Emlak sektörünün yeni bir yönetmeliğe ihtiyacı var
Emlak sektörünün yeni bir yönetmeliğe ihtiyacı var
Anadolu Emlak İşletmecisi Hamit Çınkır, Emlak Sektöründeki güvenin maksimum seviyeye çıkartılması ve sektörün kaliteli hizmet vermesi için mevcut yönetmeliğin yeniliğe ihtiyacı olduğunu savundu.
Çınkır, Her insanın bu işi yapamayacağını belirterek, Emlak Sektörü yapmak isteyen insanların en azından bir diplomalarının veya emlak sektörü ile ilgili eğitim aldığına dair belgelerinin bulunması gerektiğini söyledi.
Yeni İmar Kanunundaki değişikliklere de değinen Çınkır, Stüdyo dairelerin m2 başına kar marjının yüksek olduğunu ve yapımlarının engellenmesinin doğru olmayacağını vurguladı.
Çınkır: “Emlak sektörü ile yeni bir kanun çıkarılmalı, herkesin bu mesleği yapabilme kriterleri belirlenmeli. Kolay yapılabilir değil, yasal sınırları kanunlarla belirlenmiş ve bir yönetmenlikle çalışma şartları belirlenmiş olmalı. Emlak Sektörü Her ferdin kolayca açabileceği, ve sadece maliyeye kayıtlı olarak açılabilen bir meslek grubu oldu. Artık her türlü meslek grubu bu işi kendi başka sektörden de olsa, emlak aracılık hizmeti yapıyor. Tabi ki Buda piyasada kalitesiz bir hizmetten kaynaklanan bir sürü suistimal konulara ışık tutmakta. İşini layiki ile yapan meslektaşlarım bundan çok zarar görüyor. Her şeyin başı eğitim eğitim eğitimden geçiyor. İmar kanunun da yapılacak değişiklikler sadece binanın boyasına takılı kalıyorsa, demek ki bunlar bu işi dikkate almıyor demektir. Öncelikle Kahramanmaraş'ın imarını sil baştan yapacaksın, çok çarpık bir kentleşmeye gidiyoruz. Boyasına değil de bölge bölge zemin etüdünden başlayarak bölgesel aynı oranlarda ve aynı yükseklikte binaların yapılması gerekiyor, bakıyorsun binanın biri 11 katlı yanındaki beş katlı buna izin vermemeli, hepsi aynı yükseklikte ve şık tasarımlarla şehrin görünüşünün değişmesi gerekir. Şehrimize aşırı turizm çeken bir bölge olmadığı için binaların boyası aynı olsun, insanları bazı zevklerden mahrum bırakmamalıyız. Bu idarecilerin inisiyatifine kalmamalı.
YASAKLARLA BİR YERE VARAMAYIZ
İmar Kanununda getirilen yeni düzenlemeler ile birlikte Stüdyo daire yapımlarının önü kapanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Hamit Çınkır, Yatırımların önünün açılması gerektiğini söyledi.
Sektör olarak dijital ortamdan yeteri kadar yararlanılmadığını da söyleyen Çınkır, Yeni Kanunların yapımında eleştirilere meydan verilmemesi gerektiğini belirtti.
Çınkır: “Stüdyo daireler bir ihtiyaç ama herkes bunu yapıyor, belli bir kriter Yok, üstelik maliyetler düşük m2 satışı yüksek karlı bir yatırım, yasaklarla hiç bir yere varılamayacağını öğrenmemiz gerekir.
Yasaklar sadece istekleri artırır, cazibe merkezi olur. Ben yasakçı zihniyetlere karşıyım, ama bunun da belli standartı olmalıdır.
Emlak sektöründe de sadece yatırımcı yı sen bunu yapma ancak şunu yaparsın demek olmaz, şehrimiz artık büyürken böyle ihtiyacı olan karlı bir yatırımı yasaklamak doğru olmaz.
Kira getirisi iyi olan bir daire türü stüdyo daireler.
Bundan herkes faydalanıyor, herkesin almasını tavsiye ederim, tabi ki her yerden değil, güvenilir sağlam firmalardan almak gerekir.
Kamu emlak sektörünü ilgilendiren konulara bir an önce çare bulmalı. Şayet bugün çare bulmazsan yarın çok geç olabilir. Şu mantıktan vazgeçilmelidir. Zamanı gelirse yapılır kelimesi o işin yapılmayacağı anlamını taşır. Bizim en büyük sıkıntımız sek törel bazda Halen dijital verileri maalesef kullanamıyoruz, Teknolojiyi kullanan personelin yetiştirilmesi gerekir. Halen bürokratik engelleri tamamen kaldırılmış değil, Kanunlar yapılırken eleştiriye meydan vermemeli. Kanun yapıyorsun çok güzel de oluyor fakat eski zihniyet halen devam ediyor.Bir kanunu çıkarırken kendi personelini de eğiteceksin, eğitmezsen bu kanun sadece çıkmış olur, aynı eziyetler devam eder.
2017 YILININ İLK ÇEYREĞİ DURAĞAN GEÇTİ
İnşaat ve Emlak Sektöründe 2017 yılının ilk çeyreğini durgun geçirdiklerini belirten Çınkır, 2017 yılının ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde de herhangi bir potansiyel büyüme gerçekleşmesini beklemediğini söyledi.
Çınkır: “2017 ilk çeyreğinde baktığımız da inşaat ve emlak sektöründe bir gerileme olduğu aşikar. Ama bu demek değildir, üretim devam ediyor ama emin adımlarla yavaş yavaş gidiliyor. 2017 ikinci çeyrekte fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Yine aynı ayarda gidecek diye düşünüyorum. İnşaat ve Emlak sektöründe hizmet eden tüm firmalarımıza ve emlakçı kardeşlerime hayırlı bir yıl ve bol kazanç getirmesini temenni ediyorum. Geleceğimize hep umutla bakmalıyız, karamsarlık olmamalı, ayakta durmak için ülke ekonomisi iyiye gitmesi için el birliği ile çalışmamız ve üretmemiz gerekiyor.”
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.