Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’nda kapanış dersini Kalın verdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2021 22:09
Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’nda kapanış dersini Kalın verdi

Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’nda ilk etabın kapanış dersini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın verdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Yeniler Öğrenci Topluluğu ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kahramanmaraş İl Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen Kahramanmaraş Diplomasi Okulu ilk etap kapanış programına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi İbrahim Kalın ‘Türk Dış Politikasının İlkeleri ve Öncelikleri’ konulu ders verdi.

Zoom uygulaması üzerinden çevirim içi olarak gerçekleştirilen programa Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi İbrahim Kalın, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Öğr. Gör. Furkan Seyithanoğlu ve genç diplomat adayları katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Üniversite olarak mesleğinde teoriyi bilen ve bildiklerini uygulamaya dönüştüren elemanlar yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizin kariyer gelişimlerini önemsediğimiz gibi kendi tarihini, geçmişini, medeniyetinin dinamiklerini tanıyan, bunları içselleştiren, geçmişten bugüne diplomasi tecrübelerinden yararlanabilen nesiller yetiştirmenin çabasını da gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’nun bu çabaya önemli katkılar sağlayan bir proje olduğunun altını çizen Rektör Can, Kahramanmaraş Diplomasi Okulu’na katılarak tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür etti.

TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu da program kapsamında kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi İbrahim Kalın ‘Türk Dış Politikasının İlkeleri ve Öncelikleri’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

“Her medeniyetin kendine özgü kelime, kavram ve kültürü vardır. Başkalarının kavram ve tanımlamalarıyla kendinizi tanımlayamazsınız.” diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Artık dünyada, diplomaside gelişmeler kartopu etkisiyle değil kelebek etkisiyle yaşanıyor. Olacakları tahmin etmek zorlaşıyor, bunun için imkân ve kabiliyetlerimizi zenginleştirmek, çeşitlendirmek ve daha dinamik hale getirmek zorundayız.” diye konuştu.

“Pergel metaforunda olduğu gibi, özde kendi dinamiklerimizi esas alarak Türkiye’nin menfaatine olan farklı birlikteliklerde gücümüzü ortaya koymalıyız.” diyen Kalın, “Türkiye dünyadaki bir toplulukla sınırlı kalmıyor, Avrupa’dan Asya’ya, ABD’den Afrika’ya, Türk dünyasından Ortadoğu’ya uzanan diplomasi faaliyetlerinin içinde bulunmayı, aynı zamanda gönül coğrafyamızı zenginleştirmeyi esas alıyoruz. Terörün her yerdeki her çeşidine karşıyız. İnanıyoruz ki hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende olamayız.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin gerek Avrupa Birliği'yle gerek Doğu Akdeniz'de gerek Orta Doğu'da Körfez bölgesinde gerek Afrika'da barış ve istikrarın hakim olduğu düzeni inşa etmek için bütün komşularıyla, stratejik ortaklarıyla, müttefikleriyle yoğun çaba içinde olduğunu, bu çabasını bundan sonra da yoğunlaştırarak devam ettireceğini belirtti.

Türkiye'nin diplomasi birikimini bölgesel ve küresel meselelerin, krizlerin çözümünde her zaman etkin kullandığını dile getiren Kalın, "Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliğiyle bu birikimi etkin şekilde bundan sonra da kullanmaya devam edeceğiz. Irak'tan Suriye'ye, Kafkaslar'dan Libya'ya ve diğer bütün bölgelere kadar Türkiye, hem coğrafyasının gerektirdiği şartlar gereği hem de ulusal çıkarlarının gerektirdiği unsurları dikkate alarak dış politikasını, insanı merkeze alan, barış ve istikrarı merkeze alan, eşit aktör ve karşılıklı saygı, çıkar ilkelerini esas alan bir dış politika vizyonuyla bundan sonra da hayata geçirmeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

Ülke gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.

Programda TÜGVA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Öğr. Gör. Furkan Seyithanoğlu, Kahramanmaraş Diplomasi Okulu projesine ilişkin bilgileri paylaştı. Projeye 950 başvuru alındığını ve 200 genç diplomat adayının belirlenen kriterleri sağlayıp mülakata girmeye hak kazandığını belirten Seyithanoğlu, mülakatlarda en başarılı olan 60 öğrencinin programa katılmaya hak kazandığı eğitim etabını 52 öğrencinin başarıyla tamamladığını söyledi.

Kahramanmaraş Diplomasi Okulunda ‘Uluslararası Medya’, ‘Türk Dış Politikasının Geleceği’, ‘Medeniyetler Tarihi ve Medeniyet Bilinci’, ‘Körfez Ülkeleri Jeopolitiği’, ‘Ortadoğu’da Toplumsal Hareketler’, ‘Terörizmin Sosyolojik Tahlili’, ‘İran’ın Bölgesel Öncelikleri ve Ortadoğu Siyaseti’, ‘İstihbarat Türleri ve Ulusal Güvenlikteki Rolü’, ‘Türkiye ve Rusya’nın Suriye İç Savaşı Sonrası Güvenlik Politikası’, ‘Doğu Akdeniz Rekabeti ve Mavi Vatan’, ‘Türkiye’nin Afrika Yatırımları ve Afrika’daki Geleceği’ konularında eğitimler verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.