Kahramanmaraş Deprem Delaketi İçin Tüyler Ürperten Tespitler! Yıkılış Şekli, Kum Dolu Kovayı Ters Çevirmek Gibi'

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Kasım 2023 14:32
Kahramanmaraş Deprem Delaketi İçin Tüyler Ürperten Tespitler! Yıkılış Şekli, Kum Dolu Kovayı Ters Çevirmek Gibi'

Prof. Dr. Altunışık, depremde yıkılan binaların analizini sunuyor. İsias Otel ve Ebrar Sitesi'nde tespit edilen eksiklikler ve önlemler ele alınıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında, ölümlerin yaşandığı 500'e yakın binada inceleme yaptıklarını açıkladı.

Altunışık, yaptığı açıklamada, görevlendirildikleri günden beri 25 kişilik ekiple yaklaşık 7 aydır uğraştıkları yüzlerce dava dosyasından bazılarına ilişkin raporları tamamladıklarını belirtti. Ekiplerinin geniş bir şekilde çalışarak, binanın ruhsat tarihi, yapı kullanma izni, yapı denetim belgeleri, zemin ve malzeme özellikleri, projesinin yapıldığı yılda yürürlükteki yönetmeliğe uygunluğuna kadar tüm detayları ele aldığını ifade etti.

Altunışık, İsias Otel ve Ebrar Sitesi'ne ait bilirkişi dosyalarındaki raporları tamamlayarak cumhuriyet başsavcılığına ilettiklerini söyledi. İsias Otel için yaptıkları incelemede, binanın projesinin değişen yönetmeliğe uygun kontrol edilmediğini ve karot değerlerinin ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamadığını belirtti. Otelin yıkıldıktan sonraki görüntüsünü, "sanki kum dolu kovayı çevirdikten sonra kumun yayılış şekli gibi" olarak nitelendirdi.

prof-dr-altunisik-depremde-yikilan-binalara-iliskin-hazirladiklari-raporla-ilgili-bilgi-verdi.jpg

Ebrar Sitesi'nde gözlemlenen hasarların 20 blok için benzer olduğunu ifade eden Altunışık, inşaat aşamasında beton ve donatının mekanik özelliklerinde, etriye sıklaştırması, çiroz, kancalar ve benzeri donatı detaylandırmalarında önemli eksiklikler tespit ettiklerini söyledi.

Rönesans Rezidans'ın dosyasını tamamlamak üzere olduklarını belirten Altunışık, bu binanın çok önemli olduğunu ve hassas bir şekilde incelediklerini vurguladı. Binanın 3 bloklu olduğunu ve her üç bloğun da belirgin bir kattan hasar aldığını, yapılan incelemelerde malzeme özelliği ile uygulanmasında problemler olduğunu belirtti.

Depremin birinci yılı dolmadan çalışmaların tamamlanması planlandığını ifade eden Altunışık, Van depreminde yıkılan binaların verileri ile Kahramanmaraş depreminde yıkılan binaların verilerini karşılaştırarak, önemli tespitlerde bulundu. Bu karşılaştırmada, yapıların malzeme özellikleri ve donatı detaylandırmasındaki başarı oranlarının beklentilerin altında olduğunu ifade etti.

Altunışık, özellikle belirli bir yaşa sahip binaların hızlı bir şekilde incelenmesi, yeterli olmayanların güçlendirilmesi veya kentsel dönüşüme hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, gelecekte benzer afetlerle karşılaşılmaması için acil önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.