Geliştirilen projeler ile üretim başarısı artacak
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun Kahramanmaraş’ın her dönemde üretimi öncelik haline getirdiğini vurgulayarak, “Üretimdeki başarıyı artırmak ve katma değeri yükseltmek adına sektörel projelerimiz var” dedi.
Zabun, şehrin uluslararası işbirliğini güçlendirmek adına özel sektörde destekler verdiklerini söyledi.
Ülkenin 3. Çeyrekteki büyüme rakamı pozitif bir ivme olarak değerlendiriliyor sizdeki karşılığı nedir?
Türkiye ekonomisi üst üste üç dönem küçülme yaşadı. Ardından, Türkiye gibi güçlü bir ülkenin asla yetinmeyeceği ama en azından umutlarımızı yeşerten bir büyüme oranı ile pozitif havaya büründü. Aslında ekonomide niceliksel büyümeden çok kalkınmaya geçmenin yollarını aramalıyız. Uzun yıllardır söylediğimiz bir konu bu. Üretim ve ihracatla büyüme modeli. Kahramanmaraş bu konuda iyi bir örnek oluşturuyor. Her dönemde üretimi öncelik haline getiren bir kent Kahramanmaraş. Şimdi artık ar-ge ve tasarım konusunda da model kent olarak yoluna devam ediyor. Bu da sürdürülebilir büyüme için gerekli olan kalkınma modelini güçlendiriyor.
2018 Ağustos krizinden bu yana ülke ekonomi olarak zor bir dönemden geçti bu durum göz önüne alındığında 2019 ekonomisini nasıl değerlendirirsiniz? Pozitif ve negatif olarak en çok etkilenen sektörler nelerdir.
Ekonomide en kötüyü geride bıraktığımızı ve toparlanma sürecine girdiğimizi düşünüyorum. Kur atakları ile yara alan ekonomimiz, edindiği derin tecrübelerle birlikte derinliğini artırıyor.
Beklenti anketleri bunu doğruluyor. Üretim hacmine ilişkin beklentiler artış yönünde. İç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler ise güçlenmiş durumda. Sabit sermaye yatırım harcaması ile gelecek üç aydaki istihdamda artış bekleyenler lehine olan seyir de güçlenerek devam ediyor. Sanayideki genel seyir konusunda da iyimser beklentilerin yükseldiğini görüyoruz. Bunların tamamı yüreğimize su serpen gelişmeler ve 2020 yılı için de önemli.
Özetlemek gerekirse KMTSO 2019 yılında neler yaptı?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin kurumsal kapasitesini ve üretim, marka, ihracat kabiliyetini güçlendirmek hedefleriyle önemli çalışmalarımız oldu. Kahramanmaraş’ın üretimdeki gücünü ve rekabet yeteneğini artırmak için fuarlar düzenledik. Yerli ve yabancı katılımcılarla, şehrimizin ticaret ağlarını genişletmek için çaba sarf ettik. Ancak bundan daha önemlisi şehrimizin kültürel ve doğal zenginliklerini tanıtmak amacıyla, ülkemizin birçok ilinde gerçekleştirilen organizasyonlarda güçlü bir şekilde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik. Şehrimizin en büyük ihtiyacı daha çok tanınır olmak ve turizmin gelişmesi. Bunu başarabilirsek şehrimize, ekonomimize, esnafımıza çok önemli katkıları olacak. Şehrimizin değerlerini bilinir hale getirerek zengin kültürümüzü turizm hedeflerimizle buluşturmanın gayreti içinde olduk.
Yerel ekonominin güçlenmesi ülke ekonomisini daha güçlü kılacaktır. Bu konuda KMTSO’nun yerel kalkınmayı desteklemek adına yürüttüğü bir çalışma var mı? Bu konuda konunun muhataplarına destek ve tavsiyeleriniz neler olur?
Bizim hedefimiz şehrimizin rekabet gücü yüksek ve modern altyapısı ile dünya kenti olmasıdır. Bunun için gerekli olan tüm çalışmalarımızı belli bir plan çerçevesinde uyguluyoruz. Üretimdeki başarıyı artırmak ve katma değeri yükseltmek adına sektörel projelerimiz var. Her sektörün ihtiyaç ve sorunları faklı. Bunun için kimi sektörlerde ivme kazandıracak altyapı projeleri, kimi sektörlerde ise ileri düzey tasarıma yönelik çalışmalar destekleniyor. Önümüzdeki dönemde önceliklerimizin başında çevre hassasiyeti ve endüstriyel simbiyoz uygulamaları (şirketlerin birinin atığının diğeri için hammadde olduğu bir işbirliği yapısı) uygulamaları gelecek.
Kahramanmaraş başta Tekstil, Metal Mutfak eşyası, Dondurması gibi sektörleri ile yaklaşık 90 ülkeye farklı ürünler ile yapmış olduğu ihracat ile öne çıkmakta, Yaptığınız ticari ziyaretler doğrultusunda Kahramanmaraş’ın şehir dışı ve yurtdışındaki karşılığı nedir?
Kahramanmaraş dünya pazarlarında güçlü bir konuma sahip. 125 ülkeye ihracat faaliyetimiz var. Bu sayı her yıl artarak devam ediyor. Bu sektörlerimizin pazarlardaki payını artırmak için yurtdışı etkinliklerimiz devam ediyor. Hedef pazar ve hedef fuar belirlemek suretiyle üyelerimizin ihracat pazarlamasında yolunu açmak için gayret gösteriyoruz. Dünyanın birçok bölgesinde önemli fuarlarda şirketlerimizin varlığı artıyor. Rekabet ve teknoloji bakımından çok güçlü ülkelerle yarış halinde olan değerli firmalarımız var. Bunu destekleyerek şehrimizin uluslararası işbirliğini güçlendiriyoruz.
Ülkenin içindeki en önemli sorunlarından bir tanesi GÜVEN duygusunun son zamanlarda zedelenmiş olması, ekonomiye güven konusunda neler söylersiniz?
İş dünyası olarak ekonomiye ve milletimize güvenimizi hiçbir zaman kaybetmedik. Piyasalardaki azalan güven duygusunun yeniden güçlenmeye başladığını görüyoruz. Bu anlamda, eğilim anketleri daha fazla dikkat çekmeye başladı. Reel Kesim Güven Endeksinin son zamanlarda sürekli yükselmesi gözlerden kaçmıyor. Bu da bize gelecek için güçlü sinyallerin varlığını net olarak gösteriyor.
KMTSO’nun çalışmaları ve gayretlerine bakıldığında, şehrin ve ülkenin kalkınması ve gelişmesi adına büyük bir mücadele içerisinde, odanın hedeflerinde neler var?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, yaklaşık 10 bin üye şirketin politika ve yönetim bakımından çıkarlarını temsil ediyor. İş dünyasının sesi olarak Kahramanmaraş’ta ekonomik refahın ve yaşam kalitesinin artırılması için hizmet ediyoruz. Bu itibarla, ticari ve ekonomik işbirliği için önde gelen ağ (network) kuruluşu olmak, iş dünyasının sözcülüğünde lider olmak, bilgi, danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde etkinliği artırmak, Kahramanmaraş ve ötesindeki Oda markasının gücünün ve görünürlüğünün artırılması, üyeleri için mükemmel bir girişimcilik ve finansa erişim koordinasyon merkezi olmak hedefleriyle oluşan bir genel çalışma planımız var. Bu planı uygulayarak ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz.
2020 yılı ekonomisi için beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir?
2020 yılının bu yıldan daha pozitif bir görünümü olacağına inanıyorum. Reel kesimin ve finans dünyasının beklentileri olumlu yönde gelişmeye devam ediyor. Küresel piyasalarda, ülkeler arası siyasi çatışmaların temelinde yatan ekonomik sisteme hakim olma isteği ve bu paralelde oluşan "ticaret savaşı" gelişmeleri, 2019'da piyasaları ve ekonomik kararları etkileyen temel konular, 2020 yılında ateşine düşürerek devam edecektir. Türkiye bu süreçten en karlı şekilde çıkma politikasını geliştirerek yoluna devam edecek. Yurtiçinde enflasyon ve faiz ilişkisinin dengelenmesi adına aktif politikaların süreceğine inanıyorum. Buna ihtiyaç var. 2020 için bir büyüme tahmini yapmak zor olsa da 2019’dan daha olumlu bir yıl olacağını kestirmek mümkün.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.