GÖKSUNDA TIBBİ AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU BAŞLADI
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Göksun Ziraat Odası Başkanlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği ve Göksun Belediye İş Merkezinde düzenlenen “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” kursu Göksun Belediye İş Merkezinde
Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Leyla GÖKBUNAR ve Ziraat Mühendisi Hikmet KAÇAR tarafından verilecek kursta bölgemize uygun olan ve Tıbbi Aromatik Bitki gruplarına giren Soğan, sarımsak, kekik, nane, maydanoz gibi bitkilerin modern bir şekilde nasıl yetiştirileceği, iklim istekleri, sulama istekleri, besleme istekleri, hastalık ve zararlılarla karşı korunması, hasat gibi konular anlatılacak.
Bu kursu bitirenler tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilen tarla ve seralarda, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili hasat, harman, kurutma, standardizasyon, muhafaza ve işlenmesi alanlarında çalışabilecekleri gibi aynı zamanda kursu başarıyla tamamladıktan sonra alacakları belgelerle Bakanlığımızın IPARD programı kapsamında sağladığı bazı desteklemelerden de faydalanabilecekler.
Kursun açılışında bir konuşma yapan Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, ilçede tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve modernleşmesi adına çeşitli toplantılar ve eğitimler düzenlediklerini belirterek, yapılan çalışmaların sonucunda ilçemiz çiftçilerimizin modern tarım ve hayvancılık projeleri uygulamaya başladıklarını, ilçede bitkisel üretim açısından elma ve çilek yetiştiriciliğinin gün geçtikte geliştiğini ve bu gelişmenin bölgeye uygun diğer bitki çeşitlerinde de olması gerektiğini belirtti.
Göksun Belediye Başkanı Yard. Doç. Dr. Ramazan HURÇ ise konuşmasında tarımsal eğitimlerin önemini ve gerekliğini ifade ederek günümüzde karlı bir tarımsal üretim için çiftçilerimizin tarımsal desteklemeleri yakından takip etmelerinin ve verilen desteklerden faydalanılabilecek koşulları sağlayarak tarım yapmaya çalışmalarının gerektiğini belirtti.
Kursun açılış konuşmasını yapan Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İlçe Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizin atadan kalma bilgilerin olduğu geleneksel yöntemlerle tarım yapmasının yerine, modern tarım tekniklerini öğrenmesi ve bu anlayışın yaygınlaşması için çalıştıklarını, bunun için tarım ve hayvancılık alanında kurs, çiftçi toplantıları ve uygulamalı arazi eğitimi gibi birçok etkinlik düzenlediklerini belirtti. Tıbbi ve Aromatik Bitlilerin diğer kültür bitkilerinden farklı olarak; ilaç, kozmetik, tatlandırıcı, koku giderici, baharat gibi bir çok kullanım alanı olduğundan birim alandan getirisinin fazla olması, yoğun emek tarımı yapıldığından ciddi bir istihdam sağlaması ve yetiştirmede ekolojik koşulların kalite üzerine etkisinin fazla olmasından dolayı her yerde tarımı yapılamadığından ihraç potansiyeli yüksek bitki gruplarını oluşturma gibi özellikleri olduğunu belirten KIRAÇ, ilçede yetişen elma, çilek, fasulye gibi bitkilerde ilçenin iklim özellikleri nedeniyle aroma bakımından üstün durumda olduğunu, ilçe koşullarında yetişen nane, kekik, reyhan, sarımsak, soğan ve maydanoz gibi tıbbı aromatik bitkilerde de bölgeye has bu aroma özelliğinin benzer özellik gösterdiği söyledi. Kıraç, batı İllerimizde birçok ihracatçı firmanın özellikle 1200 m’den yüksek rakıma sahip kesimlerde çiftçilerle sözleşme yaparak bu bitkileri ektirdiklerini ve daha ürün çıkmadan pazarının hazırlandığını, ilçede bu bitkileri üretenlerin ve dolayısıyla üretim alanlarının artırılmasıyla beraber ilçemizde batıda olduğu gibi sözleşmeli tarım modelini gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
Göksun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa YILDIRIMER ise Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursunun günde 4 saatten toplam 104 saat olarak verileceğini, kursa toplam 65 kursiyerimiz kayıt yaptırdığını belirterek, kursu bitirenlerin çalışma alanları hakkında bilgiler verdi.
Göksun Ziraat Odası Başkanlığının kursa teşrif eden ilçe protokol üyeleri ve kursiyerlere ikramlarıyla devam eden program Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE’nin Göksun’lu çiftçilerin özelliklerini ilçede tarımsal anlamda karşılaşılan sorunlarını anlatan kapanış konuşmasıyla son buldu.
Kursun açılışına Göksun Kaymakamı Ali Hamza PEHLİVAN, Göksun Belediye Başkanı Yard. Doç. Dr. Ramazan HURÇ, Göksun Cumhuriyet Başsavcısı Harun GÜVEN, Göksun Emniyet Müdürü Ali UZUN, Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kazım Alagöz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sait ŞAHİN, Göksun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa YILDIRIMER, Göksun Ziraat Bankası Müdürü Fatih AY, Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri, eğitmenler ve kursiyerler katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.