FİDYE ÇETESİNE FİLM GİBİ OPERASYON
Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası iki yıl önce Türkiye’ye sığınan ve Kahramanmaraş’ta ticaretle uğraşan 5 çocuklu Hüsrom ailesinin, 20 gün önce kaçırılan 10 yaşındaki çocukları Yezen Hüsrom polisin film gibi operasyonuyla kurtarıldı.
Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası iki yıl önce Türkiye’ye sığınan ve Kahramanmaraş’ta ticaretle uğraşan 5 çocuklu Hüsrom ailesinin, 20 gün önce kaçırılan 10 yaşındaki çocukları Yezen Hüsrom polisin film gibi operasyonuyla kurtarıldı.
Şehit Evliya Mahallesi’nde ikamet eden Muhammed ve Fatma Hüsrom çiftinin ortanca çocuğu Yezen, 31 Ocak’ta babasının bakkal dükkanından ekmek alıp eve gittiği sırada ortadan kayboldu. Kaybolan çocukları Yezen’i tüm çabalara rağmen bulamayan Hüsrom ailesi, polise kayıp başvurusunda bulundu. İhbar üzerine harekete geçen polis, il merkezinde ev ve iş yerinde yaptığı aramada sonuç alamadı. Arama çalışmaları sırasında kimlikleri belirsiz kişiler, 9 gün sonra Suriye telefon hattı üzerinden Muhammed Hüsrom’u arayarak 100 bin dolar fidye karşılığında oğlu Yezen'i serbest bırakacaklarını, aksi halde oğlunu işkenceyle öldüreceklerini söyledi.
Fidye çetesi tarafından 5'er gün arayla aileyi arayarak, para istedi. Baba Hüsrom’un o kadar parayı ödeyeceğini söylemesi üzerine çete üyeleri, Yezen Hüsrom’un görüntüsünü çekip babası Muhammed Hüsrom'a göndererek fidye tutarını 75 bin dolara indirdi.
Baba Muhammed Hüsrom’un tekrar polise bilgi vermesi üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde 20 kişilik özel bir tim kurdu. Polisler, ailenin arandığı telefon numarasının 5 günde bir açılmasının şebeke üyelerinin Türkiye'ye giriş çıkış yaptıkları nedeniyle kapalı olabileceğinden şüphelenerek sınır hatlarına çıkan otoyollardaki Plaka Tanıma Sistemi'nin (PTS) kamera kayıtlarını incelemeye aldı.
Ekipler, söz konusu otomobili Adana ile Mersin'in Erdemli ilçesinde ikişer, Kahramanmaraş’ta ise 3 farklı adrese saptadı.
Otomobildekilerin uğradığı 7 adresi takibe alan polisler, Yezen Hüsrom'un Mersin'in Erdemli ilçesindeki bir apartmanın bodrum katında tutulduğunu belirledi. Bunun üzerine harekete geçen polis, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş'ta belirlenen 7 farklı adrese sabaha karşı özel hareket polislerinin de desteğiyle eş zamanlı baskın yaptı. Operasyonda Mersin'in Erdemli ilçesindeki bodrum katında alıkonan Yezen Hüsrom, yer yatağında uyuyan Suriye uyruklu Yusuf Mizdar (26), Tarık kavukçu (45) ve Ali Ali’nin (34) yanlarında bulundu.
Evdeki Yusuf Mizdar, Tarık kavukçu ve Ali Ali, Mersin'deki diğer adreste Shadi Alabey (32), Adana'daki 2 adreste şebeke lideri Muhammed Alali (55) ile oğlu Mahmut Alali (25), Kahramanmaraş'ın Mağralı Mahallesi'ndeki 3 adreste yapılan baskında ise Suriyeli Hüsrom ailesini izleyerek şebekeye bilgi aktardığı belirtilen Muhammed Albulvahit (47), Ali Abdulvahit (39) ve Hüseyin Abdulvahit (45) gözaltına alındı.
Suriyeli Yezen Hüsrom, polisler tarafından Kahramanmaraş'a getirilerek Emniyet Müdürü Servet Yılmaz'ın makamında ailesine teslim edildi. Hüsrom ailesi, çocuklarına kavuşmasıyla gözyaşlarına boğuldu.
Muhammed Hüsrom, emeği geçenlere teşekkür ederek, şüphelilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Hüsrom, “Benim bakkal dükkanım var. 20 gün önce dükkandan eve ekmek götürürken yolda kaçırmışlar. Bir çete, bir grup tarafından çocuğumu arabaya yüklemiş götürmüşler. 75 bin dolar fidye istediler. Parayı vermez isem çocuğuma işkenceler yapıp görüntüleri göndeririz dediler. Parayı alacaklarını söylediler. Polise falan başvurursanız çocuğu öldürürüz dediler. Ben 2 yıldır Kahramanmaraş’ta yaşıyorum Türk polisine güçlü olduğunu çok iyi biliyorum. Polise başvurdum. Bana çocuğumu getiren Türk polisine teşekkür ederim” dedi.
KaçırılanYezen Hüsrom ise, “Ben evde yatarken geçen akşam polisler geldi. O anda çetelerden biri benim üzerime yattı, beni sakladı. Bende aralarından polislerin sayesinde çıktım. Kurtuldum çok şükür” dedi.
3 ilde 7 adrese yapılan eş zamanlı baskınlarda gözaltına alınan Suriye uyruklu 9 şüpheli, sorgulanmak üzere Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. İlk sorgularında suçlarını kabul eden şebeke üyeleri, Yezen Hüsrom'u Dubai'de yaşayan işadamı dedesi Halit Hüsrom'dan para almak için kaçırdıklarını söyledikleri öğrenildi. Şebeke üyeleri, Türkiye'de yaşadıklarını, Suriye hattından ise belirli aralıklarla Hatay'ın Öncüpınar Sınır Kapısı yapkınlarına giderek oradan aileyi telefonla arayıp Suriye'de oldukları izlenimi vermeye çalıştıklarını anlattı. Emniyet Müdürlüğü'nde sorguları süren Halep merkezli şebeke üyesi 9 şüpheli, işlemlerinin tamamlanmasının ardından 'Çocuk kaçırma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit, işkence ve şantaj' suçlarından adliyeye sevk edilecek.
KAYNAK: İha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.