İstanbul'un iki yakası 3. kez bir araya geldi

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mart 2016 10:27
İstanbul'un iki yakası 3. kez bir araya geldi

İstanbul Boğazı'nın iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesinin kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

 İstanbul Avrupa ve Asya yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi gerçekleştirilen törenle yerleştirildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve köprü inşaatında çalışan işçiler katıldı.

BAKAN YILDIRIM: “3. KEZ BOĞAZIN İKİ YAKASINI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”
Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarihi bir an yaşandığına dikkat çekerek, “Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son parçasının kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacaklar. 3. kez Boğaz’ın iki yakasını bir araya getirmiş olacağız. Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü. Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demir yolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü özelliği var. Türkiye’de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıpta ile izlediği Türkiye’yi 2023’e taşıyacak büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz. 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Bir güzel yanı da 1. ve 2. köprüyü yabancılar yaptı Türk müteahhitleri taşerondu. Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Artık FSM’deki ağır taşıt trafiği tamamen bu köprünün üzerinden geçecek ve İstanbul trafiği bir nebze olsun rahatlamış olacak. Aslında Marmaray ile birlikte FSM’den geçen araç sayısı 12 milyon azaldı. Bu da Marmaray’ın önemini ortaya koydu. O günden bugüne 125 milyon İstanbullu Marmaray ile seyahat etmiş oldu” diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “BİRİLERİ TAHRİP EDERKEN, BİZ ÜLKEMİZİ İNŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

yavuz-sultan.jpgyuvuz-sultan-koprusu-(3).jpg
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek, “İstanbul için tarihi bir gün çünkü dünyanın en güzel şehri, boğazı ile, tarihi yarım adası ile bize emanet aziz İstanbul bu köprü ile üzerindeki yüklerinden önemli bir kısmını atmış olacak. Tarihi dokuya bir trafik yükü olmadan transit araçlar bu köprüyü kullanarak yollarına devam edecek. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Dünyada büyük yatırımlar dururken, bu yatırımlara ara vermeden sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapındaki projelerle dünya gündemine pozitif şekilde mührünü vuruyor. Ülkemiz 1 Kasım seçimlerinden sonra kazandığı siyasi istikrarlı başlayan bütün projeleri yerine getirecek ve inşallah yeni projelerle Cumhuriyet’in 100. yılına ilerliyoruz. Birileri tahrip ederken, biz ülkemizi inşa etmeye devam edeceğiz. Bu proje, dünya için de önemli bir proje. Asya ve Avrupa bir kez daha birleşiyor. Milletimiz bugün kendi mühendisleri ile, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha iki kıtaya mührünü vuruyor. İki kıtayı sadece bu köprü ile değil gönül köprüsü ile birleştirmeyi nasip eylesin” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "GEZİ OLAYLARI BAŞLADIĞINDA ‘BURASI İKİ BETON YIĞINI KALIR’ DİYORLARDI"
Törende son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. 29 Mayıs 2013’te köprünün temelinin atıldığını hatırlatan Erdoğan, “Gezi olayları başladığı zaman ‘burası iki beton yığını ile kalır’ diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi hatta ta buralara kadar geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz ‘bunları birleştireceğiz’ dedik. Bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz. Boğazdayız Marmara’ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu büyük projeleri gerçekleştirirler. İnşallah Ağustos ayında artık bütün viyadükleri ile her şeyi ile tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmara projesindeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray’dan geçmiş bulunuyor. Önümüzde Avrasya tüneli var. Avrasya tüneli inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen bu zorlukları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Bir de körfez geçişi ile ilgili dev proje de devam ediyor. Onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Bütün bunlar gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetleri düşüşü, kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Bugün burada son tabliyenin kaynağını atacağız ve süratle Ağustos ayının hazırlıkları içerisine girmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım, özel kıyafetler giyerek köprünün son tabliyesinin kaynak işlemini gerçekleştirdi.yuvuz-sultan-koprusu-(2).jpg

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.