Hedef 29 milyar dolar! Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde özellikle Kahramanmaraş dahil 3 ilde üretiliyordu
TAİF Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, 2023'te 7.3 milyar dolarlık ağaç ürünleri ihracatını açıkladı. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde İstanbul, Kahramanmaraş, Eskişehir gibi illerde yoğun sandık, rahle, sedir ve divan üretildi.
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, bu yıl 7,3 milyar dolarlık ağaç ve orman mamulleri ihracatının gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye'nin mobilya sektörü, 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 10 büyüme hedefiyle, ekonomik büyüklüğünü 29 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı amaçlıyor." dedi.
Taklacı, mobilya ve ağaç işleri sektörünün geçmişi ve gelecek hedefleri üzerine AA muhabiri ile bir değerlendirme gerçekleştirdi.
İlk mobilyaların, Çatalhöyük'te taştan yapılan oturma grupları olduğunu hatırlatan Taklacı, Anadolu'da başlayan bu serüvenin Cumhuriyet'in ilanından bu yana büyük bir endüstriye dönüştüğünü vurguladı.
Taklacı, Cumhuriyet döneminde özellikle İstanbul, Kahramanmaraş, Eskişehir gibi illerde sandık, rahle, sedir ve divan üretiminin yoğun olduğunu ifade ederek, "Mobilya sektörü, Türkiye'nin modernleşme sürecinde önemli bir rol oynayarak günümüzde dünya devleriyle rekabet edebilecek konuma geldi." şeklinde konuştu.
Mobilya sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Taklacı, özellikle son 15-20 yılda küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısında artış olduğunu belirterek, sektörde faaliyet gösteren 38 binin üzerinde firmanın yaklaşık 380 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.
Taklacı, Türkiye'nin ağaç ve orman mamulleri ihracatının 2000 yılında 379 milyon dolar iken, 2023 yılında 7,3 milyar dolara ulaştığını söyleyerek, bu büyümenin dikkate değer olduğunu vurguladı. İhracatın en çok yapıldığı ülkeler arasında Irak, Almanya, Fransa, Romanya, İsrail, Libya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Suudi Arabistan'ın bulunduğunu belirtti.
Taklacı, Kovid-19 salgınının mobilya sektörünü olumlu etkilediğini dile getirerek, ABD, Avustralya, Polonya ve Portekiz gibi ülkelerin de ihracat listesine eklenmesinin sektör için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
Küresel mobilya sektörünün 2026 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 8,2 büyümesinin beklendiğini belirten Taklacı, Türkiye'nin ise 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 10 büyüyerek ekonomik büyüklüğünü 29 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini vurguladı.
Mobilya ve ağaç mamulleri sektöründe yerlilik oranının yüzde 88 seviyelerinde olduğunu belirten Taklacı, bu oranın aydınlatma, elektronik, metal, plastik ve kimyasal üretiminde artışla yüzde 99'a çıkabileceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin lojistik konumunun ihracat başarısı açısından büyük bir avantaj sağladığını da dile getirdi.
Son olarak, Türk mobilya üreticilerine olan güvenini ifade eden Taklacı, gerekli desteklerin sağlanması durumunda sektörün önümüzdeki 10 yılda dünya genelinde el işçiliği mobilya üretiminde öncü, sonrasında ise tüm kategorilerde dünya genelinde ilk üçe girebileceğini belirtti.
KAYNAK: AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.