Eski Sanayi Sitesi esnafı dert yandı...
2013 yılında karar alındığından bu güne Menderes Mahallesi’nde hiçbir işlem yapılmadı. Aksine mahalle sakinleri eski yapılardan dolayı evlerini terk etti. Esnafların üretim alanları artık yetmez oldu. İşte esnafların açıklamaları.
İNSANLARIN ÖNÜNE NET BİR ŞEY KONULMADI
Fatih Peker - Eski Sanayi Esnafı
2013 yılında bir davet üzerine Belediyenin kurduğu kentsel dönüşüm merkezine gidip tek tek görüşmeleri yaptık. O zamanda bize afaki ve mantık dışı teklifler edildi. Ama süreç içerisinde bunlar bize izahı ile beraber ikna etmeye çalıştılar. 2013 yalının 6. ayında davetiye gönderdiler. 2013 yıl sonunda da buranın yıkılacağını ve terk etmemi istediler. O günden bu güne buranın kentsel dönüşümü ile ilgili olarak karşımıza kimse gelmedi. Herhangi bir muhatabımız yok. Burası resmen unutuldu diyoruz. Mahallemizin en büyük sorunlarından bir tanesi doğalgaz. İkincisi de iş güvenliğimiz. Gecenin bir yarısında geliyorsunuz burada madde bağımlıları geziyor. Doğalgaz ile ilgili de ARMADAŞ’a gittiğimizde buranın kentsel dönüşümde olduğunu ve altyapı yapamayacaklarını söylüyorlar. Benim geçen kış sezonundaki elektrik faturam ısınmadan kaynaklı bin 200 liranın altına düşmedi. En büyük giderimiz elektrik oldu. Bu doğalgaz olsaydı yarı yarıya düşecekti.
Bölgede mağduriyetten fazlası var. Kentsel dönüşüm kararından sonra burada bir hareketlilik başladı. İnsanlar burayı atıl durumda gördükleri için burayı satmayı düşündüler sanayinin içinden çıkmak isteyenler vardı. Bölgede tapu sorunu ve parsel kaymaları var. İnsanların önüne net bir şey çıkarılmadı. Hala umut fakirin ekmeğidir diyerek bekliyoruz. Sonuç olarak 6 ay hızlı geçen dönemden sonra kimse burayı almaz, satmaz ve yüzüne bakmak oldu. Yakınımızda satılık yer var 2 senedir müşterisi yok. Burada hem oturanlar hem de esnaflar ciddi anlamda mağdur. 5 yıldır kapımızı çalan yok. Seçim zamanında karşımıza çıkıyorlar, ziyaret ediyorlar.
Şu anda Trabzon caddesine harcanacak paranın bu kadar büyük olmasına gerek yok. Otoparklar yaptık, sosyal alanlar yaptık. Eski Sanayinin kentsel dönüşüm projesinin içerisinde zaten bütün bu otopark ihtiyacını karşılayacak projeler vardı. 20 metre önünde dünyaya mal olmuş, şehrin can damarı bir Trabzon caddesi var, 20 metre arkanda madde bağımlılarının yatağı var. Dükkanlarımıza hiçbir işlem yapamıyoruz. Çünkü hepsi ölü yatırım oluyor. Bu durumun Kahramanmaraş’ımızın kötü kaderi olmasın. Ön caddedeki esnaflarımız kiraların yüksekliğinden bahsediyor. Burası kentsel dönüşüme alınsın ve yeni işyerleri yapılsın. Hem vatandaş hem de esnaf kazansın.
Ahmet Bozdağ - Motor Tamir Ustası
MENDERES MAHALLESİ YENİ YÜZÜNE KAVUŞMALI
Kahramanmaraş’ta eski motorlar yasaklandıktan sonra bizde Ağaç kesim motoru işine başladık. Aynı zamanda çim biçme makinalarına da bakıyorum.
2013 yılından beri proje olduğu gibi duruyor, Hiçbir şekilde belediyenin bir girişimi olmadı. Bu projede gelip bizi bilgilendiren de olmadı. Eski belediye başkanı bir proje sundu. Bu projede esnafa bir yer göstermiyorlardı esnaf kendi başının çaresine bakacaktı.
Menderes mahallesi Kahramanmaraş’ın atar damarı Trabzon caddesinin arkasında bir mahalle. Merkezi bir konuma sahip. Ama gelip baktığın zaman yıkık eski yapılara sahip. Buranın bir an önce sistemli bir şekilde kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerekiyor. Mahallenin yeni yüzü Kahramanmaraş için bir kazanç olacaktır. Esnafımızın mağdur olmaması için yetkililerin önceden dükkan yerleri vermesi gerekmektedir.
Eyüp Kapudere - Bakırcı Esnafı
ESNAFLAR MAĞDUR EDİLMEDEN PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ
Menderes mahallesi eski sanayide1992’den beri esnaflık yapıyorum. 2013 yılında planlanan Kentsel Dönüşüm projesi için hiçbir adım atılmadı. Bu mahalle Kahramanmaraş’ımızın merkezi konumunda eski bir sanayi sitesi. Mahallenin sistemli bir şekilde kentsel dönüşüme alınması gerekiyor. Bunu yaparken belediyemizin il olarak buradaki esnaflara yeni yerler tahsis etmesi gerekli. Bu anlamda esnaflarımız mağdur edilmeden çok güzel bir proje hayata geçecektir.
Buranın yıkılacağı zamanlar yeni sanayi sitesindeki kiralar yüzde iki yüz oranında zamlandı. Buradaki esnafın durumu bellidir, gidip yeni sanayide yüksek meblağlara dükkân kiralayamaz. Buradaki esnaflar şuan bulunduğu yerlerde yıllık cüzi bir miktara oturuyorlar. Buna konuda işin en büyüğü belediyelerimize düşüyor.
Burada asıl iş sivil toplum kuruluşlarına ve odalara düşüyor. Seçim zamanı günde 10 kere uğruyorlardı. Seçim biti uğramaz oldular. Seçim zamanı sık sık uğrayanları normal zamanlarda da bekliyoruz.
Mustafa Polat - PVC ve Cam balkon Esnası
BU MAHALLE ÖNEMLİ BİR TİCARET MERKEZİ
Bu mahalleye geldiğimizden beri bir çalışma ve bir tebligat elimize ulaşmadı. Sadece kulaktan dolma laflar duydum. Buranın ticaret merkezi olması çok daha güzel olur. Çarşıya yakın bir konumda. Bizim gibi esnafların burada değil de yeni sanayide olması gerekir. Yeni sanayide yer yok ve oranın kira fiyatları biraz yüksek. Küçük imalatçıların yer sıkıntısı var kiramız yüksek kazancımız az.
Menderes mahallesi şehrin göz bebeği konumunda. Dışarından gelen turistlerimiz şehrin göbeğinde eski bir sanayi sitesi görmek istemez. Yakın zamanda projenin hayata geçmesi gerekiyor. Menderes mahallesindeki eski sanayiye göçmenler yerleşti. Maalesef burada ben şunu görüyorum, bizim halkımızda duyarsız. Gelen yerli halkımız burada kira sözleşmesi yaparken dükkân sahibi sözleşmeye herhangi bir anlaşmazlık halinde Ankara hukuk mahkemesi yetkilidir diye bir ibare koyuyor. Âmâ göçmenlerde böyle bir durum söz konusu değil.
Menderes mahallesi çok önemli bir ticaret merkezi konumunda ama trafiğinden, temizliğinden tutun üretim alanlarında birçok sıkıntı yaşıyoruz.
Akif Dağ - Terzi Esnafı
MAHALLENİN SİSTEMLİ BİR ŞEKİLDE YIKILMASI GEREKİYOR
Müşterilerimden aldığım duyumlara göre burası yıkılacak diyorlardı. Bana soruyorlardı bende bu konuda bilgimin olmadığını söyledim. Menderes mahallesi Kahramanmaraş’ın göbeğinde bir mahalle diyebiliriz. Çok eski yapılara sahip ve şehrin görüntüsünü bozmakta. Buranın yıkılması gerekiyor. Belediyemiz buranın planını yapıp buradaki esnafları mağdur etmeden burayı kentsel dönüşüm kapsamına alıp güzel bir iş sitesi haline getirmelidir.
Eskiden burada SGK hastanesi vardı buranın yıkımı gerçekleşti ve buranın şuanda boş olduğunu görüyoruz, bu gibi boş yerleri belediyemizin güzel bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Benim bu mahalledeki 4.yılım. Burada belirli bir müşteri potansiyelim var çalıştığımız belirli mağazalarımız var. Buranın yıkılması için önce Belediyemizin burada esnafa gelip projeyi sunacak ve esnafının mağdur olmaması için bize burada dükkan vereceğiz deyip ikna etmesi gerekiyor. Buranın sistemli bir şeklide yıkması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.