HİJYEN KURSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yayınlanma:
Güncelleme: 00 0000 00:00
HİJYEN KURSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen hijyen eğitimine 700 kişi katıldı.

Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Esnafına yönelik gerçekleştirilen hijyen eğitiminde, Müdürlüğümüz uzmanları tarafından, temizlik, hijyen, sanitasyon, dezenfeksiyon, gıda hijyeni, personel hijyeni, bir gıda işyerinin taşıması gereken asgari teknik hijyenik koşullar, iyi hijyen uygulamaları, gıda tehlikelerinin kontrolü ile işyerleri için iyi hijyen uygulamaları konularından eğitim verilmiştir.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘Gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar uyması gereken hijyen kurallarının, önemine vurgu yaparak, Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Esnafının eğitime göstermiş oldukları iğliden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kurs sonunda yapılan sınavda başarı gösterenlere ‘Hijyen Eğitim Belgesi’ verilmiştir.

GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

Gıda hijyeni; Herhangi bir gıdanın temizliği ve tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması demektir. Bir başka ifade ile yenilen gıdalar tüketen kişileri hasta etmemelidir. Gıdalar bazı durumlarda sağlık için zararlı olabilir.Gıdalar çevrede bulunan mikroplarla kirlenebilir ve bunu tüketilmesi ile de insanların hastalanmasına sebebiyet verebilmektedir.

  • Açıkta satılanı değil, ambalajlı gıda maddelerini tercih ediniz ve etiketlerini okuyunuz. Gıdaların ambalajları üzerinde; üretici firma adı, adresi ve tanıtıcı işareti, maddenin adı, imal ve son kullanma tarihi, mamullün çeşiti, asgari net miktarı gıdanın kullanımı ile ilgili uyarıcı bilgiler yazılı olmasına, ambalaj yüzeyinin düzgün olmasınave Tüketicinin aldanmasına neden olabilecek şifa ve besleyici özelliği olduğunu ifade edecek yazı ve işaretlerin bulunmamasına dikkat edilmeli,

  • Sebze ve meyve gibi gıdaların bol ve temiz su ile yıkanmalı,

  • Gıdaların temiz olarak, tüketilmesinde gıdaların temizliği kadar kişilenin kendisinin de temiz olmalı,

  • Gıda maddelerinin ve bunların konulduğu kap ve malzeme ile gıda maddelerinin satıldığı yerlerin temiz olmalı,

  • Çiğ olarak tüketilen gıdalar yeterince temizlenmez ise sağlık için her zaman tehlike oluşturabileceğinin unutulmamalı,

  • Sağlam, zedelenmemiş bozuk olmayan gıdaların seçilmesi ve satın alınması, hastalık yapabilecek şüpheli gıdalar, özellikle küflenmiş, rengi, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdalar kesinlikle satın alınmamalı ve yenilmemeli ,

  • Sebze ve meyveler toz ve topraklarından temizlemek için bir süre su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile bir kaç kez yıkanmalı,

  • Herhangi bir haşere ve mikrop bulunmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler ve meyveler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmeli,.

  • Gıdaların temizliğinde deterjan gibi temizlik maddeleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

  • Gıdalar,mikroplar tarafından çıkarılan hastalık yapan etmenlerle karışmasından başka dışardan diğer zehirli maddelerle kirlenmesi önlenmeli ve özellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır.

  • Bu gibi maddelerin gıdalardan uzak yerlerde örneğin depo olarak kullanılan oda veya kilerlerde etiketlenmiş olarak saklanmaları gerekmektedir.

Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten çıktıktan sonra eller sabun ile yıkanmalı ve bol su ile durulanmalıdır.                                                                                                                     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.