Kahramanmaraş Depremlerinde Kayıp 105 Milyar Dolar: Yapılan Ödeme İse 5 Milyar Dolar!

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Eylül 2023 09:28
Kahramanmaraş Depremlerinde Kayıp 105 Milyar Dolar: Yapılan Ödeme İse 5 Milyar Dolar!
Yazı İşleri Müdürü

Hazine Bakan Yardımcısı, sigorta sektörünün ekonomiye katkısını vurguluyor. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sektörün rolü tartışılıyor.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, finans sektöründe önemli bir yere sahip olan sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün ekonomiye olan katkısının beklenenden fazla olduğunu ifade etti.

TSB Başkanı Uğur Gülen de Kahramanmaraş depremi sonrasında ortaya çıkan teminat açığına vurgu yaparak, "6 Şubat depremlerinin ardından meydana gelen kayıp 105 milyar dolar.

Yapılan ödeme ise 5 milyar dolar seviyesinde. 'Sigorta Kıymet Bilmektir' şiarımız ışığında, sigortalanmanın önemini daha iyi anladığımız şu dönemde, bu bilinci artırmada ve teminat açığının hızla kapatılmasında hepimize görevler düşüyor." diye konuştu.

2-uluslararasi-sigorta-zirvesi-basladi.jpg

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sektörün rehber kuruluşu olarak sigorta sektörünün büyümesini ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı amaçlayan 12. Sigorta Haftası'nda 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi'ni düzenliyor.

Zirvenin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik, sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün ekonomiye katkısının önemli olduğunu belirterek, ayrıca bu sektörlerin Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde Orta Vadeli Program (OVP) için de büyük önem taşıdığını söyledi.

Çelik, OVP kapsamında atılacak adımların arasında afet sigortası mekanizması, Otomatik Katılım Sistemi'nin Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne dönüşmesi, demografik değişim nedeniyle Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası ve inşaat kalitesinin yükseltilmesi için Yapı Sorumluluk Sigortası gibi önemli konuların bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca, katılım sigortacılığı ve emeklilik uygulamalarının "Katılım Finans Kanunu" çerçevesinde çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çelik, sektöre destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu da Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Sigortacılık Kanunu'nda revizelerin yapılacağını ve "Sigorta 3.0" döneminde önemli değişikliklerin gerçekleşeceğini belirtti. Eroğlu ayrıca, sektörün gelişiminin ekonominin büyümesini yansıttığını ve OVP'nin uygulanmasıyla uluslararası sermayenin sektöre ilgisinin artacağını söyledi.

Eroğlu, ayrıca beklenen Marmara depremi için çalışmaların başladığını ve zorunlu deprem sigortasının kapsamını genişletme ve enflasyon klozu eklemeye yönelik reformların yapılacağını açıkladı.

TSB Başkanı Uğur Gülen, sigortacılığın önemini vurgulayarak, teminat açığının kapatılmasının önemli olduğunu belirtti. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nin sigorta sektörünün rolünü ve gelişme fırsatlarını tartışmak için önemli bir platform olduğunu söyledi.

Zirvenin birinci gününde, sigortacıların katastrofik afetlerin etkilerini hafifletmedeki rolüne odaklanan bir panel düzenlendi. Panelistler arasında Japonya, Yunanistan, Yeni Zelanda gibi ülkelerin sigorta sektör temsilcileri ve OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin yer aldı.

Zirvenin ikinci gününde ise deprem ve dayanıklı şehirlerin inşası konuları ele alınacak, Prof. Dr. Naci Görür gibi uzmanlar da katılacak.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.