EPDK duyurdu: Elektriğe yüzde 38 zam! Ne zaman geçerli olacak?

EPDK'nın açıklamasına göre elektriğe yapılan yüzde 38'lik zam, enerji maliyetlerindeki artışı yansıtıyor. Zam, enflasyona sınırlı bir etki yapacak gibi görünüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Haziran 2024 15:52
EPDK duyurdu: Elektriğe yüzde 38 zam! Ne zaman geçerli olacak?

EPDK'nın açıklamasına göre elektrik fiyatlarına büyük bir zam yapıldı. Yeni tarifeler 1 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Mesken aboneleri için yüzde 38, tarımsal faaliyetler için yüzde 30, kamu ve özel hizmetlerde düşük kademe için yüzde 38, yüksek kademe için yüzde 20 oranında zam yapıldı. Bu zam kararı, enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle alındı.

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki sübvansiyonlar, Covid-19 salgını sürecinde vatandaşları korumak amacıyla uygulanan politikalar kapsamında devam ediyor. 2022 ve 2023 yıllarında toplamda 95,8 milyar lira sübvansiyon sağlanırken, bu yıl için ise 240 milyar liralık bir kaynak ayrıldı.

Bu uygulamalarla birlikte, elektrik tarifelerinde Eylül 2022'den beri bir artış yapılmamıştı. Ancak bu son zamın enflasyona sınırlı bir etkisi olması bekleniyor. Analistler, mesken tarifesindeki değişikliğin temmuz ayı enflasyonuna etkisinin 0,53 puan, 2024 yıl sonu enflasyonuna ise 0,67 puan düzeyinde kalabileceğini öngörüyor. Ticarethane tarifelerindeki artışın ise yıl sonu enflasyonuna 1,1 ila 1,2 puan arasında etki yapması bekleniyor.

Kaynak: Haber merkezi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.