Kahramanmaraş Depreminin İhracat Üzerindeki Olumsuz Etkisini Yaklaşık 6 Milyar Dolar!

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Kasım 2023 13:55
Kahramanmaraş Depreminin İhracat Üzerindeki Olumsuz Etkisini Yaklaşık 6 Milyar Dolar!
Yazı İşleri Müdürü

Ekonomide güçlü büyüme ve artan ihracat! Türkiye'nin Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katma değerli ürün ihracatındaki artışı ve ekonomik performansı değerlendirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katma değerli ürün ihracatındaki artışı ve küresel ekonomik durumu değerlendirdi. Bolat, bu yılın ilk 9 ayında orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının payının yüzde 40,3'e yükseldiğini belirtti.

Teklifle, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, bu depremlerin ve akabinde meydana gelen depremlerin etkisiyle oluşan hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriliyor. Düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

EKONOMİK DURUM VE TİCARETTEKİ ZAYIF SEYİR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, küresel ekonomide Kovid-19 salgını sonrası güçlü bir toparlanmanın ardından bu yıl üretim ve ticarette zayıf bir seyir yaşandığını vurguladı. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, mal ticaret hacminin 2023'ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 0,5 oranında azaldığını açıkladı. IMF'nin ekim raporuna göre küresel büyüme oranının 2023'te yüzde 3'e gerilediğini ifade etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÜÇLÜ PERFORMANSI

Bolat, Türkiye ekonomisinin, dünya ülkelerinden önemli oranda pozitif ayrıştığını ve 2022'de yüzde 5,5 büyüme kaydettiğini belirtti. Bu büyümenin yaklaşık yarısının mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını ifade etti.

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Bakan Bolat, uluslararası kuruluşların Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini paylaştı. IMF'nin 2023 için Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 4'e, Dünya Bankası'nın yüzde 4,2'ye ve OECD'nin yüzde 4,3'e yükselttiğini bildirdi.

İSTİHDAM VE KAPASİTE KULLANIM ORANI

Bolat, 2020 yılı ocak ayından bu yana Türkiye'de büyümeyle paralel olarak 3 milyon 914 bin ilave istihdam sağlandığını hatırlattı. Kapasite Kullanım Oranının ekim ayında yüzde 77,4 seviyesine yükselerek bu yılın en yüksek oranına ulaştığını belirtti.

İHRACAT VERİLERİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATINDAKİ ARTIŞ

Ticaret Bakanı, Türkiye'nin ihracat verilerini de açıkladı. Geçen yıl ihracatın yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar dolara çıktığını paylaştı. Bu yılın ilk 9 ayında ise ihracatın 187,2 milyar dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, katma değerli ürün ihracatının payının yüzde 36,9'dan bu yılın ilk 9 ayında yüzde 40,3'e yükseldiğini ifade etti.

İTHALAT VERİLERİ VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

Ticaret Bakanı Bolat, ithalat verilerini de açıkladı. İthalatın yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artarak 274,4 milyar dolar olduğunu belirtti. Ağustos ayında cari işlemler açığının 619 milyon dolar olduğunu, ancak altın ve enerji hariç tutulduğunda cari işlemler hesabında 6,1 milyar dolarlık fazla olduğunu açıkladı.

İHRACAT VE İTHALATTA DEVLET DESTEĞİ

Bakan Bolat, ihracatçılara sağlanan devlet desteklerine de değindi. 2023 yılında mal ihracatı kapsamında yaklaşık 18 bin firmaya 6,6 milyar lira tutarında destek sağlandığını belirtti.

Ticaret Bakanı, Türkiye'nin hizmet ihracatındaki hedeflerini paylaştı. 2028 yılı için hizmet ihracatını 200 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe Türk müteahhitlerin üstlendiği projelerin değerini artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.