İstihdam ve ekonomide başrolü inşaat oynar
Ayşin Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yüksek, kamu yatırımları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Kamu yatırımlarının inşaat sektörünü ciddi anlamda etkilediğini belirten Yüksek, yatırımların asla duraksamaması gerektiğini belirtti.
Kahramanmaraş kent ekonomisinin gelişmesi adına sık sık kamu yatırımları mesajı veren Yüksek, ekonominin temel taşının inşaat sektörü olduğunu söyledi. Yüksek, açıklamalarında; “Ülkemiz, Yüksek genç nüfus oranıyla sürekli gelişen, geliştikçe ihtiyaçları artan ve daha yüksek bir refah seviyesine ve yaşam alanına ulaşmak için sürekli çalışan ve büyüyen bir ülke konumundadır. Ülkemizin büyümesinde, gelişmesinde, istihdamda ve ülke ekonomisine katkı anlamında, başrolü oynayan ana sektörlerin en başında inşaat sektörü gelmektedir” dedi.
İnşaat sektörünün durmasının sanayi üretimini de durduracağını belirten Yüksek; “İnşaat sektörünü niye en başa koyduk diyecek olursak, inşaat sektörü durursa sanayi üretimimiz durur, inşaat sektörünün altında 200‘ün üstünde sanayi ürünü bulunuyor. Sanayi ürünlerinin, yani kendi öz üretimlerimizin inşaat pazarında sürekli kullanılması, o sektörü de canlı tutmaktadır” ifadelerini kullandı.
YATIRIMLAR EKONOMİK CANLANMADA BAĞLANTILI
Bakanlıkların katkıları ile devam eden kamu yatırımlarının faydaları hakkında da açıklamalarda bulunan Mustafa Yüksek; “Tarımda, Tarım ve orman bakanlığının katkılarıyla, DSİ yatırımları; sulama kanalları, sulama göletleri gibi yatırımlar, ciddi anlamda tarım ekonomimizi canlandırmakta ve kurak arazilerimize can suyu vermektedir. İnşaat sektörü Ülkemizin lokomotif sektörü olan birçok sektörü de etki alanına almıştır. Ayrıca İnşaat sektörü tek başına istihdamda önemli bir yer edinmekte, Her beş kişiden biri inşaat sektöründe çalışmakta. Sektörün durması, ciddi anlamda işsizlik ve buna bağlı olarak ekonomik buhrana yol açar. Sektörü dinamik tutmak ülkemizin de dinamizmini artıracaktır. Sektör ülkemizin de olumsuz etkilendiği birçok krizi atlattı. Mesela Gezi parkı olayları, 17-25 aralık girişimleri, 15 temmuz darbe girişimi ve 10 ağustos ekonomik saldırıları. Bu olaylar ülke ekonomimize ciddi zararlar verdi. Bu zararlardan inşaat sektörü de negatif olarak etkilendi. Akaryakıt, demir, çimento sektörün başlıca ekonomik yükünü oluşturmakta. Bu girdilerin maliyetlerinin düşmesi, ciddi manada sektörü canlandıracaktır. Ayrıca Biz kamu sektörüne çalışan taahhüt firmalarını da yakından ilgilendiren, kamu yatırımları devam etmelidir. Kara yolları, DSİ, İl Özel İdarelere gibi birçok özel bütçeli kamu kurum ve kuruluşlarına ayrılan bütçeler arttırılmalı ve hız kesilmeden yatırımlara devam edilmelidir. Sürdürülebilir bir ekonomik model içerisinde, inşaat sektörü yerini her daim koruyacaktır. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin temel yapı taşı olamaya devam edecek. Ülkemiz gelişmeye devam ettikçe sektörde gelişmeye ve büyümeye devam edecektir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.