İnşaat sektörü toparlanma sürecinde
İzomir Yapı Malzemeleri LDT. ŞTİ. Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yaşar, inşaat sektörünü derinlemesine inceleyerek sorularımıza yanıt verdi.
Yaşar; “Şehrimizdeki Müteahhitlerin birçoğu saygın insanlar, kimse zor durumda kalmak için hesapsız ilerlemedi ama hesapsız gidenler hem kendilerini hem de başkalarını mağdur ettiler. Ancak buna rağmen sektör toparlanma sürecinde” ifadelerini kullandı.
2018 AĞUSTOS KRİZİ EN ÇOK İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ. BU DURUMDA 2019 YILI NASIL GEÇTİ?
2018’in 8’inci ayından sonra sektörümüz büyük bir yara aldı. 2019 yılında bu yarayı iyileştirmek için bir zaman harcadık. Cirolar düştü, malzemelerimiz enflasyon karşısında değer kaybetti. Tüm güvendiğimiz ve büyük bildiğimiz firmalarda para döngüsü oluşmadığı için zor duruma düştüler. Faizlerin yüksek olması daire satışlarını durdurdu. Daire satışlarının durması hasebiyle para girdisinin ve döngüsünün azalması ile inşaatı yapanlar ve tedarikçiler zor durumda kaldı. Onlar bizlere ödemelerini zor yaptılar, bizlerde kendi ödemelerimizi bedel ödeyerek karşı tarafa yapmak zorunda kaldık. Bizim için 2018 ve 2019 yılının bu sürecine kadar zorlu günler geçti. Ancak şuan görüyoruz ki güven endeksi çok az da olsa yükseliyor gibi görünüyor. Ekonomiye güven ile beraber sektöre de güven geliyor. Fakat hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı düşüncesindeyim. Bundan sonra doğruya doğru gidiyoruz, herkes kendi gücü kadar iş yapmaya çalışıyor. güvenin ve düzenin çok az da olsa belirli bir noktaya geldiği düşüncesindeyim Ancak 2019’un 3’üncü çeyreğinden sonra görüyoruz ki gücü olanların ve imkanı olanların yoluna devam ettiğini ve bu insanlarında gücü kadar yoluna devam ettiğini, heyecana gerek kalmadığını hepimiz gördük. Parası olanlar işini yapıyor, parası olmayan da geriye çekildi. Az satış olacak ve bunun karşılığında az üretim olacak. Şehrimizde ki Müteahhitlerin birçoğu saygın insanlar, kimse zor durumda kalmak için gitmedi ama hesapsız gidenler hem kendilerini hem de başkalarını mağdur ettiler. Ancak buna rağmen sektör toparlanma sürecinde.
SEKTÖRDE 2020 YILI BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?
2020 yılında da bu sektörün çok büyük hedeflerinin olduğunu düşünmüyorum, ama rölanti de ilerleyeceğini düşünüyorum. Güven duvarının yıkıldığında tekrar güven duvarının bir yıl içerisinde oluşmadığını görüyorum. Sektöre güven arttığında eski yerlere geleceği kanaatindeyim. AK Parti’nin ekonomi de göstermiş olduğu bazı pozitif atılımlar sebebiyle piyasalar biraz daha düzelmeye başladı. 2020’de de aynı ekonomik dengelerle gidildiği takdirde en azından geriye gitmeyip rölanti de giderek toparlanma sürecinin olacağı ama faizlerin düşmesiyle beraber konut satışlarının biraz daha hareketleneceği ve piyasaların biraz daha iyi olacağı beklentisindeyiz.
BİR ÖNCEKİ YIL İLE KIYASLADIĞINIZDA İNŞAAT MALZEMELERİNDE NASIL BİR ARTIŞ OLDU?
Bazı inşaat malzemelerinde yüzde 100 bazı ürünlerde yüzde 150 bazı ürünlerde yüzde 70 gibi artış oldu. Son 2 yıla baktığımızda inşaat malzemelerinde ortalama yüzde 60 civarında bir artış oldu. Tabi bu beraberinde inşaat maliyetlerine yansıdı. Bugünden itibaren yeniden yapılan inşaatların 2 yıl önceki yapılan inşaatlara göre yüzde 60 daha pahalı olduğunu da zaten fiyatlar üzerinde de görebiliyoruz. Kahramanmaraş’ta stokta bulunan yeni yapılan binalarla bir yıl sonra bitecek binalar arasında yüzde 50 yüzde 60 fark var. Bugün konut alanlar çok daha avantajlı durumda olacaktır. Bu 0,99 mevzusundan sonra ki stok erimelerini zaten gördük. Herkeste çok uygun fiyatlara çok iyi daire sahipleri oldular. Ama bundan sonra daire alacakların yüzde 60 daha pahalıya daire alacaklarını görüyoruz. Maliyetler bunu gösteriyor ve bunun altında bir fiyat beklemesinler. Şuan 2018 ve 2019 yılı daire fiyatlarını gören vatandaşlarımızın dairelerini almalarını tavsiye ediyoruz. 2020 ve 2021 yılından sonra çok daha farklı daire fiyatlarıyla karşılaşacaklardır. Çünkü inşaat yapmak ve satmak çok daha zor olacak. Faizlerin makul bir yerlerde durduğu sürece bu sektör yaşamaya devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.