimleri yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

Diğer yanda, tekstil sektörünün rekabetçiliğinin devam etmesi ve ihracatta pazar payını yükseltmesi adına ithalata ek vergi getirilmesi, iplik ve dokuma yatırımlarının bölgesel teşvik unsurlarından yararlandırılması konusunda çalışmalarımız sürüyor.

Kahramanmaraş’ın enerji desteği ile birlikte 6. bölge teşvik kapsamına alınması konusunu gündeme getirdik ve bunun çok büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Yatırım ve üretimde yeni, güçlü bir hamle için zemin oluşturacağını düşünüyorum.

Organize sanayi bölgelerimizin ve küçük sanayi sitelerimizin sorunlarının çözümü ve ödenek bekleyen yatırımların hızla tamamlanmasıyla üretim ve ticarette canlılık artacaktır. Bütün bu konular, Odamızın ana gündeminde yer alıyor.

Diğer yanda, ülke olarak bilgiyi ticarileştirme konusunda hızlı ve güçlü adımlar atmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş ekonomisinin büyümesi, gelişmesi adına ar-ge çalışmalarının çok büyük önemi var.

Şehrimizde 30 firmanın Ar-Ge merkezi çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki bir yıllık dönemde 15 Ar-Ge Merkezi oluşacak ve kentin katma değerli alanlardaki üretim kabiliyetini yükseltecektir. Bu sayı 2 yıl içerisinde 35-40 civarında olacaktır.

Bu merkezlerde, sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalar, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetler ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Günümüz teknolojisinde, sanayinin bir sonraki aşaması olarak düşünülen tekrarlı olmayan işlemleri yapabilecek, kendi kendine öğrenebilen yapay zeka ve yapay bilinç üzerinde çalışılıyor.

İnanıyorum ki, bu çalışmalar ve projelerimizle birlikte Kahramanmaraş Ar-Ge konusunda da önemli merkezlerden birisi haline gelecek ve ülke ekonomisine, kalkınmaya olan katkısını artırarak yoluna devam edecektir.

ŞEHİR EKONOMİSİNE EN ÇOK KATKI SAĞLAYAN SEKTÖR HANGİSİDİR

Kahramanmaraş, aldığı teşviki son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcayan girişimcileri sayesinde tekstilde, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe yüksek kapasitesi ile lider konuma ulaşmıştır. En büyük hedefi ise sanayileşmede ilk 10 şehir arasında yer almaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre Kahramanmaraş, yaklaşık 20 milyar lira toplam ciro ile ülkemizin en büyük 19. şehri konumunda bulunmaktadır. Bu cironun %70’lik bölümü tekstil ürünleri imalatı ile gerçekleştirilmektedir.

Kahramanmaraş tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Ülkemizde tekstil yatırımlarının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanmaraş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısı ile;

Tekstil sektörü ihracatının %8’ini,

Tekstil sektörü istihdamının %7’sini,

Türkiye pamuk ipliği üretiminin %36’sını,

Türkiye dokuma mensucat üretiminin %13’ünü,

Türkiye denim üretiminin %25’ini,

Türkiye örme mensucat üretiminin %12’sini karşılamaktadır.

Diğer imalat sektörlerinde ise;

Metal mutfak eşyalarının %60’ını,

Çimentonun %10’unu,

Kağıdın %20’sini karşılamakta,

Kuyumculukta Türkiye ikincisi,

Bayan ayakkabı üretiminde Türkiye ikincisi unvanına sahiptir.

KMTSO'NUN YIL İÇİNDE YAPTIĞI PROGRAMLARA KATILIM YETERLİ DÜZEYDE OLUYOR MU?

Odamız üyesi şirketlerin bilgi alma kapasitelerini güçlendirmek adına düzenlediğimiz eğitim programlarımız yoğun bir ilgi ile devam ediyor. Bu programlarla, girişimci adaylarımıza destek oluyor, dış ticaret konusunda mesleki eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bu programlarımızda, istisnalar hariç, ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. İş dünyamızın nitelikli ve güncel bilgiye ulaşımı bizim en çok önem verdiğimiz konulardan birisidir. Bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde etkinliği artırmak Odamızın stratejik hedefleri arasındadır.

Öte yanda, bu yıl, 3.sünü düzenlediğimiz Uluslararası Tekstil Zirvesi, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı, tekstil alanında dünya teknoloji devlerinin katılımına sahne olurken, geçmişten geleceğe sim sırma konulu defile programımız ile Kahramanmaraş’ın bu sektördeki küresel gücünü, üretim ve tasarım kabiliyetini daha net göstermiş olduk. Bu programlarımızı yeni dönemde de sürdürmeyi planlıyoruz.

KMTSO'NUN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATTIĞI DEĞER NEDİR?

1926 yılında kurulan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası bugün Türk iş dünyasının en seçkin, en güçlü temsilcileri arasında yer alıyor. İmalat ve hizmet sektörleriyle, meslek komiteleriyle, meclisi ve yönetimiyle Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, kaliteli ve hızlı hizmet kabiliyetini güçlendirerek yoluna devam ediyor.

Özel sektörün sorunlarını, şehrimizin ihtiyaçlarını, dile getiren, çözüm arayan, şehrimizin sanayisinden ulaşımına, tarımdan çevreye her alandaki meselelerin takipçisi olan odamız, çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir.

Ticari hayatta yaşanan sorunlar, sektörel talepler, finans alanındaki reel sektörün karşılaştığı sıkıntılar ve Kahramanmaraş’ın en iyi şekilde temsil edilmesi, odamızın ana gündemini oluşturan çalışmalardır. İhtiyacı olduğu her alanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yanında yer alıyor, hizmet yelpazemizi sürekli olarak genişletiyoruz.

Türk Eximbank Büromuz

Tahkim ve Arabuluculuk Merkezimiz

Türk Standartları Enstitüsü

Kredi Garanti Fonu

İşkur Hizmet Noktası

Üye İlişkileri Ofisimiz faaliyetlerine başlayan ve çok önemli hizmetleri üyelerimizin ayağına getiren yeni birimlerimizdir.

Önümüzdeki yıl ise;

İhracat Destek Ofisi

Türk Patent ve Marka Kurumu

İnovasyon Danışmanlık Merkezimiz kurulacak ve şehrimizin hizmetine sunulacaktır.

Ankara’da ekonomi şûralarında ve ilimizde yapılan çalıştaylarda şehrimizin yeni kamu yatırımlarından ve reel sektöre yönelik kaynaklardan, devlet desteklerinden azami ölçüde faydalanması için çalışmalar yürütüyoruz.

Önümüzdeki dönem yol haritamız olan 2019-2022 dönemini kapsayan stratejik planımızı da hazırlamış bulunuyoruz. ‘Ticari ve ekonomik işbirliği için önde gelen ağ kuruluşu olmak, iş dünyasının sözcülüğünde lider olmak, bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde etkinliği artırmak, Kahramanmaraş ve ötesinde oda markasının gücünün ve görünürlüğünün artırılması, üyeleri için mükemmel bir girişimcilik ve finansa erişim koordinasyon merkezi olmak’ hedefleriyle yolumuza devam edip, şehrimizin kalkınması, ülkemizin gelişmesi için hiç durmadan çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.