Emeğin Kahramanları Maraş'ta
Emeğin Kahramanları Maraş'ta
Memur-Sen Genel Merkezi bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Kahramanmaraş’ı seçti. Bilinen adıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı, Kahramanmaraş’ta büyük bir etkinlikle kutlanacak. 1920 yılında ilk kurşunu atarak Kurtuluş Meşalesini yakan Kahraman Maraş, bu defa emekçinin emeği ve Türkiye’nin geleceği adına ağabeylik vazifesini üstlenecek.
Memur-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Abdülaziz Aydın, düzenlenecek olan büyük etkinliğe dair Er-Kır Basın Yayın Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kır ve Diriliş Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mücahit Dalkara’ya çok önemli açıklamalarda bulundu. Aydın yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ın üstleneceği bu vazifeye yakıştığını ve her zaman yeni mücadelelerin kahramanı olmayı hak ettiğini vurguladı.
İŞÇİ BAYRAMI NEDİR?
Aydın konuşmasına işçi bayramının geçmişi hakkında bilgiler vererek başladı. 1880’li yıllarda Amerika’da işçi hareketleri ile başlayan bir akım olduğunu belirten Aydın, bu mücadelenin kapitalizme ve kapitalizmin köleliğine karşı olduğunu dile getirdi. İşçiler ‘Mesai saatlerinin 12 saatten 8 saate düşürülmesini isteyerek ve haklarını arayarak bu mücadelenin ilk adımını attılar’ diyen Aydın, bu mücadelenin karşılığı olarak binlerce işçinin işinden olduğunu söyledi. İşçi hareketlerinin önce Avrupa ülkelerine yayıldığını kaydeden Aydın, bu hareketlerin Türkiye’ye 1900’lü yılların başında geldiğini söyledi. Tarihi anekdotlara bu akımın nasıl yansıdığını anlatan Aydın: “Türkiye’de 1905 yılında ilk işçi bayramı kutlandı. Türkiye’deki işçi örgütlenmeleri de 1920 yılında İstanbul’da 1 Mayıs’ı işçi bayramı olarak kutlamaya başladı. 1925 yılında Takrir-i Sükun yasası ile işçi bayramları uzun süre yasaklandı. 1935’li yıllarda baharın çiçek bayramı adı altında kutlansa da 60’lı yıllarda tekrar yasaklandı. 1977’de tarihi 1 Mayıs eylemlerine Türkiye tanıklık etti ve 35 işçinin vurularak öldürüldüğü bu olay tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Daha sonraki yıllarda yasaklar ve serbest bırakmalar tekerrür ederek devam etti” dedi.
‘İŞÇİ HAKLARINI PEYGAMBERLER SAVUNMUŞTUR’
2008 yılında İşçi Bayramı adının değişikliğe uğradığını söyleyen Aydın, 2009 yılında bu değişikliğin hayata geçtiğini söyledi. 2009 yılından itibaren 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü adı altında resmi tatil olarak ilan edildiğini dile getiren Aydın, ‘Bu yeni isim İşçi hareketinin ve haklarının 120 yıllık değil 1000 yıldan daha evveline dayandığını gösterdi’ dedi. Bu sözün gerekçesini açıklayan Aydın, “Çünkü emek ve dayanışmanın geçmişi Peygamberlere kadar dayanıyor. Emeğin makullüğü, dayanışmanın hamiyeti ve işçinin önemi tam da burada anlaşılıyor. Emek ve Dayanışma denildiği zaman Batı’nın bize giydirdiği elbiseden kurtulmuş, kendi kültür ve inancımızı rahatlıkla ifade etmiş oluyoruz” dedi.
‘MİLLİ BİRLİK EMSALİ KAHRAMANMARAŞ’
Memur-Sen Genel Merkezinin 4 yıldan beri 1 Mayıs’ı alanlarda kutladığını aktaran Aydın, Memur-Sen’in kutlama için neden Kahramanmaraş’ı seçtiğini şu sözlerle anlattı: “Kutlama için bu yıl özellikle Kahramanmaraş’ı istediler. Sebebi de bu dönemin Milli Birlik ve Beraberliğe en çok ihtiyacımız olan bir dönem olmasıdır. İstiklal mücadelesinin başkenti Kahramanmaraş’tır. Dolayısıyla bu başkentte birlik ve beraberlik mesajını çok güçlü bir dille aktaracağız.”
YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK NEDEN GEREKLİ?
Düzenlenecek olan etkinliğin gündemindeki maddeleri kısaca aktaran Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Çalışanların ücretlerinin iyileştirilmesi, 4C ve Taşeronların kadroya alınması, sınavlardaki ödenmeyen ücretlerin ödenir hale gelmesi, yerel ve küresel terörün ve bunları besleyen unsurların lanetlenmesi, Yeni Anayasa ve Başkanlık sisteminin Türkiye’nin vazgeçilmezi olduğu, mevcut şartların Türkiye’yi gerçek manada zor durumda bıraktığı, karar mekanizmasının daha güçlü ilerleyebilmesi için başkanlık sisteminin gerekli olduğu gündem maddelerimiz arasındadır.”
‘KAHRAMANMARAŞ İÇİN TÜM VATANDAŞLAR GELSİN’
Düzenlenecek olan etkinliğin Kahramanmaraş’ın prestiji için çok önemli olduğunu söyleyen Aydın, “Biz olaya sendika ve Kahramanmaraş’ın özel-i zaviyesi olarak bakıyoruz. Miting birkaç TV kanalından canlı yayınlanacak. Nihayetinde, alandaki kalabalık Kahramanmaraş’ın prestiji ile alakalıdır. Kahramanmaraş’ta fikri dayanışmanın tarihi arka planı var. Kahramanmaraş 1920’de bunu gösterdi. Daha önceki yıllara ait yığınla anekdotlar vardır. Bundan dolayı şehrin tanıtımı, şehrin, inancın ve emeğin gövde gösterisi olarak Kahramanmaraş ayağa kaktığı zaman diğer şehirlerde ayağa kalkacaktır. Emeğin Kahramanları Maraş’ta olacak. Sadece işçi ve kamu çalışanlarını değil tüm halkımızı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.