GÜLKESEN: “CARİ AÇIK ENERJİ TASARRUFU İLE AZALABİLİR”

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Nisan 2015 10:30
GÜLKESEN: “CARİ AÇIK ENERJİ TASARRUFU İLE AZALABİLİR”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir Gülkesen, cari açığın kapanması için enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir Gülkesen, cari açığın kapanması için enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapılan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri 8. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Gülkesen, Türkiye’nin cari açığının enerji tasarrufu ile kapanabileceğini ifade ederek, “Türkiye’nin en yumuşak yeri cari açık. Cari açığın en önemli kalemi de ithalatı yapılan enerjidir. Enerji çok stratejik bir ürün. Çevremizdeki, bölgemizdeki olayların çoğu terörde dahil enerjinin yeniden paylaşımı yüzünden. Enerjinin olmadığı yerde kimse çatışmaya girmiyor. Para harcamıyor, kaynak ayırmıyor, dolasıyla gelecek için en önemli stratejik ürün enerji. Enerjinin en ucuz üretim şekli de tasarruf. Tasarruf çok önemli bir üretim şekli enerji de. Birinci konu olarak sanayi de kullanılan motorların dönüşümünün seçilmesi Türkiye’nin bu dönüşümünü başarı ile tamamladığını düşünürsek, çok ciddi bir enerji ithalatı azalma olacak. Üretim yapan tesislerin maliyetlerinde ciddi bir düşüş meydana gelecek” dedi.
Dünyada rekabetin çok ölümcül yaşandığı dönemde, enerji maliyetlerinin düşmesinin çok ciddi avantajlar sağlayacağını söyleyen Gülkesen, şöyle devam etti:
"Sanayicilerimizin bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Devletin verdiği teşvikler gerçekten çok önemli, bu teşvikler firmalarımız için ivme kazandıracaktır. Biz üretmek zorundayız, enerji kaynaklarımız yok. Çevremizde, belki çok yoğun kaynaklar var ama bizim maalesef enerji kaynağımız yok. Bu belki de, bazı açılardan şans gibi algılanabilir. Enerjinin nakil üssü olmak gibi son zamanlarda bir avantajımız var. Kontrol işinin enerjinin kendinden bile daha değerli olduğunu düşünüyorum. Enerji geçiş hattında olmak Türkiye’ye inanılmaz fayda sağlayacak, stratejik önemimiz bir kat daha artacak hem de gelir açısından çok ciddi bir faydası olacak. Dünyada 500 milyar dolar ihracatı hedefleyen bir ülke için sadece enerjiden gelecek gelir yetmez. Nitelikli, rekabet edebilir, ar-ge üreten ve bunlara öncelik veren ülke konumunda olmak durumundadır. Önde gitmek karlılık açısından her zaman önemli."

İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Kahramanmaraş Vali Yardımcı Erkan Bulgan ise işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti. Son yüz yılda yaşanan bir değişim olduğunu belirten Bulgan, “Son yüz yılda ve daraltırsak son 10 yılda dünyada müthiş değişimler oldu. Her alanda bu yaşandı. Bu değişimin gerisinde kalan ülkeler, tekrar toparlanmak için gereken zaman yönünden büyük bir dezavantaj yaşıyorlar. Bizim de devlet olarak hedefimiz çağı yakalamak. Hatta mümkünse çağın ötesine geçmek. Türkiye bu konuda gerçekten, çağı ıskalamamaya büyük gayret sarf ediyor. Devletten şikayet edilen konuların başında gelen süreç yönetimi e-devlet uygulaması ile ortadan kalktı. Eğitimde öğrenci, öğretmen ve aile işbirliğini sağlayamazsak tam anlamıyla başarıya ulaşamıyoruz. Aynı şekilde ekonomi ve sanayide de başarıya ulaşabilmemiz için üniversite, kamu, yerel yönetimler ve sanayi işbirliğini sağlayamazsak umduğumuz hedeflere ulaşma konusunda sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Ferhat, Malatya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, KSÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur birer sunum ve konuşma yaptı.

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.